ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλήματα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της τράπεζας

Attica Bank: Σωρεία προβλημάτων εντοπίζουν οι έλεγχοι

Τριάντα έξι σοβαρά ευρήματα - ανεπάρκειες περιλαμβάνει το πόρισμα του κοινού ελέγχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank.

Σωρεία προβλημάτων εντοπίζονται στη διοικητική και επιχειρηματική λειτουργία της τράπεζας, τη διαχείριση των κινδύνων, τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Στο πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ καταγράφεται η προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε περίοδο κεφαλαιακών περιορισμών, με την τράπεζα να χάνει δυσανάλογα μεγάλες καταθέσεις. Επιπροσθέτως ο δανεισμός διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιστοληπτικής αξιολογήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, ένα βήμα πριν από το οικονομικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, το διάστημα από 31.12.2014 έως 31.03.2016 η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων –κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους– άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Οι ελεγκτές των εποπτικών αρχών, μεταξύ άλλων, καταλογίζουν:

• Ανεπαρκή σύνθεση και αναποτελεσματική λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου
• Προβλήματα στη σύνθεση και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και άλλων επιτροπών.
• Προβληματική δομή και λειτουργία του οργάνου διαχείρισης καθυστερήσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου για την αποφυγή ασυμβίβαστων ρόλων και συγκρούσεων συμφερόντων.
• Τιμολόγηση δανείων (επιτόκια χορηγήσεων) κάτω του κόστους ή και χωρίς να αντανακλά τους κινδύνους.
• Ανεπαρκή κριτήρια επιχειρηματικού δανεισμού και απουσία ορίων πιστοδοτήσεων ανά πελάτη.
• Ελαττώματα και αντιφάσεις στη διαδικασία παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου.
• Λάθη στην κατηγοριοποίηση «κόκκινων» δανείων.
• Ανεπαρκές επίπεδο εκτίμησης εγγυήσεων και επαναξιολόγησης εγγυήσεων.
• Κινδύνους συνδεόμενους με νομικές συμβάσεις.
• Ασυντόνιστες στρατηγικές επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα.
• Λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων.
• Η τράπεζα δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να επανέλθει έπειτα από ενδεχόμενο σοβαρό καταστροφικό γεγονός.
• Κενά ασφάλειας στα μηχανογραφικά συστήματα

Μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων περιλαμβάνεται η τεχνική εταιρεία Τοξότης, συμφερόντων του κ. Χρ. Καλογρίτσα, η οποία σύμφωνα με την αξιολόγηση της ICAP εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης!

Η Attica Bank δεν έχει καμία αναφορά στην αξιολόγηση της Τοξότης Α.Ε. από την ICAP, την οποία αξιολογεί με G. Η ICAP Group είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εξωτερικός οργανισμός πιστοληπτικών αξιολογήσεων και η οποία εκτιμά την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσής τους, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Η αξιολόγηση αποτυπώνεται σε δεκάβαθμη κλίμακα (AA, A, BB, B, C, D, E, F, G & H) και όσο η κατάταξη της επιχείρησης πλησιάζει τις διαβαθμίσεις χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας (Η & G) τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή πτώχευσης. Η εταιρεία Τοξότης αξιολογούνταν με G, κάτι που όχι μόνο δεν ανησύχησε την Attica Bank αλλά αντίθετα, παρά τα capital controls, προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των ορίων χρηματοδότησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, το πιστοδοτικό όριο από 10 εκατ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί τον Ιούνιο του 2014, στις 28 Απριλίου 2015 πενταπλασιάστηκε και αυξήθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και μόλις 16 ημέρες μετά (14.05.2015) διπλασιάστηκε εκ νέου και ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ορίων πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό έγγραφο που να υποστηρίζει τις αποφάσεις αυτές. Η δανειοδότησή της έγινε χωρίς η τράπεζα να έχει συγκεκριμένα στοιχεία που να μπορεί να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ το 2015 εγκρίθηκαν 39 διευκολύνσεις, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει την επαναξιολόγηση του πελάτη. Επιπλέον, το δάνειο χορηγήθηκε με επιτόκιο euribor +2,6% χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική τιμολογήσεων της τράπεζας. Τέλος, ο έλεγχος εντόπισε λάθος της τράπεζας με την ημερομηνία της σύμβασης, λάθος που θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις στην τράπεζα. Συνολικά το 2015 χορηγήθηκαν στην εταιρεία Τοξότης Α.Ε. 50,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. δόθηκαν τον Μάιο, όταν το τραπεζικό σύστημα και η χώρα βρίσκονταν σε περιδίνηση, ενώ επιπλέον 19,5 εκατ. χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο 2015.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 8:19 26/09/2016

    Όλα αυτά γίνονται γιατί κανείς δεν φοβάται, τι νά φοβηθεί την δικαιοσύνη που κυνηγά τον κουλούρα της
    γειτονιάς ?

  2. ELLHNAS. 21:38 25/09/2016

    Τα συσωρευμενα προβληματα στην τραπεζα Αττικης τα δημιουργησε η κακιστη διοικηση Γαμβριλη, με τους παχυλους μισθους στον ιδιο, τα διοικητικα στελεχη της τραπεζας και την κατασπαταληση των χρηματων των καταθετων της τραπεζας στα κομματοσκυλα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.