ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο της HSBC

Αδιαφορία για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο

Brexit, η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών και η πολιτική αστάθεια οι εστίες ανησυχίας.
banks

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι εγχώριες τράπεζες στο συνέδριο που διοργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς αυτή τη φορά αλλού ήταν τα μεγάλα μέτωπα και οι εστίες ανησυχίας: η κατάσταση των Ιταλικών τραπεζών, οι επιπτώσεις του Brexit, το προσφυγικό αλλά και η γενικότερη πολιτική αστάθεια, καθώς τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε πολλές χώρες: ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία Γερμανία.

Έτσι οι εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών πέρασαν μάλλον απαρατήρητοι δεδομένης μάλιστα της μεγάλης μείωσης του αριθμού των ξένων που επενδύουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας.

Σε ότι αφορά τις εγχώριες τράπεζες στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών. Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς αποτελούν κρίσιμο μέτωπο για το μέλλον των τραπεζών και ευρύτερα της οικονομίας και συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική των τραπεζών για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Από ορισμένες πλευρές διατυπώθηκαν κάποιες γκρίνιες για για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Οι ξένοι υπογράμμισαν ότι οι χρονοτριβές και ο υπερβολικός θόρυβος των επαναλαμβανόμενων “διαπραγματεύσεων” διαβρώνουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που εξακολουθούν να παρακολουθούν την Ελλάδα διατηρούν στάση αναμονής καθώς οι καθυστερήσεις και ο πολιτικός κίνδυνος είναι κάτι δεδομένο τα τελευταία χρόνια και αποτελεί βασική παράμετρο του “επενδυτικού στοιχήματος”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η 1η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2015 ωστόσο υπήρξε μια μερική συμφωνία τον ...Ιούνιο του 2016, δηλαδή οχτώ μήνες μετά. Η 2η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016 ωστόσο σήμερα, Σεπτέμβριος 2016, βρισκόμαστε στη εκκίνηση για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων προκειμένου να ...ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης! Σημειώνεται πάντως ότι πλέον οι ξένοι θεσμικοί, που ασχολούνται με την Ελλάδα, είναι ειδικού τύπου κυρίως hedge funds και άλλα υψηλού επενδυτικού κινδύνου funds.

Επιπλέον ο αριθμός των ξένων επενδυτών που επενδύουν στη χώρα μας συρρικνώνεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και του πολιτικού κινδύνου. Σήμερα ξένοι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 75%.

Από τις περίπου 10 επενδυτικές τράπεζες που πραγματοποιούσαν συναλλαγές για ελληνικά ομόλογα στο τέλος του 2014 σήμερα έχουν απομείνει μόλις 3. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα για χώρα μέλος της ευρωζώνης. Σε μια συγκυρία που τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα (euribor 1 μήνα -0,372% και του 1 έτους στο -0,051%) το spread του 10ετους ελληνικού δημοσίου βρίσκεται στο 11,25%. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το spread είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες των μετοχών των τραπεζών από την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου κυμαίνονται από -15% μέχρι -52%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.