ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αντίπαλο τον... χρόνο

Αλλεπάλληλα ραντεβού Αθήνας και δανειστών - Τι πέφτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν Αθήνα και δανειστές για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα: Εικοσιτέσσερις ώρες έμειναν έως την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, που θέλουν να φύγουν με κάτι χειροπιαστό από την ελληνική πρωτεύουσα για να ανάψουν το «πράσινο φως» στην δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αλλεπάλληλα ραντεβού θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα: Στόχος να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ ώστε να αναχωρήσουν από την χώρα μας οι Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Φραντσίσκο Τρούντι και Νικολά Τζιαμαρόλι με κάτι χειροπιαστό.

Κάτι που θα τους επιτρέψει να συντάξουν την έκθεση ελέγχου με τέτοιο τρόπο που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης.

Το «παζάρι» καλά κρατεί και ο νέος γύρος διαβουλεύσεων ανοίγει το πρωί με το ραντεβού του κουαρτέτου με Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη για δημοσιονομικά θέματα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με τις πληροφορίες- ήδη έχει πέσει στο τραπέζι το ζήτημα της «επισκόπησης δαπανών»: Η «επισκόπηση δαπανών» (ή αλλιώς spending review) που γίνεται με βρετανική τεχνική βοήθεια, ξεκινά πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού με στόχο σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Ουσιαστικά η ομάδα που έχει συσταθεί θα πρέπει να «σαρώσει» κρατικές δαπάνες 30 δισ. ευρώ (μισθοδοσίας λειτουργικές, κ.ά) με στόχο να καταθέσει τις πρώτες της προτάσεις για περικοπές έως κατά 10% φέτος. Από το 2017 στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων.

Πάντως, οι θεσμοί στην έκθεση του Ιουνίου βλέπουν την «επισκόπηση» αυτή και ως μία πηγή περικοπών που θα έχει τον ρόλο του «μαξιλαριού» σε περίπτωση φορολογικών αποκλίσεων για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που υπάρχει στους φακέλους των δύο πλευρών και που βάσει του οποίου το ελληνικό Δημόσιο έλαβε το 2015 το χάλκινο… «μετάλλιο» αναφορικά με το ύψος των ετήσιων δαπανών του, όπως προέκυψε από έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, που τέθηκε επί τάπητος  στην υπουργική σύνοδο αμέσως μετά το θέμα «Ελλάδα», έκανε λόγο για δαπάνες στο 55% του ΑΕΠ περίπου, δαπάνες που είναι χαμηλότερες μόνο από της Γαλλίας και της Φινλανδίας.

Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν στο πλαίσιο της «επισκόπησης δαπανών» που έχουν κάνει πολλά κράτη μέλη και επιχειρεί πλέον να διενεργήσει και το ΥΠΟΙΚ με στόχο να τις περιορίσει όπως το ίδιο δηλώνει κατά 10% μέσα στην επόμενη 2ετία.

Ωστόσο, η έκθεση είναι ενδεικτική του πως ασκεί την πολιτική η κυβέρνηση, επιλέγοντας την συνεχή επιβολή νέων φόρων αντί για εξοικονόμηση δαπανών.

Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα στοιχεία  για την μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αυξάνεται κατά 1,5%, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα πέφτουν βροχή τα λουκέτα, οι απολύσεις και η ανεργία παραμένει στα ψηλά με την φοροκαταιγίδα να σαρώνει την αγορά.

Το επόμενο «ραντεβού» είναι εκείνο με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό και τις παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν στο πλαίσιο των 15 προαπαιτούμενων μέτρων για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρέπει να «κλείσει» το ζήτημα της εναρμόνισης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, αλλά και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Συναντήσεις των δανειστών θα γίνουν αργότερα και με την συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα για χρηματοπιστωτικά ζητήματα, αλλά και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 12:19 15/09/2016

  Εγκλωβισμένος ο Τσίπρας ανάμεσα στην αθέτηση της εντολής της 25ης Ιανουαρίου και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου

  Πολιτική διαπραγμάτευση σημαίνει
  ότι βάζεις όρους πολιτικής και στην άλλη πλευρά, η οποία και εκείνη λογοδοτεί σε ψηφοφόρους και εκείνη θα χρειαστεί να περάσει τη συμφωνία μέσα από επίπονες ψηφοφορίες στα κοινοβούλιά της. Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε με το πολιτικό αίτημα «χρηματοδοτήστε με χωρίς μέτρα, γιατί αλλιώς η χρεοκοπία μου θα σας διαλύσει την ευρωζώνη», αίτημα που ανακλαστικά δημιούργησε το αντίστοιχο πολιτικό επιχείρημα των εταίρων «για χάρη σας δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες που τήρησαν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και θέλουμε να τηρήσουν όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ακριβώς για να μην διαλυθεί». Αυτή τη στιγμή το επίπεδο της διαπραγμάτευσης είναι στο ανώτατο επίπεδο, πέρα του οποίου δεν υπάρχει γυρισμός για την ελληνική πλευρά, εξ ου και οι πολύ σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι χάρη της πολιτικής διαπραγμάτευσης παρέκαμψαν το Brussels Group.
  Έχουμε επαναλάβει ότι η κυβέρνηση κακώς δεν επέτρεψε τον έλεγχο των δημοσιονομικών από τεχνικά κλιμάκια την επομένη των εκλογών, διότι έτσι θα είχε ένα παραπάνω επιχείρημα (αν είχε) ότι η κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου άφησαν πίσω μια κατάσταση που δεν επιτρέπει συνέχεια της λιτότητας. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως πορεύτηκε προεκλογικά, αλλά και τα 2,5 χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν φτιαγμένος για τέτοια πράγματα. Έπεσε οικειοθελώς στην παγίδα Σαμαρά-Βενιζέλου, προφανώς ανέτοιμος να κυβερνήσει, με πρόδηλη άγνοια των διεθνών συσχετισμών και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Και εδώ έρχεται η διπλή αθέτηση του Τσίπρα, η οποία τον βάζει σε στρατηγικό αδιέξοδο, η αθέτηση της εντολής της 25ης Ιανουαρίου και η αθέτηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
  Στις μεν εκλογές, οι έλληνες πολίτες τον εμπιστεύτηκαν στις 25 Ιανουαρίου ότι θα κάνει διαπραγμάτευση σταματώντας εκ νέου περικοπές και φορολόγηση, τερματίζοντας την λιτότητα και εξασφαλίζοντας το πέρασμα στην ανάπτυξη, καλλιεργώντας την ελπίδα για «τσάμπα» χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αυτή η ρητορική όμως διαψεύστηκε πανηγυρικά από τα τεκταινόμενα, με την παραμονή του ΕΝΦΙΑ, την αναστολή καταβολής της 13ης σύνταξης, την αύξηση του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα «υψηλά» εισοδήματα, το πάγωμα αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κλπ. Αποτέλεσμα αυτής της διάψευσης είναι το «ξύλο» που τρώει ο Τσίπρας από το παρδαλό εσωτερικό του κόμματός του, που είχε κάνει σημαία ακριβώς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι ο παράδεισος με τα λεφτόδεντρα είναι εφικτός.
  Στην δε συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι ευρωπαίοι εταίροι εμπιστεύτηκαν τον Τσίπρα στο να κάνει μεταρρυθμίσεις. Του έκαναν το επικοινωνιακό χατίρι να αλλάξουν ονομασίες για να περάσει στον ελληνικό λαό μια «δήθεν» αλλαγή και εκείνοι του ζήτησαν το εξής απλό: Φέρε μας μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλη Απριλίου και θα έχεις τα υπολειπόμενα χρήματα της παραταθείσας δανειακής σύμβασης. Αντ’ αυτού ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του τι επέλεξαν; Να «γειώσουν» την διαπραγμάτευση για ακόμα 3 μήνες, προσπαθώντας να αποφύγουν την δέσμευση που οι ίδιοι έδωσαν. Την 20η Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν δεν το κατάλαβαν, τους δόθηκε μια χαραμάδα ελπίδας να υπερβούν την λιτότητα, αλλά την έκλεισαν με πάταγο, γιατί πολύ απλά δεν είχαν την πολιτική βούληση, αλλά και την τεχνογνωσία να το κάνουν. Αποτέλεσμα; Το «ξύλο» που τρώει τώρα ο Τσίπρας απέξω, πιεζόμενος για μια συμφωνία που απλά θα μας κρατά στο ευρώ και το καλοκαίρι, με όρους βεβαίους επαχθέστερους του mail Χαρδούβελη.
  Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έτσι πώς είναι δεν μπορεί να περάσει μια βιώσιμη συμφωνία και σιγά σιγά πρέπει να παραδέχεται ότι απέτυχε o τρόπος που διαπραγματεύθηκε. Αν το μόνο κέρδος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα (κι αυτό βεβαίως αμφισβητείται με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας) και οι απώλειες είναι συντριπτικές (αν και και οι προτάσεις κατάργησης του ΕΚΑΣ ή αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ μάλλον έγιναν για να χωνευθούν τα υπόλοιπα ως «επιτυχία»), τότε η κυβέρνηση θα ομολογεί τον εγκλωβισμό της στην αθέτηση των δύο εντολών, με άμεση επίδραση τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια κατάσταση «limbo».
  Αργά ή γρήγορα οι εκλογές θα έρθουν, είτε ως ηρωϊκή έξοδος στον παράδεισο του Μηλιού, είτε ως προϊόν συμφωνίας. Η παρούσα κυβέρνηση και η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της «μεγάλης διαπραγμάτευσης» που θα γίνει το φθινόπωρο για το χρέος και το τρίτο πρόγραμμα. Εκεί είναι λογικό να τοποθετηθεί ο λαός για την μοίρα του τα επόμενα 3 γεμάτα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι εκλογές γίνουν τώρα χωρίς καμία συμφωνία, το εκλογικό αδιέξοδο είναι κοντά, γιατί η κυβέρνηση ποια πρόταση θα παρουσιάσει (αφού η περήφανη διαπραγμάτευση θα έχει αποτύχει οικτρά), αλλά και η αντιπολίτευση ποια πρόταση θα παρουσιάσει, πέρα των «σταλεγάκηδων»;

 2. ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
  με αυτή την συμπεριφορά?
  =========================================
  Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη …καΜένου εντελώς.
  *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει ΣΩΣΤΗ ! διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
  *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?

  *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
  *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?

  *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?

  *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.

  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.

  **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
  *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.

  *Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.