ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ...

Αν στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι επειδή σήμερα είναι στην εξουσία θα είναι και αύριο κάνουν λάθος, σοβαρό λάθος. Θα τους προέτρεπα δε να διαβάσουν τον Ρολφ Ντομπέλλι, και την τέχνη της καθαρής σκέψης, για να καταλάβουν πως η επαγωγική πλάνη -από την οποίαν είμαι σίγουρος ότι διακατέχονται οι περισσότεροι- μπορεί να τους οδηγήσει στην καταστροφή. Μάλιστα, εάν μπορούσα να συμβουλεύσω τον πρωθυπουργό θα του έλεγα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο και να τους αναγνώσει το παρακάτω κείμενο...

Tαΐζουν μια χήνα. Στην αρχή η χήνα, δύσπιστη σκέφτεται: «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι με τρέφουν; Κάτι πρέπει να κρύβεται από πίσω». Οι εβδομάδες περνούν, αλλά κάθε μέρα ο κτηνοτρόφος έρχεται να τη δει και να της ρίξει σπόρους. Ο σκεπτικισμός της χήνας προοδευτικά μειώνεται. Μετά από πολλούς μήνες, η χήνα είναι σίγουρη: «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις απέναντί μου!» - ένα αίσθημα ασφάλειας που επιβεβαιώνεται και ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Απόλυτα σίγουρη για την καλοσύνη του κτηνοτρόφου, ξαφνιάζεται όταν εκείνος τα Χριστούγεννα τη βγάζει από τον περίβολό της και τη σφάζει.

Η χήνα των Χριστουγέννων υπήρξε θύμα της επαγωγικής πλάνης. Ο φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ μας επέστησε την προσοχή σ’ αυτή την πλάνη ήδη από τον 18ο αιώνα, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα. Αλλά οι χήνες δεν είναι τα μοναδικά θύματα. Όλοι έχουμε την τάση να ξεκινάμε από μεμονωμένες παρατηρήσεις και να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα. Πράγμα επικίνδυνο.

Ένας επενδυτής αγόρασε Χ μετοχές. Οι αξίες ανεβαίνουν στα ύψη. Στην αρχή είναι δύσπιστος και σκέφτεται ότι πρόκειται για κερδοσκοπική φούσκα. Αλλά, βλέποντας τη μετοχή να συνεχίζει να ανεβαίνει στους επόμενους μήνες, αποκτά τη βεβαιότητα ότι η μετοχή δεν μπορεί πια να κατέβει, και κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η πεποίθησή του. Μέσα σε έξι μήνες έχει επενδύσει όλες του τις οικονομίες σ’ αυτό τον τίτλο. Τεράστιο ρίσκο. Έχει πέσει στην παγίδα της επαγωγικής πλάνης και αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει.

Αλλά μπορούμε και να εκμεταλλευτούμε αυτή την πλάνη. Να μια ιδέα για να αποσπάσετε χρήματα από τους άλλους. Στείλτε 100.000 χρηματιστηριακές προβλέψεις. Στα μισά ηλεκτρονικά σας μηνύματα κάντε αισιόδοξες προβλέψεις λέγοντας ότι οι τιμές θα ανέβουν τον επόμενο μήνα, και στα άλλα μισά κάντε απαισιόδοξες προειδοποιώντας για πτώση των τιμών. Ας υποθέσουμε ότι σ’ έναν μήνα οι τιμές πέφτουν. Στέλνετε καινούργια μηνύματα, αλλά αυτήν τη φορά μόνο στα 50.000 άτομα για τα οποία επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις σας. Ύστερα χωρίζετε αυτά τα 50.000 άτομα σε δύο ομάδες. Στους μισούς προβλέπετε άνοδο των τιμών τον επόμενο μήνα και στους άλλους μισούς πτώση των τιμών. Και ούτω καθεξής. Δέκα μήνες αργότερα έχουν μείνει μόνο 100 άτομα στα οποία δώσατε καλές συμβουλές. Στα μάτια τους είστε ήρωας. Τους αποδείξατε περίτρανα το προφητικό σας χάρισμα. Κάποια από αυτά τα άτομα θα σας εμπιστευτούν την περιουσία τους. Και μ’ αυτά τα χρήματα το σκάτε στη Βραζιλία.

Μπορούμε να εξαπατήσουμε όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Άνθρωποι που σπάνια αρρωσταίνουν νομίζουν πως είναι αθάνατοι. Ένας διευθύνων σύμβουλος που μπορεί να ανακοινώνει συνεχή αύξηση κερδών το ένα τρίμηνο μετά το άλλο νομίζει πως έχει το αλάθητο – το ίδιο νομίζουν και οι συνεργάτες του και οι μέτοχοι της επιχείρησης.

Ένας φίλος μου είχε πάθος με το base-jump, ένα σπορ ελεύθερης πτώσης όπου πηδάς από ένα ψηλό σταθερό σημείο – βράχο, κεραία, κτίριο – και ανοίγεις το αλεξίπτωτό σου την τελευταία στιγμή. Μια μέρα όταν του είπα ότι έβρισκα αυτό το σπορ τρομερά επικίνδυνο, μου απάντησε: «Έχω πηδήξει πάνω από χίλιες φορές. Μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει συμβεί». Δύο μήνες μετά τη συζήτησή μας σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα πολύ επικίνδυνο βράχο στη Νότιο Αφρική. Αρκεί μία αντίθετη παρατήρηση για να σαρώσει μια θεωρία επιβεβαιωμένη χίλιες φορές.

Η επαγωγική πλάνη μπορεί λοιπόν να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ξεκινάμε από την αρχή ότι οι νόμοι της αεροδυναμικής θα λειτουργήσουν όταν ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο. Ξεκινάμε από την αρχή ότι δε θα μας επιτεθούν χωρίς λόγο με ρόπαλο στον δρόμο. Ξεκινάμε από την αρχή ότι η καρδιά μας θα χτυπάει και αύριο. Πρόκειται για βεβαιότητες χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Έχουμε ανάγκη τον επαγωγικό τρόπο σκέψης, αλλά ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι βεβαιότητές μας είναι προσωρινές. Όπως έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Τίποτα δεν είναι σίγουρο στον κόσμο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους». Η επαγωγική πλάνη μπορεί να αποβεί γιγάντια παγίδα: «Η ανθρωπότητα τα κατάφερνε πάντα, συνεπώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις». Βεβαίως, αλλά ξεχνάμε ότι αυτή η βεβαιότητα προέρχεται από ένα είδος που επέζησε ως τώρα. Το να πιστεύουμε ότι επειδή είμαστε σήμερα εδώ θα είμαστε και αύριο είναι σοβαρό λάθος συλλογισμού – το σοβαρότερο μάλιστα.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 12:47 10/08/2016

  ΝΑΤΑΝ Η ΖΗΛΕΙΑ ΨΩΡΑ….
  Ελάτε όμως να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μέσο όρος ζήλειας.
  —————————————————————————————–
  Δεν ζηλεύετε που μόνο κάπου μακριά από την Ελλάδα μπορεί να γίνει μια τέτοια πολιτισμένη συζήτηση; Δεν λυπάστε που στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να μιλήσει σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός; Δεν νιώθετε ότι είναι κάπως κατάντια που το πιο κοντινό ελληνικό αντίστοιχο μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι οι εκπομπές επίλεκτου κιτς κοινού του Νίκου Χατζηνικολάου;
  Τέλος, νιώθω την ανάγκη να σημειώσω και κάτι ακόμα. Είτε κανείς συμφωνεί είτε διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, οφείλει να του αναγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή -αλλά και διαχρονικά- είναι μάλλον ο μόνος Έλληνας πολιτικός ο οποίος μπορεί να σταθεί σε μια τέτοια εκδήλωση, ο μόνος που μπορεί να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε μια εκδήλωση για την Ευρώπη σε ένα φημισμένο πανεπιστήμιο, μπορεί να σταθεί στο πάνελ οποιουδήποτε ξένου καναλιού.
  Ακόμα κι αν κάποιος έχει αποφασίσει ότι ο Παπανδρέου είναι πολιτικά «αντίπαλος» του, ας απαιτήσει τουλάχιστον μια αντίστοιχη ποιότητα από αυτούς που στηρίζει, ας μάθει να διεκδικεί για την Ελλάδα πολιτικούς ηγέτες που να μπορούν να επικοινωνούν ισότιμα κι όχι κομπλεξικά με τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

  • Unccle. K 0:33 11/08/2016

   Μά ακριβώς περί αυτού πρόκειται, ότι δεν ζηλεύει κανένας και ότι μπορεί να αντιπροσωπεύσει καλά τήν Ελλάδα στο εξωτερικό, με τις γνώσεις και την πείρα του.
   ΑΛΛΑ δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος και ο τελευταίος , υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πολλοί ισάξιοι.
   Αλίμονο για τήν Ελλάδα αν ήταν έτσι. Η Ελλάδα έχει την ιστορία της, όπως και συνοχή.
   Αλλά δεν τον έφτανε νά αντιπροσωπεύει μόνο.
   Είναι μοναδικός.
   Με το να βρίζουν όμως οι οπαδοί του καθημερινά, με χυδαιότατους χαρακτηρισμούς τούς πολιτικούς του αντιπάλους που κατά λάθος και συμπολίτες τους είναι αλλά και ψηφοφόροι και ταυτόχρονα να τονίζουν τήν μοναδικότητα του, είναι σαν να τους παροτρύνει ο ίδιος. Και παράλληλα συνομιλεί με τους αντιπάλους.
   Δεν ξέρω αλλά μπορεί και να το κάνει, μπορεί να είναι πολιτική του διπλωματία για να τούς πάρει με το μέρος του, διαφορετικά θά σφύριζε σε όλους σας νά προσέχουν τι γράφουν.
   Σού το ξανάγραψα και λυπούμαι γιατί πρέπει να το κάνω ξανά.
   Αλλά έτσι μόνο τον ζημιώνετε.
   Αν σας η τούς αφησει νά συνεχίσουν έτσι θα γίνουν κι” αυτοί μοναδικοί και ανεπανάληπτοι όπως ο ίδιος.

  • Uncle. K 1:52 11/08/2016

   Μά ακριβώς περί αυτού πρόκειται.
   Για το ότι δεν ζηλεύει κανένας και οτι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να αντιπροσωπεύσει καλά τήν Ελλάδα στο εξωτερικό, με την πείρα πού έχει και τις γνώσεις του αποφοιτος στο κάτω κάτω του Χάρβαρτ είναι.
   ΑΛΛΑ δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος και ο τελευταίος , υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πολλοί ισάξιοι *αυτό τό ο μόνος δέν φαντάζομαι νάναι δικό του.
   Αλίμονο για τήν Ελλάδα αν ήταν έτσι. Η Ελλάδα έχει την ιστορία της, όπως και συνοχή. Ανεδειξε πολλούς.
   Αλλά δεν τον έφτανε νά αντιπροσωπεύει μόνο ήθελε κόμμα καί οπαδούς.

   Με το να βρίζουν όμως οι οπαδοί του καθημερινά, με χυδαιότατους χαρακτηρισμούς τούς πολιτικούς του αντιπάλους που κατά λάθος και συμπολίτες τους είναι αλλά και ψηφοφόροι και ταυτόχρονα να τονίζουν τήν μοναδικότητα του, είναι σαν να τους παροτρύνει ο ίδιος. Και παράλληλα συνομιλεί με τους αντιπάλους.
   Δεν ξέρω αλλά μπορεί και να το κάνει, μπορεί να είναι πολιτική του διπλωματία για να τούς πάρει με το μέρος του, διαφορετικά θά σφύριζε σ” όλους νά προσέχουν τι γράφουν. Φαντάζομαι εσείς συντονιζεστε και κάπου κάπου να μιλάτε μεταξύ σας.
   Σού το ξανάγραψα και λυπούμαι γιατί πρέπει να το κάνω ξανά.
   Αλλά έτσι μόνο ζημιώνετε αθτόν και τούς εαυτούς σας. Είναι σάν νά μή θέλετε νά κάνετε φίλους, ή δεν θελετε να κερδισετε οπαδούς. Αυτοί ομως τώρα είναι Τσιπρικοί ή στόν οίκο ανοχής. (είδες τί ωραία εκφραση οχι να σού λέει ό άλλος μπορδελλο καί νά βρομεί Κολονέζικη κολόνια.)

   Πάντως καί τώρα μιλοάμαι σοβαρά Αν σας η τούς αφησει νά συνεχίσουν έτσι θα γίνουν κι” αυτοί μοναδικοί και ανεπανάληπτοι όπως ο ίδιος, ειπα άν και ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει τήν ίδια γνώμη γιά τόν εαυτό του.

 2. uncle. K 16:47 09/08/2016

  .Μά αγαπητέ,
  αν δεν έπερναν παραδειγμα απο τούς άλλους, πιάσε από τον Παπανδρέου τον νεότερο και πήγαινε πίσω μέχρι τον Παπανδρέου τόν γηρεότατο και παραπίσω και ή δεν πείθονταν από αυτούς νά πιστέψουν στην Δύναμη τής «επαγωγικής Πλάνης» θα ήταν σήμερα αυτό πού λέμε η «Εξουσία»?
  Αμφιβάλλω .
  Χωρίς την δύναμη της επαγωγική πλάνης δεν πας πουθενά…. ούτε φτερό θα έμενε νά φάμε τά Χριστούγεννα, όπως το λες και ο ίδιος.

  Θά κάνω ένα διάλειμμα για να σας εξηγησω αν θέλετε να καταλάβετε.
  Η «επαγωγική πλάνη» δεν είναι άλλο ή μεταφράζεται στην κοινή Ελληνική
  ως ο «Παρα/λογισμός της παραγωγικής ασάφειας» του λόγου , αυτό πού λέει ο Λαός «πιάνω κορόιδο».
  Βλέπεις ακόμα και τα Βραχια πιστεύουν η δεν έπαψαν να πιστεύουν σ” αυτόν τον «παραλογισμό της παραγωγικής ασάφειας» και τον χρησιμοποιούν.
  Γράψε σού λέει, πολλοί θά το διαβάσουν κάπου θά πιάσει όλο και κάποιος τρελός θά βρεθεί νά σε πιστέψει. Αλλά με το, γράψε γράψε και πές πές ψέματα αρχίζεις νά τα πιστεύεις ο ίδιος και δεν σε πιστεύει κανένας.
  Καταντάς να ρωτάς όπως έκανε καλή ώρα χτές κάποιο ντουβάρι από αυτο τόν ιστοτοπο:
  » Μόνο ο Αποστολ/Άκης μου, γιατί ήταν ανάγκη; αυτός πού δεν έφαγε τίποτα σε σχέση με άλλους.»
  Και αρτηριοσκληρωμενος όπω είναι άρχισε να παραμιλά και να γράφει για τους φακελάκηδες τους νταβατζηδες τους νερουλάδες πού γέννησε ο Τσίπρας και πολλές άλλες τέτοιες ασυναρτησίες
  Κατά τά άλλα μάνα της «επαγωγικης πλάνης» του παρα/λογισμού τής παραγωγικής ασάφειας είναι η Ελλάδα πώς να λείπει από αυτούς που τήν κυβερνούν ;

  • ΕΛΣΤΑΤ….ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ
   Δεν ασκήθηκε δίωξη στον Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνο Μολφέτα και στην
   Αθανασία Ξενάκη, για την αξιόποινη πράξη της ψευδούς βεβαιώσεως κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του.
   Σημειωτέον ότι υπήρχε πρόταση του Εισαγγελέως κου Α. Λιόγκα η υπόθεση να μπει στο αρχείο χωρίς την άσκηση ουδεμίας διώξεως. Έτσι εφαρμόζεται το άρθρο 120 του Συντάγματος.
   * Μετά την κατάθεση όμως,
   ==========================
   αιτήσεως από τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη εις το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δια του κου Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στις 17/6/2015, εκδόθηκε το βούλευμα με αριθμό 1149/2015 και με αυτό ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμπεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

   ΣΧΟΛΙΟ: Έπρεπε φαίνεται να γίνει ‘’εκκαθάριση’’ στην ΕΛΣΤΑΤ των Καμένου , Γεωργαντά , Κοντοπυράκη και ..ΣΙΑ, προκειμένου να επιστρέψουμε στην παλιά μας ‘’τέχνη κόσκινο’’ της Καραμανλικής περιόδου ?

   • Uncle. K 14:23 10/08/2016

    ΤΊ είναι τούτα ρέ; τέσσερα ονόματα έχεις σαν απάντηση και αυτό είν” όλο; Εγώ δεν γνωρίζω νά έχει κανένας από δαύτους σχέση με τον εντιμο κύριος Παπακωνσταντίνου πού στον καιρό του έκανε την σειρά κάθε μέρα τίς αποκαλύψεις. Αυτός τους αποκάλυψε για η Μαρίκα από την Πόλη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.