ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΓΚΛ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΙΜΗΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΝ ΟΥΝΤΕΡΓΚΕΓΚΕΝΜΠΕΡΓΚΕΡ...

Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932.

Η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931, όταν εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ουντεργκεγκενμπέργκερ), ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων εναντίον των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη εξέλιξη του στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.

Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.

Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία.

Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.

Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.

Τα χρήματα του Wörgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί.

Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα ν' αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα. Τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.

Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού.

Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης που εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα και των μετόχων της τράπεζας, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.

Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:

"Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας -Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί".

Η επιτυχία του Wörgl

Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το "θαύμα του Wörgl". Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:

"Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933". Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο.

Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά."

Το τέλος

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης".

Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια.

Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ως άνω κείμενο μου το έστειλε ένας καλός φίλος -δεν έχει σημασία το όνομά του ούτε άλλωστε και ο ίδιος θέλει να το γράψω- ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το καθήκον, τώρα που λείπω διακοπές, να μου βρίσκει κάποια καλά κείμενα για να τα διαβάζω και, αν το κρίνω σκόπιμο, να τα δημοσιεύω. Το κείμενο αυτό, όπως μου γράφει στο μέϊλ που μου έστειλε, δημοσιεύτηκε στο "Αντικλείδι" το 2011. Ομολογώ πως δεν το είχα διαβάσει, το βρήκα ενδιαφέρον και το αναδημοσιεύω. Δεν ξέρω αν τη σήμερον ημέρα μπορεί να επαναληφθεί, και μάλιστα στα καθ' ημάς, το πείραμα του Βεργκλ, όμως είναι απαραίτητο ο Έλληνας πρωθυπουργός κάποια στιγμή να καταλάβει αυτό το απλό που εξαρχής κατάλαβε ο δήμαρχος Μίκαελ Ουντεργκεγκενμπέργκερ, ό,τι δηλαδή η αύξηση της φορολογίας οδηγεί σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση. Και ανάλογα να πράξει...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Panagiotis 10:45 19/08/2016

  2o σχόλιο
  Για α γίνω πιο σαφής παραθετω κάποια στατιστικά στοιχεία.
  Η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε επί ημερών Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου το ποσό των 6 δις Ευρώ. Τι σημαίνει? Οτι 10.000 περίπου φαρμακεία μοιράστηκαν 6 δις ( Μ.Ο 600.000 το κάθε φαρμακείο!!!!) Σήμερα είναι στο μέσο Ευρωπαικό Μ.Ο και ανέρχεται περίπου σε 2 δις. Για τη διαφορά έδωσαν τίποτα? ΟΧΙ…Οι υπάλληλοι έδωσαν το ΕΦΑΠΑΞ και τις συντάξεις τους…..συνεχίζω. Δόθηκαν από τις Τράπεζες κάπου 80 δις στεγαστικά δάνεια. Οι κατασκευαστές φορολογήθηκαν για την αντικειμενική αξία τω κτισμάτων που ήταν περίπου το 30% της εμπορικής. Για τη διαφορά των 56 δις πληρώθηκαν φόροι? ΟΧΙ. …Παραθέτω στοιχεία που είναι εύκολο να τα βρει κάποιος. Αντ αυτού μας λένε για πλαστικό χρήμα…..ένας ακόμα τρόπος να περάσει στο φαύλο τραπεζικό σύστημα ένα κέρδος της τάξης τω 2 δις Ευρώ για να πάρουν τα χρήματα τα κοράκια που τις ανακεφαλαιοποίησαν. Λες και είχε καμιά σκασίλα το 95% των Ελήνων αν θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες. Κατά τα άλλα ασχοληθείτε με τα νομίσματα και τι ισοτιμίες έτσι για νάχουμε κάτι να λέμε στο πόπολο που αρακολουθεί ανήμπορο ν αντιδράσει γιατί όλοι οι ικανοί έφυγαν για το εξωτερικό….

  • Ταιριάζει; Δέν ταιριάζει! Μπερδεύτηκε τό σύστημα σου και πάλι Φελνίκο γι’αυτό και πέταξε το σχόλιο του του Παναγιώτη κοντά σου.
   Επειδή αν και καλές οι απορίες και οι προβληματισμοίτου, υποθέτω ότι δεν είναι για εδώ. .

   • Panagiotis 19:20 19/08/2016

    Αγαπητέ μου έχεις απόλυτο δίκιο…αλλά δίπλα μου, χθές, στην παραλία, ήταν μια ομάδα φαρμακοποιών οι οποίοι καταφέρονταν κατά του συστήματος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ, κλπ, αλλά για πιο λόγο? Γιατί δεν συνεχίζουν όπως παλιά να έχου τα βιβλιάρια των παππούδων και των γιαγιάδων για να γράφουν αφειδώς φάρμακα που σήμερα πληρώνουμε εμείς δυστυχώς που χάσαμε αυτά που τόσα χρόνια μαζεύαμε….το άθρο του κ. Φελέκη έχει και στοιχεία που πρέπει κάποιος να μελετήσει διεξοδικά….μοιάζει κάπως με αυτό που ήθελε να κάνει ο Βαρουφάκης, αλλά με 35 βαθμούς δεν είναι ώρα για τέτοιους προβληματισμούς. Ζητώ συγγνώμη που ξέφυγα….αλλά κάποιες στιγμές εκνευρίζεσαι!!! Και πάλι σ ευχαριστώ για την παρέμβασή σου.

    • Εγώ το είπα γι” αυτό; Δέν τό είπα γι” αυτό. Εγώ συμμερίζομαι τούς προβληματισμούς σου καί τούς πρόβληματισμούς όλων των Ελλήνων και στεναχωριέμαι γιατί τώρα δαγκώνουν όλοι το δαχτυλάκι καί τους πονάνε ακόμη κί αυτά των ποδιών κι” αλληλοκατηγορούνται ποιός έφαγε τά παραπάνω και διασκεδάζω γιατί ταυτόχρονα λέμε φταίνε οι άλλοι, αυτοί πού τούς άφηναν να τρώνε για νά τούς φαν τό Παρθενώνα και νά κάνουν φτηνά διακοπές. Εγω που λές Παναγιώτη τό είπα μπας και πάρει τον πενοφόρο ο μεγάλος ο σοφός ο Ινδιάνος και σου δώσει μιά απάντηση, μιά εξήγηση τέλος πάντων, έτσι γιά νά μάθουμε όλοι.

 2. Panagiotis 10:26 19/08/2016

  Στα πειράματα της φυσικής μιλάμε για κλειστά και ανοικτά κυκλώματα…..το πείραμα με το κλειστό κύκλωμα εφαρμόστηκε στην Αλβανία του Χότζα και στον κουμουνιστικό κόσμο της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας κλπ Αντί να παρατίθενται από σοβαρούς δημοσιογράφους ανάλογα άρθρα, μπορείτε ας πούμε να πείτε στο πόπολο…. Μας είπαν ότι το πρόβλημα ήταν το Δημόσιο (υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, σπατάλες κλπ κλπ) Μειώσαν μισθούς και συντάξεις μέχρι εκεί που άλλο δεν πάει και το πρόβλημα παραμένει. Μήπως λοιπόν δεν φταίει το Δημόσιο που λίγο πολύ σε όλες τις χώρες τόσο άθλιο είναι και φταίει κάτι άλλο? Τι φταίει αλήθεια? Φάγανε οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι….τον αγλέουρα όλα αυτά τα χρόνια και τι πληρώσανε? Απολύτως τίποτα…ούτε σεντς. Αντίθετα ο δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος πέραν των χλευαστικών σχολίων από διάφορους φιρφιρίκους των βοθροκάναλων (στο μοναδικό που συμφωνώ με τον Πολλάκη) έχασε το μισθό του, την συνταξη του και το εφάπαξ του. Αντί λοιπόν να περιγράφετε διάφορες βλακειες πείτε μας γιατί πετσοκόψαν μισθούς συτάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το πρόβλημα παραμένει….τα υπόλοιπα είναι για ναχουμε να λέμε…Καλές Διακοπές!!!

 3. Uncle. K 20:13 18/08/2016

  Καλό!

  Βεβαίως και μπορεί να επαναληφθεί και στην Ελλάδα όπως γίνεται και αλλού αν όχι ακριβώς, ένα προς ένα, τουλάχιστον κάτι παρόμοιο και είναι άξιο μελέτης.
  Είναι κάτι που το είδα σε ένα ντοκιμαντέρ πριν από μερικούς μήνες σε ένα από τά ταξίδια μου σ” αυτές τις καταραμένες χώρες του Βορρά και της κεντρικής Ευρώπης αν δεν απατούμε ήμουν Γενεύη η τήν Φρανφούρτη, γιατι το κανάλι που τό ειδα ηταν Γερμανικό. Ηθελα νά το γράψω μάλιστα, αλλά όταν το ξανασκέφτηκα είπα νά τ” αφήσω γιατί αν αφαιρέσεις τά άλλα, χρειάζεται κουράγιο και «Ιταλική» φαντασία κάτι πού δεν διαθέτει κανένας Έλληνας πολιτικός. Αλλωστε που να την βρουν οι καημένοι τήν φαντασία• εγώ δεν άκουσα, ακούσατε εσείς νά την έχασε κανένας
  Αυτοί δεν βρίσκουν χρόνο νά κοκκινίζουν και ξεκοκξινίζουν τίς γραμμές και βεβαίως να διαγράφουν αβέρτα ο ένας τον άλλον και τα δανεικά με διπλοπενιές, αά! και μη ξεχνάς και αυτά που έχουν νά παίρνουν ακόμα από τον Α” παγκόσμιο πολεμο , για να καταλάβεις κάνουν και υπερωρίες για να προλάβουν την δουλειά, απ’οτι μου έλεγε ένας φίλος μού δημογραφιάς.
  Με την ευκαιρία αυτή πού έγραψε και ο φίλος σου τήν Ιστορία και το πείραμα του M. Unterguggenberger (όντως δυσκολο ονομα) ξαναθυμήθηκα το πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και είπα να το αναφέρω.
  Βλέπεις πιάσαμε την κουβέντα και παρα λίγο να ξεχάσω το Ντοκιμαντέρ και τά ΑΛΛΑ προαπαιτούμενα. Πρέπει λοιπόν το «λάδι» τής Καλαμάτας νά το κάνουμε νά μυρίζει σάν Ιταλικό κεφαλοτύρι αυτά τα «Παρμεσαν», τό «Μακεδονίτικο» το βαρελίσιο να έχει τήν γεύση του λαδιού τής Καλαμάτας και την αλμύρα της θάλασσας του Αιγαιου νά έχει την γλύκα και του «κρασιού» τής Μακεδονιας.
  Ο Τσίπρας και οι άλλοι όμως για να το καταφέρουν αυτό που γίνεται στην Πάρμα θά πρέπει πρώτα νά βάλουν χέρι στην BudesBANK στην Φρανκφούρτη και πολύ φοβάμαι ότι οι Γερμανοί δεν θα τους αφήσουν, γι” αυτό ξεχάστε το, θά μείνει σάν καλοκαιριάτικο αστείο.

  Αλλά τό τυρί στα «παρμεσανο/φυλάκια» τής Banka di Parma και τά δανεια σε ρεάλ ζουμερά Ευρά ειναι γεγονώς..

  Υγ.καλές διακοπές u.k

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.