ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δικαιοσύνη οδεύει πόρισμα της ΤτΕ

Attica Bank: Αύριο η κρίσιμη γενική συνέλευση για τη νέα διοίκηση

Στη δικαιοσύνη οδεύει πόρισμα της ΤτΕ για την κακοδιαχείριση της τράπεζας.
attica-bank

 

Κορυφώνονται οι διεργασίες στην Attica Bank για το σχηματισμό νέας διοίκησης ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων με την τράπεζα να παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης χορήγησης νέων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης ενώ στη θέση του προέδρου θα τοποθετηθεί ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ζήτημα φαίνεται ότι υπάρχει για τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ κ. Μακέδο, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει εντός της ημέρας να οριστικοποιηθεί το νέο ΔΣ της Attica Bank να λάβει το ΟΚ της ΤτΕ και να εγκριθεί αύριο από την γενική συνέλευση των μετόχων ώστε να τερματιστεί η διοικητική κρίση και να αρθεί η απαγόρευση της ΤτΕ για τις χορηγήσεις νέων δανείων. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα του ελέγχου της Attica Bank που διενήργησε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, λόγω των εξαιρετικά σοβαρών ευρημάτων. Οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν χορηγήσεις δανείων, δίχως να τηρείται το παραμικρό τραπεζικό κριτήριο: δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις αμφιβόλου επιχειρηματικής δραστηριότητας, δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δάνεια με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια κ.ά.

Επιπρόσθετα  στελέχη της Attica Bank αγνόησαν τις υποδείξεις των ελεγκτών της ΤτΕ να μην χορηγούν δάνεια άνω του ποσού 100.000 ευρώ χωρίς την ενημέρωση της ΤτΕ. Η Attica Bank συνέχισε να χορηγεί δάνεια μεγάλου ύψους σε αμφιλεγόμενες εταιρείες παραβιάζοντας τις εντολές της κεντρικής τράπεζας. Ο έλεγχος που πραγματοποίησαν SSM και ΤτΕ εντόπισε πλήθος δυσλειτουργιών και προβλημάτων σε όλο τα φάσμα των λειτουργιών της Attica Bank: στη διοίκηση, στον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικής διακυβέρνησης, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στις διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο και στα πληροφοριακά συστήματα της τράπεζας. Ο έλεγχος έδειξε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων ήταν εκτός ελέγχου και η διοικητική δομή ανεπαρκέστατη: είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της Attica ανήλθαν στο 57% έναντι 45% που ήταν ο μέσος όρος της τραπεζικής αγοράς.

Ολα αυτά έφεραν την τράπεζα ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση επιτρόπου, κίνηση που θα είχε δραματικές επιπτώσεις στους μετόχους, με την ιδιορρυθμία ότι στην περίπτωση της Attica Bank εμπλέκεται ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και κατ’ επέκταση οι εισφορές των μηχανικών.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.