ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Πως θα εμπλακεί στα «κόκκινα» δάνεια το ΤΧΣ

Σήμερα η προθεσμία για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου...

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει επιλεγεί και να έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος επικεφαλής του ταμείου.

Η νέα διοίκηση του ταμείου θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μετεξέλιξης του ΤΧΣ σε φορέα που έχει ισχυρό λόγο στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και άλλα λειτουργικά ζητήματα των τραπεζών. Στόχος είναι το ΤΧΣ να εμπλακεί ενεργά στην αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 25 - 30 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, του εμπορίου κ.ά. Σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, το ΤΧΣ πρέπει να βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν κοινά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του ΤΧΣ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ένας από τους στρατηγικούς στόχους του για το 2016 είναι «η διευκόλυνση και βοήθεια στην επίλυση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον συντονισμό των ενδιαφερομένων μερών». Ορισμένες εκτιμήσεις λένε πως οι πρόσφατες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ΤΧΣ εντάσσονται στη λογική της μετεξέλιξης του ΤΧΣ από φορέα κεφαλαιακής υποστήριξης των τραπεζών σε φορέα που θα έχει ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την παρακολούθηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, καθώς και των σημαντικών εταιρικών πράξεων. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε χρήσιμη η ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής ομάδας του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, καθώς έχει σχηματιστεί ένα «βουνό κόκκινων δανείων» ύψους 100 δισ. ευρώ. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης τα πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάνουν εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα και τα δάνεια σε ρύθμιση) φθάνουν το 55,2%, στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,6% και στα στεγαστικά το 42%. Ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντοπίζεται στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθούν κλωστοϋφαντουργία με 73%, βιομηχανία χάρτου - ξύλου με 72%, τηλεπικοινωνίες - πληροφορική - ενημέρωση με 59%, κατασκευές με 52%, μεταποίηση με 52% και εμπόριο με 48%. Εξαιρετικά υψηλές καθυστερήσεις –49%– εμφανίζουν και τα καταλύματα, παρά την εξαιρετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Το ΤΧΣ έχει προτείνει στις τράπεζες τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού, στον οποίο θα ενταχθούν μεγάλα δάνεια επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους ώστε να καταστούν βιώσιμες. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΤΧΣ, θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στον εν λόγω μηχανισμό δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 είναι μη εξυπηρετούμενα, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σημειώνεται ότι λόγω της παρατεταμένης κρίσης πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, καθώς ενώ με τις κατάλληλες δράσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να καταστούν βιώσιμες ωστόσο είναι υπερχρεωμένες. Το σύνολο των προβληματικών δανείων σήμερα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά.

Εν τω μεταξύ χθες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης με την τοποθέτηση του κ. Στράτου ως διευθύνοντος συμβούλου και του Μ. Χαραλαμπίδη ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.