ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων για τις επαφές με τον Αναστασιάδη

Ακιντζί: Η Τουρκία και όχι οι διεθνείς εγγυήσεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στην θέση ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη.
akintzi

Για το θέμα της ασφάλειας- εγγυήσεων έγινε χθες ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυρίων Ακιντζί και Αναστασιάδη. Επίσης, ο Ακιντζί δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν σε ανεπίσημο επίπεδο να συζητούν το κεφάλαιο των εγγυήσεων.

«Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός σχετίζει την ασφάλεια του όχι με τις διεθνείς δυνάμεις, αλλά με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δήλωσε ότι συζήτησαν το ζήτημα των εγγυήσεων δίχως δεσμευτικές αποφάσεις και προσεγγίσεις. Επίσης, επανέλαβε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα διευθετηθεί στην πενταμερή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) της Συνθήκης του 1960.

«Η νέα δομή, που θα δημιουργήσουμε, θα αποτελείται από δυο ίσα ιδρυτικά κράτη. Η διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελέσουν (την βάση της νέας δομής). Οπωσδήποτε το σύστημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτή την νέα κατάσταση», είπε ο κ. Ακιντζί.

Στο μεταξύ ,ειδικό εγγυητικό πρόγραμμα για τους εμπόρους της περιοχής της κατεχόμενης Μόρφου θα ανακοινωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου δήλωσε ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος , Σουνάτ Ατούν, που υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με τον σύνδεσμο καταστηματαρχών και εμπόρων της πόλης και τον αρμόδιο των πελατειακών σχέσεων της τουρκικής Λαϊκής Τράπεζας (Halk bank).

Ο Ατούν πρόσθεσε ότι αυτή η «κυβέρνηση» και ο «πρωθυπουργός» Χουσείν Οζγκιουργκιούν δίδουν ιδιαίτερη σημασία στην Μόρφου και τα Βαρώσια (Αμμόχωστος), που έχουν μείνει πίσω σε θέματα επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.