ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο και μεθαύριο τα αποτελέσματα για το β τρίμηνο

Πώς ο Μαρινόπουλος ροκανίζει τα κέρδη των τραπεζών

Αύριο και μεθαύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα θα είναι θετική ωστόσο τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των προβλέψεων που προκαλεί η υπόθεση Μαρινόπουλου.
bank

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο δεν είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην αγορά και στην οικονομία και εν πολλοίς συνεχίστηκε η χαμηλή πτήση. Ωστόσο τα προβλήματα ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, και ειδικά η περίπτωση του Μαρινόπουλου όπου οι τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, τις υποχρεώνει να προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεων κάτι που ήταν εκτός σχεδιασμού. Έτσι η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων, για το πρώτο εξάμηνο, θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τον προϋπολογισμό και την στοχοθεσία των τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων αλλά και την λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών (όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη), επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με μεγαλύτερη άνεση το στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.

Αύριο Τρίτη 30 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, και την επόμενη ημέρα, 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Το γενικότερο περιβάλλον δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά καθώς αν και η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί ωστόσο η οικονομία παραμένει χωρίς κατεύθυνση. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το οποίο απομάκρυνε σε μεγάλο βαθμό τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία βήματα προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ετσι και στο β΄ τρίμηνο του 2016 οι χορηγήσεις δανείων παρέμειναν σε αρνητική πορεία όπως και γενικότερα οι τραπεζικές εργασίες. Επιπλέον, η πορεία των «κόκκινων» δανείων δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση, καθώς στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου η εικόνα επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι και κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 η εικόνα των «κόκκινων» δανείων επιδεινώθηκε, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να φτάνει το 45,1% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Θετικά επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών η περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών αλλά και τα έκτακτα έσοδα. Πάντως τα οφέλη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver –που οδηγεί σε σημαντική μείωση της «ακριβής» χρηματοδότησης μέσω του ELA– θα αποτυπωθούν από το β΄ εξάμηνο.

Σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι μικτά. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, λόγω αύξησης προβλέψεων κατά 42% σε τριμηνιαία βάση. Για τη Eurobank προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 61% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 30%. Για την Εθνική προβλέπει μηδενικά κέρδη ή ακόμα και οριακές ζημίες ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει να παρουσιάσει κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.