ΕΛΛΑΔΑ

Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση

Βάσεις 2016: Τι δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των βάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, με την αγωνία των μαθητών να κορυφώνεται.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι βάσεις θα δίνονταν στη δημοσιότητα ακόμη και σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου, νεότερες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πιθανότερες ημερομηνίες είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή 25 ή 26 Αυγούστου αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με την Ημερησία, η εικόνα που διαμορφώνεται από τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις πως η πορεία των βάσεων εισαγωγής θα κινηθεί με διαφορετικές «ταχύτητες» με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στις υψηλόβαθμες και τις χαμηλόβαθμες σχολές.

Είναι ενδεικτικό ότι στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να συμπαρασύρουν ανοδικά τις βάσεις από τις χαμηλόβαθμες παραϊατρικές έως και τις περιζήτητες Ιατρικές σχολές, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής ακόμη κι αν αρίστευσαν. Στον αντίποδα, βέβαια, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και πολλές περιπτώσεις υποψηφίων που θα καταφέρουν να πάρουν το «εισιτήριο» της εισαγωγής ακόμη και με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3(!).

Η μικρότερη βάση εισαγωγής αναμένεται να καταγραφεί σε τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογικών Επιστημών στο 2ο πεδίο: σε αυτό, οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψήφιους με αποτέλεσμα όποιοι έχουν δηλώσει όλα τα τμήματα του πεδίου θα περάσουν σίγουρα κάπου ακόμη κι αν έχουν δώσει «λευκή κόλλα» στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τι αλλάζει στη διαδικασία εγγραφών για τους επιτυχόντες

Ηλεκτρονικά και σε προθεσμία εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας το προσεχές διάστημα, θα γίνουν φέτος οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων έχει αλλάξει και περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια:

[1] Οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.grοφείλουν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους. Για την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιούν τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που είχαν για το μηχανογραφικό τους δελτίο.

[2] Στη συνέχεια, οι προεγγραφέντες επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος επιτυχίας τους με ταχυμεταφορά ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι από φέτος, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντιγράφου του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», δηλαδή απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων.

[3] Για την ολοκλήρωση της εγγραφής, η γραμματεία του τμήματος ή της σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.