ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία παρέμβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ!

Αμερικανική στήριξη στον Ρέντσι ενόψει του δημοψηφίσματος

Τη στήριξή του στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να εκφράσει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ρώμη, Τζον Φίλιπς, με ευθεία αναφορά στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

«Η απόρριψη των όσων προτείνει το δημοψήφισμα θα σήμαινε βήμα όπισθεν για τις ξένες επενδύσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο Φίλιπς, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση με θέμα της διατλαντικές σχέσεις.

«Το δημοψήφισμα αποτελεί απόφαση η οποία και αφορά τους Ιταλούς. Η χώρα, όμως, πρέπει να εγγυηθεί την σταθερότητα και εξήντα τρεις κυβερνήσεις σε διάστημα εξήντα τριών ετών, δεν παρέχουν εγγύηση», πρόσθεσε ο Aμερικανός πρέσβης. Κατά την άποψή του, επίσης, «ο Ρέντσι έκανε σημαντική δουλειά και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μέρους του προέδρου Όμπαμα, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τον ηγετικό του ρόλο».

Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω δημοψήφισμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που υπερψήφισε το κοινοβούλιο. Οι κύριες μεταρρυθμίσεις (τις οποίες ο Ρέντσι πρότεινε και στηρίζει δυναμικά) αφορούν την αποδυνάμωση της γερουσίας και την αλλαγή της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

Η σημερινή τοποθέτηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε την αντίδραση του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Ο αντιπρόεδρος της γερουσίας και στέλεχός του, Μαουρίτσιο Γκασπάρι, δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη ανάμειξη» και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο Φίλιπς θα πρέπει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.