ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΧΕΡΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει ότι κάποιος μαθητής ρώτησε το δάσκαλο: «Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση;» Ο δάσκαλος του απάντησε: "Πολύ μικρη° κι ωστόσο, έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα θα σου δείξω την Κόλαση».

Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων κάθονταν γύρω από μια μεγάλη χύτρα με ρύζι. Όλοι ήταν πεινασμένοι και απελπισμένοι, o καθένας είχε από ένα κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή και έφθανε ως τη χύτρα. Κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα. Η απελπισία και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.

«Έλα» είπε ο δάσκαλος λίγο μετά. «Τώρα θα σου δείξω τον Παράδεισο». Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο υπήρχε η χύτρα του ρυζιού, η ομάδα ανθρώπων, τα ίδια μακριά κουτάλια, όμως εκεί όλοι ήταν ευτυχισμένοι και χορτάτοι.

«Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. «Γιατί είναι τόσο ευτυχισμένοι εδώ ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια;»

«Δεν το κατάλαβες;» χαμογέλασε ο δάσκαλος. «Καθώς τα κουτάλια έχουν μακριά χερούλια και δεν μπορούν να φέρνουν το φαγητό στο στόμα τους, εδώ έμαθαν όλοι να ταΐζουν ο ένας τον άλλον».

Νομίζω, η ιστορία μας ταιριάζει γάντι. Η κατάρα των Ελλήνων είναι η ασυννενοησία, ο φθόνος και η αλληλοϋπονόμευση. Ο ένας δεν αντέχει το καλό του άλλου. Προτιμάμε να βγάζουμε τα μάτια μας παρά να συνεργαζόμαστε.

Είμαστε ατομιστές ακόμη κι όταν το παιχνίδι είναι ομαδικό. Αντί να δώσουμε τη μπάλα στον συμπαίκτη μας που είναι μόνος του, με ελεύθερο μπροστά του το τέρμα, προτιμούμε να κάνουμε εμείς το σουτ από δύσκολη θέση και με κλειστό το οπτικό πεδίο.

Χαιρόμαστε περισσότερο με την αποτυχία του γείτονα παρά με την επιτυχία τη δική μας. Το αίσθημα αλληλεγγύης είναι ατροφικό και γι' αυτό ο εθελοντισμός, ως οργάνωση κοινωνικής δράσης, ουσιαστικά απουσιάζει, και εκδηλώνεται κυρίως με τη μορφή της φιλανθρωπίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και την αδυναμία κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων την δικαιολογούμε με την "απουσία κουλτούρας", ενώ την ανακαλύπτουμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ή επειδή μας την επιβάλλουν.

Παρότι γνωρίζουμε ότι, οσάκις χρειάστηκε να συνεργαστούμε, κάναμε σπουδαία πράγματα, και έχουμε πολλά παραδείγματα γι αυτό -δυστυχώς, μόνο σε οριακές στιγμές για το έθνος° σε πολέμους, δοκιμασίες και καταστροφές- εν τούτοις μας αρέσουν οι αυτοδυναμίες, οι ατομικές διακρίσεις και οι μοναχικές πορείες.

Υπεράνω του συλλογικού, ακόμη και του εθνικού, συμφέροντος τίθενται το ατομικό όφελος, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προτεραιότητες της ομάδας και όχι του συνόλου.

Και βέβαια επειδή μας αρέσει να κρύβουμε τα ελαττώματα μας, έχουμε εφεύρει το επιχείρημα για το DNA της φυλής. Τα φορτώνουμε όλα στο γονίδιο ή στην ...σκλαβιά των Τούρκων.

Κι όμως όπως έδειξε επιστημονική έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ μαθητών, είναι η Παιδεία αυτό που μας λείπει. Στην ερώτηση περί ανοχής, αλληλεγγύης και συνεργασίας οι ελληνόπαιδες κατετάγησαν 69οι στις 69 χώρες όπου έγινε η έρευνα.

Αυτό μας φταίει. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αυτό πρέπει ν' αλλάξουμε, αν θέλουμε να ελπίζουμε. Διαφορετικά, θα τα ρίχνουμε όλα στο κακό μας ριζικό και θα περιοδολογούμε την ιστορία μας με τις εθνικές καταστροφές.

Αν δεν μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα κουτάλια με τα μακριά χερούλια για να ταΐζουμε ο ένας τον άλλον, θα συνεχίσουμε να είμαστε βουτηγμένοι στην απελπισία και την ταλαιπωρία, και μονίμως νηστικοί στην Κόλαση...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porky 19:12 16/08/2016

  Πρόσεχε γιατί έτσι όπως πάς θά τούς ξαναμάθεις τι καλό πού είναι τό σύστημα τού «φάε νά φάω».

 2. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ?

  Θέλετε να νιώσετε την απάτη ,την προδοσία, τον ευτελισμό, το ξεπούλημα?
  Διαβάστε τι έλεγε ο Τσίπρας και σαν ΖΩΑ ! οι Έλληνες ψήφισαν τους ψεύτες και πολιτικούς απατεώνες της ‘’αριστεράς’’ του καΜένου εντελώς.
  [[*Συνδέοντας την επάνοδο της τρόικα στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου, με την επέτειο της πτώσης της Χούντας, ο κ Τσίπρας είπε ότι η τρόικα έρχεται «για να μας δώσει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε».]]

  **Α. Τσίπρας. Σε 2 χρόνια αφού έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα θα μας γυρίσουν στη δραχμή και θα το παρουσιάσουν ως επιτυχία.
  *Επίθεση στην «τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου», όπως την χαρακτήρισε, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, η οποία πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

  *Ο κ. Τσίπρας ανέφερε για την τρικομματική κυβέρνηση: «Έχει ήδη αποφασίσει να εκποιήσει, ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο από προηγούμενα κύματα ιδιωτικοποιήσεων.
  *Φως, *νερό, *τηλέφωνο,* οικόπεδα με θέα – το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από το Φάληρο έως το Σούνιο.

  Στην ουσία: “πωλείται η Ελλάς” στους δανειστές της.
  Και με θατσερική μεθοδικότητα προσπαθεί πρώτα να κάμψει τις αντιστάσεις», ενώ συμπλήρωσε: «Δημαγωγεί κατά συνδικαλιστών για να χτυπήσει τον συνδικαλισμό. *Δυσφημεί ανθρώπους για να ξεπουλήσει την περιουσία του ελληνικού λαού και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές»

  *Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον προσδιορισμό των επικείμενων μέτρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επιπλέον λιτότητα, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η εξίσωση δεν έχει λύση και σημαίνει ότι στο τέλος της επόμενης διετίας, αν η τρικομματική κυβέρνηση συναινέσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών τότε η εξασθενημένη και χρεωκοπημένη θα αναγκαστεί οικειοθελώς και παρακαλώντας να βγει από την Ευρωζώνη».

  *Εκτίμησε δε ότι όντως θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση και πως «θα το παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία, όπως έκανε με το «κούρεμα», καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτή η κυβέρνηση εκφωνεί τα συμφέροντα των δανειστών ως δήθεν διεθνείς στόχους».

  *Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική και στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε καμία προσδοκία ούτε από τους πρώην συντρόφους μας της ΔΗΜΑΡ που έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μνημονιακό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης «προοδευτικό».
  *Συνδέοντας την επάνοδο της τρόικα στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου, με την επέτειο της πτώσης της Χούντας, ο κ Τσίπρας είπε ότι η τρόικα έρχεται «για να μας δώσει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το σκοινί για να κρεμαστούμε».

  *Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, είπε: «Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία για κόμμα της Αριστεράς. Δεν καταφέραμε, βέβαια, να καταλάβουμε τη Βαστίλη. Δεν ήταν τότε 14 Ιουλίου, όπως είναι σήμερα. Ήταν 17 Ιουνίου. Καταφέραμε, όμως, να την κλονίσουμε τόσο, ώστε να την καταλάβουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύντομα».

  ΣΧΟΛΙΟ: Μα με τη..Βαστίλη θέλει να συνεργαστεί, ο »ασυμβίβαστος» αρχικαπετάνιος της εξαπάτησης και της προδοσίας?
  Υπάρχει έστω και …ένας Έλληνας που δεν αισθάνεται προδομένος και εξοργισμένος με αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες που ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ την εξουσία εκτελώντας εντολές των ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ τους?

 3. Πολύ καλό . Θα το αναδημοσιεύσω.

  • «Βόμβα από τον Μανώλη Γλέζο
   «Συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό που συνήργησα στον συμβιβασμό»

   Κεραυνοί του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την αλλαγή ρητορικής.
   Δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με άρθρο – παρέμβαση που υπογράφει ο ίδιος από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται.
   Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου στο site της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες:
   Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
   Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
   Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
   Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
   Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
   Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
   Κρίμα και πάλι κρίμα.
   Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
   Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
   Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
   Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.
   Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
   Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.
   Μανώλης Γλέζος Βρυξέλλες 22-2-2015

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.