ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα από την ελληνική οικονομία

Σύννεφα πάνω από την Αθήνα - «Ποντάρει» στα… λίγα η Κυβέρνηση για ανατροπή σκηνικού

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Αθήνα που πέρα από τους πονοκεφάλους που της προκαλεί η ασφυκτική πίεση των δανειστών για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και το ζήτημα Γεωργίου, διαπιστώνει πως η … επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι εύκολη υπόθεση.
akropolisimaiaee

του Βαγγέλη Δουράκη

Η εγχώρια οικονομία δεν λέει να «ξεκολλήσει» από την ύφεση όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: Οι τράπεζες, οι κατασκευές, το εμπόριο, η γεωργία, αλλά και τα φορολογικά έσοδα του κράτους που συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της ύφεσης στην οποία παραμένει βυθισμένη η  ελληνική οικονομία.

Στο 1,1% του ΑΕΠ περίπου έφτασε η ύφεση του τελευταίου χρόνου, εάν συγκριθεί το πόσο μεταβλήθηκε το ΑΕΠ της περιόδου γ' τρίμηνο 2015-β' τριμ. 2016 σε σχέση με το ΑΕΠ του αμέσως προηγούμενου 12μήνου γ' τρίμηνο 2014-β' τρίμηνο 2015.

Και πλέον αναμένονται τα στοιχεία που θα καταγράφουν την πορεία της οικονομίας μετά τον Ιούνιο, με τα «κρούσματα» ασφυξίας στην αγορά να αποτελούν προς τον παρόν τον προάγγελο: έκρηξη ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, λουκέτα στην αγορά, πιέσεις στις εισπράξεις από τον τουρισμό, πτώση δεικτών σε λιανεμπόριο και οικοδομική δραστηριότητα, απόκλιση φορολογικών εσόδων και αδυναμία επιστροφής καταθέσεων.

Η κυβέρνηση εντούτοις επιμένει σε ύφεση 0,3% για το σύνολο του 2016, «ποντάροντας» σε ισχυρή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες του έτους, θεωρώντας επίσης πως θα βγει σωστή η εκτίμησή της για τα φορολογικά έσοδα, για το πλεόνασμα και για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά κλάδο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) προκύπτει απώλεια 2,8% στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, 1,4% στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο αλλά και στην εστίαση, 3,1% σε γεωργία, δασοκομία και αλιεία, 1,3% στην μεταποίηση (στον κλάδο ορυχεία και λατομεία, μεταποίηση, ενέργεια, παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων) και 2%  στις κατασκευές.

Οι φόροι επί των προϊόντων περιορίστηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 3,3% (απώλεια πάνω από 500 εκατ ευρώ), αλλά και οι επιδοτήσεις περιορίστηκαν  κατά 0,4% περίπου.

Με «φόντο» τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την ύφεση, η ελληνική πλευρά πρέπει να «τρέξει» τα 15 προαπαιτούμενα που θα τις εξασφαλίσουν 2,8 δισ. ευρώ: Αν και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, η Αθήνα «καίγεται» να εισπράξει αυτό το ποσό για να ρίξει μέρος του στην πραγματική οικονομία μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Κράτους σε ιδιώτες.

Κάτι που εκτιμά πως θα συμβάλλει στην… ανάπτυξη.

Σημαντική μεν εξέλιξη, δεν αρκεί δε, για να πάρει μπροστά η «μηχανή»  της ελληνικής οικονομίας που δείχνει πως πρέπει να ρυθμιστεί από την αρχή και ίσως … σε νέες βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να κλείσει τις εκκρεμότητες  της πρώτης αξιολόγησης για να περάσει στο επόμενο «κρας τεστ» που αφορά στην εξίσου «σκληρή» β΄αξιολόγηση.

Και κάπου εκεί θα πρέπει να συζητήσει με τους δανειστές και τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 11:07 31/08/2016

  Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τον Τσίπρα – Έρχεται σκληρή προσγείωση

  Τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων».
  Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνον το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και πως η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος.
  Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο.
  Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την ΕΕ. Αντιμέτωπη με αυτή την τετριμμένη πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει.
  Διότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα μετρά. Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ είχε αναπτυχθεί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε.
  ΣΧΟΛΙΟ: Τι ακριβώς θα μας παρουσιάσει σαν ‘’επιτυχία’’ και νίκη, απομένει να δούμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι τελικά το έγκλημα του Καραμανλή , τον οποίον καλύπτει με νύχια και με δόντια ΔΕΝ κρύβεται άλλο. Ο βρόμικος πόλεμος όλων εναντίον του νομίμου πρωθυπουργού, εναντίον της Ελλάδας, κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Σε λίγο θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν…
  Η δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πια γεγονός. Μόνος του , υβριζόμενος , προπηλακιζόμενος, συκοφαντούμενος από ντόπιους και ξένους εχθρούς, κατάφερε να μη χρεοκοπήσουμε και σήμερα να ελπίζουμε.
  Την ιστορία την γράφουν οι νικητές κι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μεγάλος ΝΙΚΗΤΗΣ.
  Κατάφερε να μη λυγίσουμε, να μη υποκύψουμε να μη χρεοκοπήσουμε.
  Κι ας λένε ακόμη κάποιοι μικρόψυχοι…
  Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.