ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δοκιμασία στις σχέσεις της καγκελαρίου με τον Βαυαρό πρωθυπουργό

Στο στόχαστρο και πάλι η Μέρκελ

Οι αιματηρές επιθέσεις στη Βαυαρία θέτουν σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των αρχηγών των Χριστιανικών Κομμάτων με αφορμή το προσφυγικό. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι καυγάδες».
zeexofermerkel

Νέα δοκιμασία διέρχονται οι σχέσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον βαυαρό πρωθυπουργό και αρχηγό του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Χορστ Ζεχόφερ. Οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία με ισλαμιστικό υπόβαθρο και η επαναδιατύπωση από την Άγκελα Μέρκελ στη θερινή συνέντευξη τύπου της περίφημης φράσης ότι «θα τα καταφέρουμε» επανέφεραν στο προσκήνιο την διαφορά που χωρίζει τους δύο πολιτικούς 13 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τη Μέρκελ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το απόγευμα στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο κανάλι ZDF ο Χορστ Ζεχόφερ έφτασε στο σημείο να πει ότι λόγω των διαφορετικών απόψεων στην προσφυγική πολιτική δεν είναι βέβαιος εάν το κόμμα του κατέβει στον προεκλογικό αγώνα με κοινό πρόγραμμα και κοινούς υποψήφιους με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Θα το δούμε», απάντησε σε σχετική ερώτηση κάνοντας ωστόσο την πρόβλεψη ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τελικά να τα βρούμε» χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο δύσκολες της θητείας του, με 3 αιματηρές επιθέσεις στο κρατίδιό του. «Με όλη τη καλή μου διάθεση δεν μπορώ να υιοθετήσω τη φράση της Μέρκελ ΄θα τα καταφέρουμε΄, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι μέχρι τώρα λύσεις είναι ανεπαρκείς», είπε το περασμένο Σάββατο, ολοκληρώνοντας πενθήμερη διαβούλευση με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ επιμένει ότι ο ισλαμιστικός κίνδυνος έχει εισέλθει και στη Γερμανία. «Δεν πρόκειται για μια εκτίμηση που μεταφέρω με επιπολαιότητα στο λαό, αλλά έπειτα από μακρές συζητήσεις με πολλές υπηρεσίες ασφαλείας», τόνισε στο ZDF.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι καυγάδες»

Πολιτικοί από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα προειδοποιούν τον Βαυαρός πρωθυπουργό να αποφύγει την επιστροφή σε μια παλιά διαμάχη. «Επιθυμία και ελπίδα μου θα ήταν να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» επισημαίνει στη σημερινή Heilbronner Stimme ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Στρομπλ. «Το μεγαλύτερο δίδαγμα που θα έπρεπε να βγάλουμε είναι ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων βλάπτει τα ίδια». Ο επικεφαλής της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Τόμας Όπερμαν, από τις στήλες της κυριακάτικης Bild προειδοποίησε να μην «ξαναζεσταθεί» η παλιά διαμάχη. «Είναι εκτός τόπου, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσει για τις συνέπειες της προσφυγικής πολιτικής και την κατάσταση ασφάλειας, αλλά δεν πρέπει να τα συγχέει».

Από το κόμμα των Πρασίνων, η επικεφαλής της ΚΟ Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ, κατηγόρησε τον Ζεεχόφερ ότι αρνείται μια «ευπρεπή πολιτική ενσωμάτωσης των προσφύγων. «Καυγάδες είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε», δήλωσε σε συνέντευξή της στο εκδοτικό συγκρότημα Funke.

Πηγές: Deutsche Welle, Dpa, afp

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.