ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλπάζει» το Δημόσιο Χρέος

Πόσα χρήματα και με ποιο τρόπο έβαλε στην «άκρη» η Αθήνα - Η διαπραγμάτευση και το … «μαξιλαράκι» διαθεσίμων

«Των φρονίμων τα παιδιά.. πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μια γνωστή ελληνική παροιμία και αυτή την «συνταγή» μοιάζει να ακολουθούν στην Αθήνα ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
xrimata

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και η ελληνική πλευρά «καίγεται» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., καθώς θέλει κάποιο «κομμάτι» της – όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί- να πέσει στην πραγματική οικονομία, εντούτοις αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της και φροντίζει … «φασούλι το φασούλι» να γεμίζει το σακούλι!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο αξιοποίησε .. ξανά το εργαλείο του εσωτερικού δανεισμού μέσω repos  από τα διαθέσιμα κρατικών οργανισμών.

Τα repos αυξήθηκαν κατά 1 και πλέον δις ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Ιουνίου στα 12,1 δισ. ευρώ και μειώνοντας ισόποσα την τραπεζική ρευστότητα που επιχειρεί διακαώς να στηρίξει η κυβέρνηση.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην χαλάρωση των capital controls διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα 3 με 4 δισ. ευρώ.

Όμως η πρακτική των βραχυπρόθεσμών συμφωνιών τύπου repos «αντλεί» λεφτά από την ίδια «δεξαμενή» της τραπεζικής ρευστότητας.
.
Το εργαλείο του κρατικού «δανεισμού» μέσω repos ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω των διαθεσίμων οργανισμών του δημοσίου που υπήρχαν στην ΤτΕ. Στο τέλος του 2014 τα repos έφταναν στα 8,6 δις ευρώ.

Tον Ιούνιο του 2015 μετά το διαπραγματευτικό «θρίλερ» και την κυβερνητική απόφαση για αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων συγκεκριμένων κατηγοριών φορέων από τράπεζες στην ΤτΕ, η αξία τους έφτασε στα 10,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου του 2016 είχαν αυξηθεί στα 11 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο ήταν στο 3,72% το β΄ εξάμηνο του 2015 και υπάρχουν ακόμη φορείς που αρνούνται να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ.

Πλέον, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η σώρευση διαθεσίμων δεν συνδέεται με τον φόβο «ατυχήματος» αλλά με την ανάγκη να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων για κάθε... ενδεχόμενο  ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που ξεκινούν εκ νέου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ τα διαθέσιμα έφταναν στο τέλος Ιουνίου στα 3,2 δισ.. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν...

Συνολικά το δημόσιο χρέος  αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 328,3 δισ. ευρώ μαζί με την εκταμίευση των δόσεων από τον ESM (τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έφτασαν στα 225,96 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον νέο δανεισμό του 2016, το 33,5% προέρχεται από δάνεια του ESM και το 66,5% έντοκα γραμμάτια.

Η μέση σταθμική διάρκεια νέου δανεισμού έχει υποχωρήσει φέτος στα 10,8 έτη από 16,08 έτη το 2015. Η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του συνόλου του Χρέους Κεντρικής Διοίκησης την 30η Ιουνίου ήταν στα 16,67 έτη.

Το υφιστάμενο ύψος των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε οριακά σε 13.85 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές καταπτώσεων εγγυήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν στα 676,9 εκατ ευρώ εκ των οποίων 609 εκατ ευρώ αφορούν στον ΟΣΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.