ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα

Τράπεζες: Χαμηλή πτήση στο πρώτο εξάμηνο

Μικρή επιδείνωση θα παρουσιάσει η κερδοφορία των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη της αύξησης των επισφαλειών σε επιχειρηματικά δάνεια. Την επόμενη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ορισμένες θα παρουσιάσουν μικρά κέρδη και άλλες μικρές ζημίες.
trapezes

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η χαμηλή πτήση της οικονομίας και η απουσία σαφούς αναπτυξιακής κατεύθυνσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ την επόμενη ημέρα, 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες επέστρεψαν σε θετική τροχιά ύστερα από 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών. Συγκεκριμένα, οι συστημικές τράπεζες στο τέλος Μαρτίου παρουσίασαν κέρδη προ φόρων περίπου 80 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 500 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 400 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2015.

Το γενικότερο περιβάλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και της γενικότερα αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Αντίθετα τα προβλήματα σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, μες πρώτο πρώτο την υπόθεση Μαρινόπουλου, υποχρέωσαν τις τράπεζες σε αύξηση προβλέψεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, έναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το οποίο απομάκρυνε σε μεγάλο βαθμό τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία βήματα προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ετσι και στο β΄ τρίμηνο του 2016 οι χορηγήσεις δανείων παρέμειναν σε αρνητική πορεία όπως και γενικότερα οι τραπεζικές εργασίες. Επιπλέον, η πορεία των «κόκκινων» δανείων δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση, καθώς στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου η εικόνα επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι και κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 η εικόνα των «κόκκινων» δανείων επιδεινώθηκε, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να φτάνει το 45,1% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, προαπαιτούμενο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Θετικά επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών η περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών αλλά και τα έκτακτα έσοδα. Πάντως τα οφέλη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver –που οδηγεί σε σημαντική μείωση της «ακριβής» χρηματοδότησης μέσω του ELA– θα αποτυπωθούν από το β΄ εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.