ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πολίτες παραμένουν διστακτικοί

Τράπεζες: Δεν επιστρέφουν από τα στρώματα οι καταθέσεις

Δεν επιστρέφουν στις τράπεζες τα χρήματα σε θυρίδες και στρώματα παρά την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιο και όπως αναγνωρίζουν τραπεζικά στελέχη όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δύσκολα θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη καταθέσεων.

Τους τελευταίους μήνες η εικόνα των καταθέσεων παρουσιάζει μικρή βελτίωση ωστόσο η αύξηση οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία του τουρισμού και την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και όχι στην επιστροφή των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα. Η βελτίωση, τονίζουν στελέχη τραπεζών, είναι οριακή και η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας παραμένει τραγική, με τις καταθέσεις να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την απομάκρυνση των φόβων περί Grexit οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν και νέα μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσεις– διαμορφώθηκαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 123,38 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη θετική τάση με νέα προϊόντα, καλύτερους όρους και την παροχή κινήτρων στους καταθέτες, προσπάθεια που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της τάσης επιστροφής καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην κατεύθυνση αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εκτιμούν ότι αν ολοκληρωθεί έγκαιρα, η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί αποφασιστικά και θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε ανοδική πορεία. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον περασμένο Ιούλιο το Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες, ενώ εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις 15 εκκρεμότητες για την οριστική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τότε θα δοθούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες θα ενισχύσει τις καταθέσεις και θα βοηθήσει στην ανάκτηση του βηματισμού της οικονομίας.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.