ΕΛΛΑΔΑ

Είναι πάνω από 1.075 ετών

Το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης, είναι ένα είδος πεύκου (Pinus heldreichii)  που βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Πίνδο και είναι πάνω από 1.075 ετών.
_____0000tree

Το δέντρο, το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν το δέντρο «Άδωνις», θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική μυθολογία, ανακαλύφτηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Mainz στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική.

«Στην έρευνά μας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μεγάλα χρονολόγια, ώστε να κατασκευάσουμε το ιστορικό του κλίματος, οπότε το να βρούμε γηραιά δέντρα ήταν ένα από τα κίνητρά μας», ανέφερε ο Σουηδό δενδροχρονολόγος Paul J. Krusic. «Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το δέντρο αυτό επέζησε σε μια περιοχή στην οποία υπάρχει πολιτισμός εδώ και 3.000 χρόνια».

«Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αυτό το δέντρο επέζησε στο πέρασμα της Ιστορίας, δίπλα στο Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ θα υπήρχαν ένα σωρό λόγοι να εξαφανιστεί »

Για να καθορίσουν την ηλικία των δέντρων οι επιστήμονες έπρεπε να αφαιρέσουν μέρος του κορμού ώστε να μετρήσουν τους δακτύλιους, κάτι που, όμως, δεν βλάπτει το ίδιο το δέντρο. Επιπλέον, δεν έφτασαν μέχρι το κέντρο του κορμού, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχαν και δακτύλιοι που δεν μετρήθηκαν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δέντρο είναι άνω των 1.075 ετών.

Οι επιστήμονες αποκαλούν το συγκεκριμένο δέντρο «το μεγαλύτερο εν ζωή γηγενές στην Ευρώπη» («oldest living inhabitant in Europe»). Αυτό σημαίνει ότι αν και υπάρχουν και άλλα δέντρα που είναι μεγαλύτερης ηλικίες, όπως το δέντρο Old Tjikko, που είναι πάνω από 9.000 ετών, το δέντρο στην Ελλάδα είναι το γηραιότερο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία δέντρα, όπως το Old Tjikko, που αναφέρθηκε προηγουμένως, τα δέντρα έχουν γονιμοποιηθεί ξανά και ξανά από μόνα τους και, κατά κάποιο τρόπο, έχουν «κλωνοποιηθεί».

Το δέντρο και η Ιστορία

941 – Ο σπόρος φυτρώνει στη γη. Το Βυζάντιο είναι στην ακμή του. Οι Βίκινγκς φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

1041 – Ο Αδονις είναι 100 χρόνων. Στην Κίνα εκδίδεται ένα βιβλίο που περιγράφει την πυρίτιδα. Ενα άνδρας που ονομάζεται Μακβεθ γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας

1191 – Ο Αδονις γίνεται 250 ετών. Ιδρύονται τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Παρισιού. Η Τρίτη Σταυροφορία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι σταυροφόροι πολεμούν με τον Σαλαντίν για την κατάληψη των Αγίων Τόπων.

1441 – Ο Αδονις συμπληρώνει τα 500 χρόνια του. Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Ελλάδα. Το πρώτο κοινοβούλιο θεσμοθετείται στη Σουηδία. Ο Γουτεμβέργιος πειραματίζεται με την τυπογραφεία.

1691 – Ο Αδονις είναι 750 ετών. Ο Ισαάκ Νεύτων ανακαλύπτει τη βαρύτητα και τους Νόμους της Κίνησης . Το παγωτό, το τσάι και ο καφές εισάγονται στην Ευρώπη.

1941 – Ο Αδονις συμπληρώνει την πρώτη του χιλιετία.  Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κατοχή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.