MEDIA

Ματαιώθηκε η κατάθεση του Σταύρου Ψυχάρη στην Εξεταστική Επιτροπή (Live)

Ματαιώθηκε, τελικά, η σημερινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του Σταύρου Ψυχάρη λόγω αδυναμίας του μάρτυρα στην εκφορά του λόγου. Οι εργασίες της Επιτροπής μεταδίδονται live από το matrix24.gr.
psyxaris

O Σταύρος Ψυχάρης είχε ενημερώσει -με επιστολή που συνοδευόταν από ιατρική βεβαίωση- την Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την εκφορά του λόγου και τη δυνατότητά του να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να του κάνουν ερωτήσεις και να απαντήσει γραπτώς, κάτι που αρνήθηκε η Επιτροπή, αντιπροτείνοντας, αντί να πάει ο ίδιος, να παραστεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, δηλαδή ο γιος του Παναγιώτης Ψυχάρης.

Έπειτα από αυτό ο κ. Ψυχάρης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα παραστεί ο ίδιος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προφορική επικοινωνία.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης εξηγεί στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ γιατί προσήλθε για να καταθέσει.

«Καλημέρα σας.

Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.

Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).

Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.

Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».

«Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Ι Κ Η     Δ Η Λ Ω Σ Η

Με επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», που κοινοποιήθηκε και στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, εξέθεσα τους λόγους – υγείας - για τους οποίους δήλωσα αδυναμία να παραστώ στη συνεδρίαση στην οποία είχα κληθεί να καταθέσω.

Η επιστολή αυτή διέρρευσε. Συνοδεύθηκε από το γνωστό πλέον ορυμαγδό επιθετικών και κακόβουλων σχολίων του διαδικτύου, που πήραν όμως ενοχλητικές διαστάσεις.

Ενόψει τούτων, σε έμπρακτη αντίκρουση του θορύβου που δημιουργήθηκε και των όσων εντέχνως διακινήθηκαν, αλλά και ως αυτονόητο δείγμα σεβασμού προς τη Βουλή των Ελλήνων, παρίσταμαι σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής  και επιθυμώ να δηλώσω ότι :

α) Δεν προτίθεμαι, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, οπότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 εδ. β΄ ΚΠΔ, διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για «δίκαιη δίκη», που του διασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, καθώς και του δικαιώματός του από το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, δεν τίθεται, εν προκειμένω, ζήτημα «άρνησης μαρτυρίας».

β)  Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε ήδη έπραξε, την ένορκη κατάθεση άλλων μαρτύρων που έχουν κληθεί, και που είναι σε θέση να διατυπώσουν απόψεις για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και η ολοκλήρωση των εργασιών της.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Σταύρος Π. Ψυχάρης».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ

  Να τους ξεφτιλίζει σε πανελλήνια αναμετάδοση ο Ψυχάρης.

  Τους έστειλε χαρτί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαδικασία συνοδευόμενο απο ιατρική γνωμάτευση.
  Τον αμφισβήτησαν μαζί με τα εύκολα κοράκια του διαδικτύου, οτι τάχα μου είναι κόλπο, κάποιοι μάλιστα πρότειναν την βίαιη προσαγωγή.

  Κι αυτός μετά από αυτά είπε έρχομαι. Και πήγε.

  Και η πλειοψηφία της επιτροπής μετά από πρόταση του Συριζαίου Προέδρου της Επιτροπής αποφάσισε ότι ΔΕΝ μπορεί να καταθέσει.

  Κι ο Ψυχάρης δήλωνε ότι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ.

  Και η επιτροπή ειπε ΟΧΙ δεν μπορείς, είσαι άρρωστος. Οι ίδιοι που έλεγαν χτες ότι είναι κόλπο η ασθένεια.

  Και έκαναν μάγκες τους Χρυσαυγίτες για άλλη μια φορά.

  Είπαμε, αν χαθεί η τσίπα κι όταν υιοθετείς δεξιές λογικές και πρακτικές εκεί καταντάς.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.