ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόθηκαν δάνεια 400 εκατ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις κατέρρεαν

Attica Bank: Ένα βήμα πριν την τοποθέτηση Επιτρόπου

Σύμφωνα με τον έλεγχο δόθηκαν από το 2015 νέα δάνεια 400 εκατ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις κατέρρεαν.
ÔÁÑÐÅÆÁ ÁÔÔÉÊÇÓ  - ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ - ÊÔÉÑÉÏ

Ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση επιτρόπου στην Attica Bank, σύμφωνα με την «Καθημερινή» βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και ΤτΕ.

Αν και το Δ.Σ. της Attica προχώρησε χθες στην εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πρόσωπο που έχει την εμπιστοσύνη της ΤτΕ, ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ επιμένει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. μέσω του προέδρου του Κωνσταντίνου Μακέδου, πρόσωπο που η ΤτΕ απορρίπτει κατηγορηματικά. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το νέο Δ.Σ. πρέπει να σχηματιστεί με καθαρά τεχνοκρατικά - τραπεζικά κριτήρια και πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι αν αυτό δεν γίνει στη σημερινή γενική συνέλευση, η ενεργοποίηση έκτακτων εποπτικών μέτρων, με την τοποθέτηση επιτρόπου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα σύμφωνα μεν την «Καθημερινή» το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά: από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε –χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις– η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε δάνεια, πέρα από κάθε τραπεζική λογική, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα εμφανίζουν δείκτη καθυστέρησης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τράπεζας, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, και ενώ το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν από τις ακραίες επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η διοίκηση προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι καταθέσεις της Attica το 2015 μειώθηκαν από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ (-34%) και την ίδια ώρα η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε στα 3,93 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 (+5,1%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

Οι χορηγήσεις «θαλασσοδανείων» και μάλιστα την ώρα που οι καταθέσεις της τράπεζας μειώνονταν, είχαν ως αποτέλεσμα την εποπτική παρέμβαση της ΤτΕ, ζητώντας τη μη χορήγηση νέων δανείων ύψους άνω των 100.000 ευρώ χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας. Οι οδηγίες αυτές, ωστόσο, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και στις αρχές Σεπτεμβρίου αγνοήθηκαν επιδεικτικά και αυτό οδήγησε στην επιβολή της απαγόρευσης χορηγήσεων δανείων την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι όλα αυτά γίνονταν, ενώ στις 3 Ιουνίου είχαν παραδοθεί τα βασικά ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ και του SSM και οι επόπτες είχαν ζητήσει την άμεση συμμόρφωση. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλές συναντήσεις και το ΤΣΜΕΔΕ συμφώνησε σε συγκεκριμένα πράγματα που δεν έπραξε, εξ ου και η αρνητική στάση της ΤτΕ για το πρόσωπο του κ. Μακέδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.