ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δύσβατος δρόμος ως το τέλος της χρονιάς

Στενό πρέσινγκ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα - Η Αθήνα θέλει το έπαθλο των 8,7 δισ. ευρώ

Στενό πρέσινγκ στους δανειστές επιχειρεί η Αθήνα ενόψει των διαβουλεύσεων για την πρώτη, αλλά και την δεύτερη αξιολόγηση: Εκείνο που θέλει να κερδίσει είναι το έπαθλο των 8,7 δισ. ευρώ, ως το τέλος της χρονιάς. Ο δρόμος όμως είναι δύσβατος.
tsakalotosmoskovici

του Βαγγέλη Δουράκη

Την Δευτέρα συνεδριάζει το EuroWorking Group και την ίδια μέρα, στις Βρυξέλλες θα βρεθούν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα δουν τον Πιέρ Μοσκοβισί στην βελγική πρωτεύουσα. Χρέος και μεσοπρόθεσμο στο «μενού» της συνάντησης.

Ξεκινώντας από τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από καυτά θέματα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της κατάθεσης και της ψήφισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε συρρίκνωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά, πλην όμως προσέκρουσε στην κάθετη αντίδραση των δανειστών, της Κομισιόν περιλαμβανομένης.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά το Eurogroup της 9ης του μήνα, αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο στην υλοποίηση 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενώ στις 17 Οκτωβρίου, με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Πάντως, την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο στα τέλη Ιουνίου είχε προειδοποιήσει πως η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα εκκινήσει τον Οκτώβριο θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις.

Αν και ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, η οποία συνδέεται με δόση συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ωστόσο ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Μπορεί η πρώτη αξιολόγηση να κράτησε 8 περίπου μήνες, αλλά οι δανειστές θέλουν αυτό να μην επαναληφθεί.

Έτσι, συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον 43 προαπαιτούμενα αν θέλουμε να πάρουμε την επόμενη δόση, μέρος της οποίας –περίπου 1,4 δισ. ευρώ- θα κατευθυνθούν και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση η ταμειακή πίεση προς το τέλος του 2016 θα είναι μεγάλη για την κυβέρνηση ειδικά εάν λάβει με καθυστέρηση και τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, κάτι που θα καταδειχθεί στο Eurogroup στις 9 του ερχόμενου μήνα.

Στη βάση αυτή η αναφορά Κοστέλο σε ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν την 11η Δεκεμβρίου (και πριν το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων για τα Χριστούγεννα) μόνο τυχαία δεν είναι.

Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αλλαγές στα εργασιακά ώστε να εναρμονιστεί το υφιστάμενο καθεστώς με το βέλτιστο ευρωπαϊκό. Στον τομέα αυτό θα

κυριαρχήσει το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου (κυρίως το πλαίσιο των απεργιών ), αλλά και το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με τους Θεσμούς να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωσή τους.

-Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-Εφαρμογή των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα αφορούν σε φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, υλικά οικοδομών, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τα αναψυκτικά, τα πετρελαϊκά προϊόντα κλπ

-Αλλαγές στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

-Προσαρμογές στην αγορά ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί το θέμα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του ΑΔΜΗΕ.

-Νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το φθινόπωρο και προσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

-Επανεξέταση των κινήτρων που αφορούν στη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και κατάργηση αυτών που κρίνονται ως αναποτελεσματικές ή άδικες.

-Μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς

-Κωδικοποίηση της νομοθεσίας του ΦΠΑ η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και συντόμευση του χρονικού διαστήματος για την καταβολή του φόρου. Αναμένεται να επανεξεταστεί η καταβολή του φόρου ανά τρίμηνο που ισχύει σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ για όσους έχουν έσοδα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως.

- Να προχωρήσει το λεγόμενο «περιουσιολόγιο», με το οποίο η εφορία θα έχει πληρέστερη εικόνα της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

-Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης με την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.