ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοδιαχείριση και ανοργανωσιά

Attica Bank: Στοιχεία - φωτιά στο πόρισμα

Όργιο κακοδιαχείρισης και ανοργανωσιάς αποκαλύπτουν οι έλεγχοι...
?????????

Μόνο το σκέλος που αφορά τις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης και τον πολιτικών κομμάτων περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank που παραδόθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι δανειοδοτήσεις προς τα media όσο και προς τα πολιτικά κόμματα είναι μικρό μέρος των χορηγήσεών της ωστόσο και εδώ υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες.

Το συνολικό πόρισμα περιλαμβάνει στοιχεία φωτιά για την τράπεζα και την διοίκησή της. Μεταξύ άλλων στο πόρισμα έχουν εντοπιστεί μεγάλα δάνεια σε εταιρείες – σφραγίδα, ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, πλουσιοπάροχες αμοιβές σε μεγάλο αριθμό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, έκδοση εγγυητικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές, διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης κ.α. Επίσης στο πόρισμα καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους το 2015 και το 2016 παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων της τράπεζας και τις οδηγίες της ΤτΕ για αυτοσυγκράτηση.

Το πόρισμα αποκαλύπτει όργιο κακοδιαχείρισης και ανοργανωσιάς.  Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σταδιακά από το 1997 όταν το ΤΣΜΕΔΕ απέκτησε το 34% των μετοχών, και ειδικά μετά το 2000, υπό την επήρεια της γενικότερης ευφορίας, η Attica Bank προχώρησε σε μεγάλη αύξηση χορηγήσεων, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, ενώ οι διοικητικές και άλλες αμοιβές πολλαπλασιάστηκαν με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα (μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) πολιτικά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης ήταν ανύπαρκτες: ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Bank κ. Ι. Γαμβρίλης ήταν αυτός που διοικούσε την τράπεζα και παράλληλα ως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ήταν και αυτός που έλεγχε πόσο καλά η διοίκηση της τράπεζας κάνει τη δουλειά της. Στελέχη με ταλέντο στην χορήγηση "κόκκινων" δανείων παρέμεναν ακλόνητα στις θέσεις τους.

Η Attica Bank βρίσκονταν στην πίεση των εποπτικών αρχών από τις αρχές του 2000 και σταθερά η ΤτΕ της επέβαλε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερους σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, δηλαδή δέσμευε σταθερά περισσότερα χρήματα από τους μετόχους της. Μετά το ξέσπασμα τις αρχές της δεκαετίας του 2010 ενώ το καλοκαίρι του 2013 η Διεύθυνση Εποπτείας έστειλε αυστηρή επιστολή για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εκείνη την περίοδο το μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας τέθηκε έκτος λειτουργίας για μια εβδομάδα με κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα στοιχεία, αστοχία αδιανόητη για πιστωτικό ίδρυμα. Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η αδιανόητη ανοργανωσία για μια τράπεζα φάνηκε χαρακτηριστικά στην υπόθεση του Οικονομικού Διευθυντή της τράπεζας Β.Δ., ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είχε πλαστό πτυχίο. Στα πορίσματα των αρχών γίνεται αναφορά σε θυγατρικές όπως η Attica Finance για ύποπτες διαδρομές χρημάτων αλλά και δάνεια μεγάλου ύψους (5 – 10 ακόμα και 20 εκατ. ευρώ) που δίνονταν σε εταιρίες σφραγίδα με υποτυπώδη εμπορική ή  κατασκευαστική δραστηριότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα, για χρόνια η τράπεζα προχωρούσε στην έκδοση εγγυητικών επιστολών πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς κατασκευαστές και συστηματικά δεν εισέπραττε την σχετική προμήθεια διενεργώντας προβλέψεις εις βάρος των μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ). Με όλα αυτά στον έλεγχο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test το 2015 για ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 3,7 δις. ευρώ προέκυψαν 1 δις. κεφαλαιακές απαιτήσεις (δυσμενές σενάριο) για την κάλυψη των κινδύνων.

Το 1999, δύο χρόνια μετά την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας από το ΤΣΜΕΔΕ, τα γενικά διοικητικά έξοδα της Attica διαμορφώνονταν στα 11 εκατ. ευρώ. Αυτά εκτοξεύτηκαν στα 35 εκατ. το 2006 και στα 45 εκατ. το 2013 με την τράπεζα να διοχετεύει κάθε χρόνο πολλά χρήματα σε συμβούλους, συνδικαλιστές, συμβουλευτικές εταιρίες. Το 2013 μόνο οι δαπάνες προσωπικού και τα έξοδα διοίκησης ξεπερνούσαν κατά 50 εκατ. ευρώ το σύνολο των εσόδων της τράπεζας! Στο τέλος του 2015 τα κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 680 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς όσα μπήκαν πέρυσι από την νέα αύξηση κεφαλαίου: όλα τα προηγούμενα κεφάλαια της τράπεζας έγιναν «καπνός» από την «έκρηξη» των κόκκινων δανείων και τις υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.