ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από συννεφιά στην μπόρα

Όταν η ρητορεία του Μαξίμου επιδιώκει να αποκτήσει κάποια ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τότε μετατρέπεται σε ένα ουτοπικό σχήμα κενό περιεχομένου. Αναγκαστικά εξαντλείται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακή διαχείριση. Όμως κάθε ρητορική επένδυση στο πόλεμο κατά της διαπλοκής , κάθε βερμπαλιστική επιστράτευση επιχειρημάτων περί αναμόρφωσης της οικονομίας και κάθε βαρύγδουπη εξαγγελία περί δίκαιης ανάπτυξης φανερώνουν την αμυντική περιχαράκωση της κυβέρνησης. Γιατί η σκληρή πραγματικότητα είναι παρούσα ακόμα κι αν σκεπαστεί με τόνους δικαιολογιών και ψευδαισθήσεων.

΄Ήδη τα μηνύματα της πραγματικής οικονομίας δεν δικαιολογούν καμία αισιοδοξία από πλευράς κυβέρνησης, δεδομένου ότι μέχρι τώρα τα στοιχεία των εσόδων, του ΑΕΠ, των εξαγωγών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών φανερώνουν τη συνέχιση της ύφεσης και για το β΄ εξάμηνο του 2016. Επίσης οι προσδοκίες για κούρεμα του χρέους, αλλά και για το ελάχιστο της μείωσης των επιτοκίων έχουν μετατεθεί για μετά τις Γερμανικές εκλογές Σεπτέμβριο του 2017,

Ακόμη, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνονται μετά από ένα άγονο καλοκαίρι. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν , οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα της ΔΕΗ έχει μπει στο πάγο μετά από οξύτατες αντιπαραθέσεις με το ΤΑΙΠΕΔ. Επί πλέον οι αξιολογήσεις των μελών του ΤΧΣ καθυστερούν, οι νέες διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν συνεχώς παράταση διορισμού ενώ οι παλινωδίες για τα “κόκκινα” δάνεια συνεχίζονται. Όλα αυτά, τα λεγόμενα προαπαιτούμενα των¨θεσμών” προδικάζουν αναχώματα στο μονοπάτι της εκταμίευσης της νέας δόσης

Το κυρίαρχο, όμως , δεν είναι η ασυνέπεια της Αθήνας ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις της και τις συνεχείς εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών. Είναι το έμφραγμα που έχει προκληθεί στις αρτηρίες των οικογενειακών προυπολογισμών από το μπαράζ των φόρων. Είναι το στέγνωμα της φοροδοτικής ικανότητες των πολιτών που εξαντλεί κάθε περιθώρια για επίτευξη των
δημοσιονομικών στόχων προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο εφιαλτικός κόφτης.

Γεγονός που προμηνύει ότι στους επόμενους μήνες οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου. Κυρίως και σοβαρότερο ,όμως, είναι ότι προστίθενται καθημερινά νέοι απολυμένοι στους άνω του ενός εκατομμυρίου ανέργους. Και το χειρότερο, η χώρα χάνει βαθμιαία το μορφωμένο νεαρό δυναμικό της το οποίο μεταναστεύει .

Υπό αυτές τις συνθήκες ισοπέδωσης του βιοτικού επιπέδου ιδιωτών και επιχειρήσεων και με αμυδρές ελπίδες ανάκαμψης του, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο βήμα της ΔΕΘ. Προφανώς με άδεια χέρια. Το εύκολο είναι να χρυσώσει το χάπι στους εναπομείναντες ψηφοφόρους και να τονώσει το ηθικό στο εσωτερικό του κόμματός του με λαικιστικές φανφάρες και διχαστική κενολογία.

Ωστόσο ούτε τη διαπλοκή συνέτριψε με τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών και τα απρόσμενα, πλην εν αναμονή, έσοδα των τηλεοπτικών αδειών. Ούτε, προφανώς, έφερε την έναρξη της ανάπτυξης εγκαινιάζοντας λίγα βατά χιλιόμετρα ενός υπό κατασκευή δρόμου ή ενός ημιτελούς περιφερειακού νοσοκομείου. Ούτε, φυσικά, ανακουφίζουν υλικά την τσεκουρωμένη καθημερινότητα των ανυπεράσπιστων ανθρώπων τα φληναφήματα περί Συνταγματικής αναθεώρησης.

Από το να αιθεροβατεί μυωπικά στα νέφη ο Τσίπρας στη δεύτερη εμφάνιση του ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα μπορούσε να διαλέξει την οδό του πειστικού ρεαλισμού. Δεν είναι στο χέρι του, είναι υποχρέωση του απέναντι στις αξίες της Αριστεράς να προωθήσει με κατασταλαγμένες θέσεις και εμπνευσμένες προτεραιότητες τουλάχιστον ένα μίνιμουμ προοδευτικό πρόγραμμα, ενδεχομένως αναζητώντας άλλους επαρκέστερους πολιτικούς συμμάχους, για έξοδο από την κρίση. Κι ας ζητήσει επιτέλους μια συγγνώμη από το λαό ως υπεύθυνος για τα δεινά του τρίτου μνημονίου. Ειδάλλως δεν θα διαφέρει για μια ακόμη φορά από τους συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους προκατόχους του. ¨Ήδη, αν δεν το πήρε είδηση, τα πρωτοβρόχια ξεκίνησαν και οι οι ψηφοφόροι γίνονται πιο ευάλωτοι στις ψυχικές μεταπτώσεις όταν ξεσπάσουν οι νεροποντές. Και αυτές δεν τις διαβάζουν εύκολα οι δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.