ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι

Από «κόσκινο» περνούν οι δανειστές τα προαπαιτούμενα

Και τα όργανα … αρχίζουν! Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι πατούν ελληνικό έδαφος και θέτουν επί τάπητος την πρόοδο της Αθήνας στην κατάρτιση των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ.
daneistes

του Βαγγέλη Δουράκη

Η ελληνική πλευρά –με «φόντο» την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών- έχει ζητήσει και έχει πάρει.. παράταση μέχρι το τέλος του μήνα στην εφαρμογή των 15 μέτρων που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ.: Επί του παρόντος τα πράγματα κινούνται .. εντός χρονοδιαγραμμάτων, όμως η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε Ελλάδα και δανειστές να προχωρήσουν στην επόμενη φάση που δεν είναι άλλη από την … δεύτερη αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση, η οποία στο τέλος του δρόμου θα έχει ως έπαθλο πέρα από το ποσό των 6,1 δισ. και την πολυπόθητη έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Το «κουαρτέτο» αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα για μία εβδομάδα, πιθανόν όμως τα στελέχη του ΔΝΤ να μείνουν μερικές ημέρες ακόμη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο έλεγχο στο πλαίσιο του λεγόμενου άρθρου 4 (γίνεται για όλα τα μέλη του). Θα επιστρέψουν για την αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ισχυρίζονται πως θέλουν η παραμονή τους να είναι σύντομη. Μένει να φανεί ποιοι πραγματικά το πιστεύουν.

Μετά το Eurogroup πάντως τα μηνύματα προς την Αθήνα ήταν σαφή: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!!

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Χτύπησε «καμπανάκι» μάλιστα λέγοντας ότι όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις καθυστερήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκε χρόνος, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη». Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, είπε και σημείωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ασπάζεται την άποψη.

Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει, είπε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Η  Αθήνα από την πλευρά της έχει δεσμευτεί δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη έναντι των Ευρωπαίων ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε στις 29 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει το Euroworking Group, η τρόικα να έχει έτοιμη την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report). Θα διαβεβαιώνει δηλαδή τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι και τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσουν τα μέτρα, καθώς από τις 19 Σεπτεμβρίου οι οικονομικοί υπουργοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ και οι θεσμοί θέλουν δύο ημέρες για να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο χρόνος επαρκεί, καθώς το γεγονός ότι μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα.

Εκτός από τα δύο που και οι θεσμοί θεωρούν υλοποιημένα (η αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών από το ΤΧΣ και το εποπτικό συμβούλιο της ανεξάρτητης αρχής εσόδων), πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν μεγάλο βαθμό ωρίμανσης. «Στο θέμα του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ.: το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), η μόνη εκκρεμότητα είναι η καταλληλότητα του πέμπτου μέλους. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει συμφωνία».

Κατά την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα είναι τα ενεργειακά προαπαιτούμενα. Εκεί υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της τρόικας σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες,  πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Εάν στις 29 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί διαβεβαιώσουν το EWG ότι τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, το Δ.Σ. του ESM θα μπορέσει να εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, δυο-τρεις ημέρες αργότερα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει οι διαβουλεύσεις για κάποια θέματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια και το Μεσοπρόθεσμο, να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, και τον Οκτώβριο, όταν αρχίσει επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τα πιο δύσκολα, όπως το εργασιακό.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 13:39 12/09/2016

  Παπανδρέου προς Τσίπρα: Ρώτα τους Ευρωπαίους για το έλλειμμα

  Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Τσίπρα
  να ρωτήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ποιο ήταν το έλλειμμα του 2009, ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας, αν ρώτησε τον κ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας;
  Και ρώτησε τον κ. Τσίπρα, αν φοβόταν την απάντηση, γιατί μετά από αυτή δεν θα έβρισκε υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
  Του ζήτησε επίσης, να ρωτήσει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ και να τους ζητήσει να του πουν την αλήθεια «για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου»;
  Και συνέχισε: «Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο, ποια βοήθεια είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2010;
  Γιατί δεν τους ρωτάει αν υπήρχε τότε, με τα τότε δεδομένα, άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε;
  Να τους ρωτήσει – και να έρθει να μας πει τι του απάντησαν.
  ΣΧΟΛΙΟ: ΕΜΠΡΟΣ κ. ΤΣΙΠΡΑ !!!!

 2. Τσίπρας Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα- Θα ξηλώσουμε τις παράνομες συμβάσεις
  ============================================================================
  2/21/2012 11

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό…μανιφέστο του Αλέξη Τσίπρα:

  Εμείς, ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα, παρά μόνο για όσο διάστημα ασκεί η ίδια εξουσία. Δεσμεύει, δηλαδή, μόνον τον εαυτό της. Εάν μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από το λαό, που δεν τη θέλει ο λαός και που συστηματικά και συνειδητά ενεργεί εις βάρος του λαού, μπορούσε να δεσμεύσει μια χώρα – και μάλιστα για…

  …πολλές δεκαετίες – αυτό θα προσέβαλε τη δημοκρατία όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Την Ελλάδα τη δεσμεύει μόνον ο κυρίαρχος λαός της.

  Γι’ αυτό, εμείς ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, αποτέλεσμα της δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας του λαού μας, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξηλώσει μία-μία τις παράνομες συμβάσεις, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση Παπαδήμο με τους δανειστές και ένα-ένα τα μέτρα, που αυτές οι συμβάσεις επιβάλλουν για να διαλύσουν την κοινωνία και να ξεπουλήσουν τη χώρα.

  Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Χρυσή Αυγή διατυπώνει πια πιο μετριοπαθείς θέσεις από τον Τσίπρα. Να το προσέξεις αυτό Αλέξη, μπορεί να σου γυρίσει σε κρίση μεγαλείου. Να νομίζεις ότι είσαι ο Μέγας Αλέξανδρος κτλ.

 3. ‘’Από τα μέχρι τώρα …θαύματα της συγκυβέρνησης διαπλοκής, ποιος Έλληνας θα ΨΗΦΙΖΕ σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα , ως σοβαρό, υπεύθυνο και ειλικρινή πολιτικό που θα μπορούσε να βγάλει τη θέση από το χείλος του γκρεμού που την έσπρωξε?
  ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ?
  Ποιος Έλληνας αλλά και ποιος ξένος, καταλαβαίνει και πιστεύει όσα λέει ο μεγαλύτερος πολιτικός ΨΕΥΤΗΣ της ιστορίας μας?
  Τι ακριβώς μπορεί να κάνει σήμερα ο Αλέξης και τι μπορεί να πει στους Ευρωπαίους, ώστε να επιτύχει την επίλυση των Ελληνικών προβλημάτων?
  *Σηκώσαμε παντιέρα εξουσίας, και χλωροφορμίζουμε τον λαό μας με ανόητες υστερικές πολεμικές κραυγές που ‘’φθάνουν’’ μόνο μέχρι την ..εξώπορτά μας?
  *Γεμίζουμε ΠΑΛΙ ψεύτικες υποσχέσεις όλα τα απελπισμένα και πεινασμένα στομάχια, μόνο και μόνο να ‘’απλώσουμε χέρι’’ στην εξουσία?
  *Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε, με την τσέπη άδεια?
  Μήπως Αλέξης και λοιποί, σκέπτονται με βάση τα εξασφαλισμένα πολυεκατομμύρια τους, που βρίσκονται ασφαλισμένα, προσοδοφόρα, και αφορολόγητα?
  *Λασπώνουμε θεσμούς και πρόσωπα , πιστεύοντας ότι ‘’ανεβαίνουμε’’ στα μάτια των Ελλήνων και των ξένων που μας κοιτούν είτε με λύπη, περιέργεια ή και περιφρόνηση?
  *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.
  *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.
  *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα.
  * Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, όπως χθές ο Σαμαράς, έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της κατάληψης της εξουσίας ‘’ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥΣ’’ όποτε θέλουμε και χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν.
  Από τα μέχρι τώρα …θαύματα της συγκυβέρνησης διαπλοκής, ποιος Έλληνας θα ΨΗΦΙΖΕ σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα , ως σοβαρό, υπεύθυνο και ειλικρινή πολιτικό που θα μπορούσε να βγάλει τη θέση από το χείλος του γκρεμού που την έσπρωξε?
  Ας λογικευτούμε, και ας αντιληφθούμε, ότι σε αγώνες γιγάντων , δεν συμμετέχουν λαλίστατα και άστατα ..τριζόνια.
  Με την τύχη της πατρίδας μας και των παιδιών δεν ‘’παίζουμε’’ άλλο.

 4. Μας ειπε στην Θεσσαλονικη ο Τσίπρας για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ:
  «… Ο Παπανδρέου παρενέβαινε στην παρουσίασει των ελλειμμάτων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ
  ή ο Καραμανλής δεν ειχε τόσο υψηλά ελλείμματα …»
  Από την αλλη , «Δικαιωσύνη ειναι υποχρεωμένη να ρίξει φως στην υπόθεση …»
  Υποχρεωμένος είμαι και εγώ σαν ελεύθερος και ενεργός πολίτης να υπενθυμίσω στους
  Συναναγνώστες μου εδώ τι έκανε ο Τσιπρας Στην Δικαιωσύνη :

  «παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών αυτή τη φοράξεπερνάει κάθε προηγούμενο

  Με μεγάλες «βουτιές» στη σειρά αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών (επετηρίδα) το υπουργικό συμβούλιο όρισε σήμερα τους νέους αντιπροέδρους στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και παράλληλα τοποθέτησε νέο πρόεδρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και νέα πρόεδρο στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ) την κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
  Ωστόσο, η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών φαίνεται πως αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αρκεί να αναφερθεί ενδεικτικά πως για την προαγωγή αντιπροέδρου στον Άρειο Πάγο, το υπουργικό συμβούλιο παρέκαμψε 17 αρχαιότερους συνάδελφους της!
  Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε εκτός από την κάλυψη των θέσεων των προέδρων του ΣτΕ και Ε.Σ και στην τοποθέτηση έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο (Α.Π), πέντε αντιπροέδρων στο ΣτΕ και δυο αντιπροέδρων στο Ε.Σ. Ακόμη κάλυψε τη θέση της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και τις θέσεις των Ελλήνων Δικαστών στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΣτΕ ορίστηκε ο Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος έχει τρία χρόνια θητείας στο δικαστικό σώμα. Ο κ. Σακελλαρίου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής και Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1977 κατόπιν διαγωνισμού. Το 1982 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ, το 1993 στο βαθμό του συμβούλου του ΣτΕ και το 2009 στο βαθμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ.
  Η κ. Θεοτοκάτου που ορίστηκε πρόεδρος του Ε.Σ θα έχει τετραετή θητεία στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας και είναι τρίτη στη σειρά αρχαιότητας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ένωσης των δικαστικών λειτουργών του Ε.Σ.
  Αντιπρόεδροι Α.Π ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα αρεοπαγίτες του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ευφημία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γεράσιμος Φουρλάνος, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη και Δήμητρα Μπουρνάκα.
  Αντιπρόεδροι ΣτΕ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, Νικόλαος Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ιωάννης Γράβαρης.
  Αντιπρόεδροι Ε.Σ ορίστηκαν οι μέχρι σήμερα σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Γεωργία Μαραγκού και Αγγελική Μαυρουδή.
  Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ορίστηκε η Ευτυχία Φουντουλάκη.
  Τέλος, Έλληνες δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίστηκαν οι Δημήτριος Γρατσίας και Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Ν σημειωθεί ότι ο κ. Γρατσίας υπηρετούσε ήδη στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε και σήμερα ανανεώθηκε η θητεία του.

  «Βουτιές» στην επετηρίδα

  Ωστόσο, οι φετινές προαγωγές των αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια έγιναν με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραβιάζουν τη σειρά αρχαιότητας τον προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών. Η μεγαλύτερη «βουτιά» στην επετηρίδα έγινε στο Ε.Σ., όπου για να προαχθεί σε αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η κ. Μαυρούδη παρακάμφθηκαν 18 συνάδελφοί της, ενώ για την προαγωγή της κ. Μαραγκού παρακάμφθηκαν δυο σύμβουλοι του Ε.Σ .

  Ανάλογη είναι και η εικόνα στον Α.Π. Συγκεκριμένα, για την προαγωγή του κ. Γιαννακόπουλου παρακάμφθηκαν πέντε συνάδελφοί του ενώ για την προαγωγή του κ. Λαμπρόπουλου παρακάμφθηκαν δέκα αρεοπαγίτες. Ακόμη, για την προαγωγή της κ.Καρέλλου και του κ. Φουρλάνου παρακάμφθηκαν 13 αρεοπαγίτες. Το υπουργικό συμβούλιο «έσπασε» ωστόσο το ρεκόρ της «βουτιάς» στη σειρά αρχαιότητας δικαστικών λειτουργών του Α.Π κατά την προαγωγή σε αντιπρόεδρο της κ. Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη. Για την προαγωγή της συγκεκριμένης ανώτατης δικαστικής λειτουργού παρακάμφθηκαν 17 αρχαιότεροι συνάδελφοί της. Τέλος για τη προαγωγή της κ. Μπουρνάκα παρακάμφθηκαν οχτώ αρεοπαγίτες.

  Στο ΣτΕ υπήρξε επίσης παραβίαση της σειράς αρχαιότητας. Για τη προαγωγή της κ. Καραμανώφ παρακάμφθηκαν δυο συνάδελφοί της, για την προαγωγή της κ. Σακελλαροπούλου παρακάμφθηκαν τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας και για την προαγωγή του κ. Γραβαρη παρακάμφθηκαν 13 συνάδελφοί του. Αντίθετα, δεν έγινε καμία «βουτιά» στην επετηρίδα για την προαγωγή των κ.κ. Ράμμο και Μαρκουλάκη, η επιλογή των οποίων έγινε με βάση τη σειρά αρχαιότητας».
  (Π.Θ. 22/10/2015 )

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.