ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόψει της απόφασης του ΣτΕ

Ανηλεής κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
cm

Αρχικά η ΝΔ έκανε λόγο για ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προδίκασε το αποτέλεσμα των προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Παπά για την ακύρωση του διαγωνισμού».

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα επιτελέσουν με ευθύνη το καθήκον τους και θα λειτουργήσουν κατά συνείδηση και όχι κατ' εντολή του κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Μαξίμου

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις εκτιμήσεις του ότι το ΣτΕ θα βγάλει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, παραπέμπει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη ΝΔ και την καλεί να καταγγείλει τον ίδιο τον αρχηγό της για απόπειρα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Ωρύεται από το πρωί η Νέα Δημοκρατία, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις άδειες. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατία, θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος». «Περιμένουμε πύρινη καταγγελία από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εναντίον του αρχηγού τους», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ότι πίσω από την ανησυχία της για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπάρχει ο πόνος της για τους καναλάρχες.

Γ. Κουμουτσάκος: Σε δεινή θέση ο κ. Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στη δεινή θέση να αναγκάζεται να διαψεύσει τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτάκος και πρόσθεσε: «Όμως, αυτό που είπε χθες δεν αλλάζει. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα". Πρόκειται για ωμή, δημόσια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Όλα τα άλλα είναι φτηνή προπαγάνδα».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. «…Αρχικά η ΝΔ έκανε λόγο για ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προδίκασε το αποτέλεσμα των προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Παπά για την ακύρωση του διαγωνισμού».
  Εγώ κάνω μια αλλη σκέψη για το πως οι κυβερνιτικοί ειναι τόσο σίγουροι για την έκβαση των προσφυγών εναντίον της παρωδίας για τις τηλεοπτικές άδειες .
  Με βοήθησε το παρα κάτω δημοσίευμα του ΠΘ. με συντάκτη μια κ. Βασιλική Κόκκαλη .
  Να γιατι τέτοιοι δημοσιογράφοι και έντυπα δεν μπόρεσαν χθες να απευθύνουν ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό .
  Απλό δεν ειναι; Δημοκρατικό ομως ΟΧΙ

  Απολαύστε :

  «Όλα τα ονόματα των νέων προέδρων και αντιπροέδρων
  Με «βουτιές» στην επετηρίδα οι προαγωγές των νέων δικαστών
  Βασιλική Κόκκαλη22/10/201521:3419
  Εκτύπωση

  Με «βουτιές» στην επετηρίδα οι προαγωγές των νέων δικαστών
  44
  SHARES
  FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
  Η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο

  Με μεγάλες «βουτιές» στη σειρά αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών (επετηρίδα) το υπουργικό συμβούλιο όρισε σήμερα τους νέους αντιπροέδρους στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και παράλληλα τοποθέτησε νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και νέα πρόεδρο στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ) την κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

  Ωστόσο, η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών φαίνεται πως αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αρκεί να αναφερθεί ενδεικτικά πως για την προαγωγή αντιπροέδρου στον Άρειο Πάγο, το υπουργικό συμβούλιο παρέκαμψε 17 αρχαιότερους συνάδελφους της!

  Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε εκτός από την κάλυψη των θέσεων των προέδρων του ΣτΕ και Ε.Σ και στην τοποθέτηση έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο (Α.Π), πέντε αντιπροέδρων στο ΣτΕ και δυο αντιπροέδρων στο Ε.Σ. Ακόμη κάλυψε τη θέση της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και τις θέσεις των Ελλήνων Δικαστών στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΣτΕ ορίστηκε ο Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος έχει τρία χρόνια θητείας στο δικαστικό σώμα. Ο κ. Σακελλαρίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής και Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1977 κατόπιν διαγωνισμού. Το 1982 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ, το 1993 στο βαθμό του συμβούλου του ΣτΕ και το 2009 στο βαθμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ.

  Η κ. Θεοτοκάτου που ορίστηκε πρόεδρος του Ε.Σ θα έχει τετραετή θητεία στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας και είναι τρίτη στη σειρά αρχαιότητας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ένωσης των δικαστικών λειτουργών του Ε.Σ.

  Αντιπρόεδροι Α.Π ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα αρεοπαγίτες του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ευφημία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γεράσιμος Φουρλάνος, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη και Δήμητρα Μπουρνάκα.

  Αντιπρόεδροι ΣτΕ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, Νικόλαος Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ιωάννης Γράβαρης.

  Αντιπρόεδροι Ε.Σ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Γεωργία Μαραγκού και Αγγελική Μαυρουδή.

  Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ορίστηκε η Ευτυχία Φουντουλάκη.

  Τέλος, Έλληνες δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίστηκαν οι Δημήτριος Γρατσίας και Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Ν σημειωθεί ότι ο κ. Γρατσίας υπηρετούσε ήδη στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε και σήμερα ανανεώθηκε η θητεία του.

  «Βουτιές» στην επετηρίδα

  Ωστόσο, οι φετινές προαγωγές των αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια έγιναν με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραβιάζουν τη σειρά αρχαιότητας τον προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών. Η μεγαλύτερη «βουτιά» στην επετηρίδα έγινε στο Ε.Σ., όπου για να προαχθεί σε αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η κ. Μαυρούδη παρακάμφθηκαν 18 συνάδελφοί της, ενώ για την προαγωγή της κ. Μαραγκού παρακάμφθηκαν δυο σύμβουλοι του Ε.Σ .

  Ανάλογη είναι και η εικόνα στον Α.Π. Συγκεκριμένα, για την προαγωγή του κ. Γιαννακόπουλου παρακάμφθηκαν πέντε συνάδελφοί του ενώ για την προαγωγή του κ. Λαμπρόπουλου παρακάμφθηκαν δέκα αρεοπαγίτες. Ακόμη, για την προαγωγή της κ.Καρέλλου και του κ. Φουρλάνου παρακάμφθηκαν 13 αρεοπαγίτες. Το υπουργικό συμβούλιο «έσπασε» ωστόσο το ρεκόρ της «βουτιάς» στη σειρά αρχαιότητας δικαστικών λειτουργών του Α.Π κατά την προαγωγή σε αντιπρόεδρο της κ. Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη. Για την προαγωγή της συγκεκριμένης ανώτατης δικαστικής λειτουργού παρακάμφθηκαν 17 αρχαιότεροι συνάδελφοί της. Τέλος για τη προαγωγή της κ. Μπουρνάκα παρακάμφθηκαν οχτώ αρεοπαγίτες.

  Στο ΣτΕ υπήρξε επίσης παραβίαση της σειράς αρχαιότητας. Για τη προαγωγή της κ. Καραμανώφ παρακάμφθηκαν δυο συνάδελφοί της, για την προαγωγή της κ. Σακελλαροπούλου παρακάμφθηκαν τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας και για την προαγωγή του κ. Γραβαρη παρακάμφθηκαν 13 συνάδελφοί του. Αντίθετα, δεν έγινε καμία «βουτιά» στην επετηρίδα για την προαγωγή των κ.κ. Ράμμο και Μαρκουλάκη, η επιλογή των οποίων έγινε με βάση τη σειρά αρχαιότητας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.