ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους

Στόχος Τσίπρα η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη

Μπορεί ο «πονοκέφαλος» της ΔΕΘ να απορροφά μεγάλο μέρος της κυβερνητικής δραστηριότητας, ωστόσο ο πρωθυπουργός δίνει εξίσου μεγάλη βαρύτητα και στις διεθνείς διεργασίες των επόμενων ημερών, με το βλέμμα στραμμένο στην συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και στις τελικές αποφάσεις που αναμένονται στις αρχές του χειμώνα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού γράφει τρεις σημαντικές συναντήσεις, με τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο διπλωματικό παιχνίδι για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη: η πρώτη είναι η «μάζωξη» των Σοσιαλιστών ηγετών την Πέμπτη στο Παρίσι, η δεύτερη είναι η «Σύνοδος του Νότου» που συγκαλείται από τον πρωθυπουργό στην Αθήνα και η τρίτη αφορά την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Συσχετισμοί

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις μετατοπίσεις των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και τα διάφορα ρήγματα που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι έχει υψώσει τους τόνους της κριτικής του στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, βάλλει κατά του Συμφώνου Σταθερότητας και, ταυτόχρονα, διεκδικεί για την χώρα του την ανάδειξή της στην τρίτη ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη, μετά την πόρτα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε η Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που έχει να αντιμετωπίσει την κρίση των γάλλων πολιτών την Άνοιξη του 2017, θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί από την γερμανική οικονομική πολιτική, για στοιχειώδεις λόγους πολιτικής επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, πέραν του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και των όσων διακηρύσσει για την ανάγκη αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική, σε σύμμαχο της Αθήνας έχει αναδειχθεί η Λισαβόνα, με τον σοσιαλιστή πορτογάλο πρωθυπουργό που κυβερνά με την στήριξη της πορτογαλικής Αριστεράς και την «ανοχή» του εκεί Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το Παρίσι στην Αθήνα

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στις δύο Συνόδους που θα διεξαχθούν στο Παρίσι και την Αθήνα. Ειδικά η Σύνοδος της Πέμπτης, όπου θα παραστούν όλοι οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου το «μπλοκ» των σοσιαλιστών ηγετών να εμφανιστεί με κοινή γραμμή κατά της λιτότητας στην Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Μεταξύ άλλων, Ολάντ και Ρέντσι έδειξαν ήδη από χθες τις προθέσεις τους, όταν στην συνάντησή τους με την γερμανίδα καγκελάριο έκαναν λόγο για την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας, αλλά και αναπτυξιακών «ενέσεων» για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Οι Σοσιαλιστές ηγέτες, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να συμφωνήσουν μεθαύριο στην ανάγκη χαλάρωσης του ασφυκτικού δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, στην αύξηση των αναπτυξιακών πακέτων με ταυτόχρονη μείωση των εθνικών συμμετοχών σ’ αυτά, αλλά και στην διεύρυνση του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ». Συν τοις άλλοις, συζήτηση θα γίνει και για την ανάγκη αντιστροφής της τάσης περιορισμού του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, που αποτελούν, όπως λένε στο Μαξίμου, «συστατικό στοιχείο της Ενωμένης Ευρώπης».

Πέραν της μεθαυριανής συνάντησης των ηγετών στο Παρίσι, ο επόμενος σταθμός πριν την Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα θα είναι η Σύνοδος των ηγετών του Νότου στην Αθήνα. Πρόκειται για μία διπλωματική πρωτοβουλία η οποία ήδη προβάλλεται δεόντως από το Μαξίμου, αφού η αποδοχή των προσκλήσεων Τσίπρα από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου συνιστά την «αναγνώριση» του πρωθυπουργού ως «διεθνή παίκτη», αλλά και την ταυτόχρονη ένδειξη πως όλος ο ευρωπαϊκός Νότος συμφωνεί πως πρέπει να μπει φρένο στην λιτότητα. Παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν και κεντροδεξιοί ηγέτες, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό να συνυπογραφεί μία «Διακήρυξη των Αθηνών», που θα επικεντρώνεται στον τερματισμό της λιτότητας και στην ανάγκη να στραφεί η Ευρώπη σε αναπτυξιακές πολιτικές. «Κανείς δεν αρέσκεται να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας. Αυτό ισχύει και για τους κεντροδεξιούς», υποστηρίζουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η Σύνοδος θα στεφθεί με επιτυχία και, ταυτόχρονα, θα δώσει «πόντους» στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί να φιλοξενεί υπό την προεδρία του τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (δηλαδή τους αρχηγούς της δεύτερης και της τρίτης οικονομίας στην Ευρωζώνη), αλλά και τον πορτογάλο πρωθυπουργό, όπως και τον ισπανό, τον μαλτέζο και τον κύπριο πρόεδρο.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Σύνοδος του Νότου διεξάγεται στην Αθήνα μία μόλις ημέρα πριν την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δίνει επιπλέον «πόντους» στον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και επιχειρήματα για να πείσει τους πολίτες ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, «κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει…»

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 13:01 23/08/2016

    ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ?
    Πολιτική νομιμοποίηση για την συμμετοχή του στην ανατροπή του Παπανδρέου …….

    Τι έκανε για την Ελλάδα ο Τσίπρας, από το 2010 μέχρι το 2012, όταν αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού? Στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αγωνίστηκαν μαζί να σώσουν την πατρίδα μας, ΄Η, ‘’ΕΚΑΨΕ’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά ΟΛΗ την Ελλάδα? Δυστυχώς θυμόμαστε και ντρεπόμαστε, πως και που βρέθηκαν τόσοι ‘’οργισμένοι’’ επαναστάτες, που διέλυσαν ότι είχε απομείνει, αρνήθηκαν να πληρώσουν, (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ) συκοφάντησαν, υπονόμευσαν και ‘’ΓΙΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ’’.
    Η υπονόμευση όμως, ήταν επωφελής. Έτσι άρχισαν να κοιτάνε την κορυφή.
    Σήμερα, αφού υπονόμευσαν και κατέστρεψαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ καθισμένοι στη πολυθρόνα ΤΗΣ ΚΛΕΜΜΕΝΗΣ εξουσίας, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα εγκλήματά τους.
    Περαστικοί και αγύριστοι, άρχισαν να αναπολούν τις μέρες της συκοφαντίας και της ανέξοδης κακόπιστης κριτικής…
    Έχει ο καιρός γυρίσματα…

  2. N Bράχος 12:34 23/08/2016

    [[Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ

    Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.
    Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
    Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.
    *Τρέμουν στην ιδέα του ειδικού δικαστηρίου που τόσο ΑΝΑΝΔΡΑ και πρόστυχα ‘’έστησαν’’ μαζί με του προδότες Σαμαρά και Βενιζέλος, εις βάρος του ΕΝΤΙΜΟΥ Γ. Παπακωνσταντίνου. Τρέμουν που θα τους εξωπετάξει ο λαός με το ανεξίτηλο στίγμα του πουλημένου πρακτοράκου του κάθε ..Σόρος .

    *Τρίζουν τα κόκκαλα των αριστερών πατριωτών που έπεσαν στη μάχη προασπίζοντας ιερά και όσια. Νιώθουν την προδοσία σαν..πίσσα!
    Έχει ο καιρός γυρίσματα…
    ΥΓ.
    Θα δώσει ο Αλέξης, τα ονόματα των μεγαλοφοροφυγάδων με τη δεκάχρονη περίοδο ‘’χάριτος’’ για να μάθει και ο ΛΑΟΣ πόσο ‘’του στοίχισε’’ ο Αλέξης, αλλά και να μάθουμε όλοι, το μέγεθος της ανέντιμης διαπλοκής με ονοματεπώνυμο?

    Τι άλλο περιμένει ο λαός αφού ως έσχατο μέσο σωτηρίας αποδεικνύεται κάθε μέρα η αυτοπροστασία?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.