ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Χαμηλή πτήση στο β' τρίμηνο

Οριακά θετικά – Βήμα σημειωτόν για τα «κόκκινα» δάνεια
bank

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο. Οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση εσόδων –κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους του χρήματος αλλά και της ενίσχυσης των προμήθειων-  που σε συνδυασμό με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών κερδών.

Ωστόσο η βελτίωση αυτή χάθηκε από την αύξηση των προβλέψεων καθώς η χαμηλή πτήση της οικονομίας, η παρατεταμένη απεργία των δικηγόρων αλλά και η καθυστέρηση στην υλοποίηση της αξιολόγησης δεν επέτρεψαν –για άλλη μια περίοδο- τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ενεργητικά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, με πρώτη πρώτη την περίπτωση Μαρινόπουλου, βρέθηκαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα οι τράπεζες να υποχρεωθούν σε νέες προβλέψεις για να καλύψουν την έκθεσή τους στις επιχειρήσεις αυτές.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τις τράπεζες και αν το μεγάλο αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο να ανακτήσουν το ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας. Ωστόσο όπως τονίζουν αν η κατάσταση στην οικονομία δεν βελτιωθεί και επανέλθει σε ανοδική πορεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί έναντι του SSM για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις, η τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιεί πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί. Ετσι από την 1η Οκτωβρίου, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τις διοικήσεις των τραπεζών και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, καθώς έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Ήδη οι τράπεζες προετοιμάζονται για τις πρώτες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, κυρίως καταναλωτικών όπου έχουν ληφθεί προβλέψεις άνω του 90%, αλλά και σε αναδιαρθρώσεις δανείων όλων των κατηγοριών ώστέ να καταστούν και πάλι βιώσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του Μαρτίου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση) ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Ο συνολικός στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» έχει καθοριστεί στο 40% μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή περίπου κατά 13% σε ετήσια βάση. Έτσι βάσει του σχεδιασμού, από το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων θα πρέπει να συρρικνωθεί στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος 2019.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. dimitris 14:22 01/09/2016

  Ότι και να κάνουν δεν φοβούνται γιατί κανείς ποτέ δεν πήγε φυλακή πλην του εξιλαστήριου θύματος με το όνομα ΑΚΗΣ

 2. ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ! ΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ανέλαβε ο ξάδελφος του Τσκαλώτου…
  6/03/2016

  ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ
  Λέγεται Ορέστης Τσακαλώτος. Της γνωστής οικογενείας Τσακαλώτων, που μεταξύ άλλων έβγαλε τον προπολεμικό δήμαρχο Ορέστη στην Πρέβεζα, τον στρατηγό Θρασύβουλο που μακέλεψε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα Δεκεμβριανά και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, επιχειρηματίες και άλλα κοινωνικά παράσιτα.
  Η άρχουσα τάξη το “χε από παλιά αυτό με τα αρχαία ονόματα, για να ξεχωρίζει από την πλέμπα.
  Ο γλίτσας αυτός είναι επικεφαλής της εταιρίας Qualco και ξάδερφος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.
  Ε, και; Κακό είναι το ένα παράσιτο να έχει ξάδερφο ένα άλλο; Τι μας νοιάζει εμάς;

  Μας νοιάζει! Γιατί ο ένας Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών, ανέθεσε στην εταιρία του άλλου Τσακαλώτου τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Ο ξάδερφος θα την κάνει τη βρόμικη δουλειά των κατασχέσεων των σπιτιών του ελληνικού λαού. Αυτός είναι το αρχικοράκι.
  Και μη μιλήσει κανένας για απαράδεκτη αντίληψη συλλογικής οικογενειακής ευθύνης. Δεν μιλάω συνολικά για την οικογένεια Τσακαλώτου. Σε συγκεκριμένα μέλη της αναφέρομαι, με κοινό χαρακτηριστικό την εγκληματικότητα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.