ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aπό την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου

Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο

Μια συλλογή από ολόσωμα, μικρά, ανθρώπινα γλυπτά σε πηλό, μνημονεύουν ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, που μετατρέπονται σε συλλογικό μνημείο, στα χέρια της γλύπτριας Ελένης Ζευγαρίδου.
nom

Είναι οι «Νοματαίοι» από την ομώνυμη έκθεσή της, που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Genessis, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και θέσης του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία, ακόμα και του φαινομενικά πιο ασήμαντου.

Οι «Νοματαίοι» της Ζευγαρίδου, «μας μοιάζουν ενοχλητικά», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού. «Εισχωρούν στα κατάλοιπα της δικής μας σκόνης του γαλαξία...ξετυλίγουν τα υφάδια στο κουκούλι της δικής μας ψυχής.

Είναι ένα συλλογικό αντί-μνημείο “προς τους μη αναγνωρισμένους ανθρώπους”, ένα έξοχο “monument” ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων...η καθημερινή ρουτίνα της ετερότητάς τους, η στάση και η γλώσσα του σώματός τους, οι αμήχανες σιωπές τους και οι βιαστικές συνομιλίες τους, τα αθόρυβα νεύματά τους και τα εύγλωττα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, τρέπονται σε γοργά τρισδιάστατα σχέδια από πηλό, που διατηρώντας μια οργανική φωτεινή αφαίρεση, κουβαλώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, τις μικρές νίκες και τις μεγάλες απώλειές τους, οδηγούν σε πολλαπλές σωματοποιημένες αφηγήσεις», σημειώνει η τεχνοκριτικός.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. (Γκαλερί Genessis, οδός Χάριτος, Κολωνάκι)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.