ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να γίνει μια νέα αρχή»

«Χαμηλό βαρομετρικό» στην Μπρατισλάβα

Το πρώτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ μετά το Brexit στοχεύει στο ξεπέρασμα της κρίσης και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ. Η έξδοδος της Βρετανίας από τν ΕΕ ρίχνει βαριά τη σκιά της.
bratislava

O προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ καταθέτει στους 27 έναν λεγόμενο «οδικό χάρτη Μπρατισλάβα» για συγκεκριμένα πρότζεκτ προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Αφορά πιο συγκεκριμένα στη βελτίωση της συνεργασίας στην κοινή αμυντική πολιτική, στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Ενδοσκόπηση με «ωμή ειλικρίνεια»

Όπως παρατηρεί η Μπάρμπαρα Βέζελ από την DW, ο Τουσκ επιδιώκει στη βάση μιας «ωμής ειλικρίνειας» να γίνει ρεαλιστική καταγραφή των λαθών και των προβλημάτων της ΕΕ που οδήγησαν στο Brexit και με οδηγό τον οδικό χάρτη να βγει από τη μιζέρια. Ήδη η πρόσκληση που απέστειλε στους 27 προκαλεί θλίψη: «Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν εάν η ελίτ της Ευρώπης είναι σε θέση να επανακτήσει τον έλεγχο γεγονότων και διαδικασιών που τους αποπροσανατολίζουν και τους προκαλούν φόβο» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Κανείς δεν πρέπει να καμώνεται ότι όλα είναι καλά».

Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «σημείο καμπής», όταν χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον πρόεδρο Ολάντ. Η μείωση της προσφυγική ροής είναι ψηλά στην ατζέντα των εργασιών, αντίθετα η κατανομή 160.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ που αποφασίστηκε αλλά αμφισβητήθηκε από πολλές χώρες της ΕΕ θα θιγεί μόνο στο περιθώριο. Κύριος στόχος σήμερα δεν είναι να ανοίξουν παλιές πληγές, αλλά να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας προς τα έξω.

Αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να ασκήσει κριτική στης χώρες της ανατολικής Ευρώπης από τις στήλες της σημερινής Frankfurter Zeitung, επειδή άφησαν τη Γερμανία αβοήθητη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Η Γερμανία ανέλαβε τεράστιο βάρος υποστηρίζοντας εκείνες τις χώρες που τώρα αρνούνται να την υποστηρίξουν στο προσφυγικό», είπε επισημαίνοντας ότι «τα 17 δις ευρώ που λαμβάνει η Πολωνία από τα κοινοτικά ταμεία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τους σκληρά εργαζόμενους Γερμανούς».

«Να γίνει μια νέα αρχή»

Ο οικοδεσπότης Σλοβάκος πρόεδρος Ρόμπερτ Φίκο έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ζητώντας να τεθεί η λειτουργία της ΕΕ σε νέα, πιο προσιτή στους πολίτες βάση. «Το Brexit έδειξε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γι αυτό αναπόφευκτα θα πρέπει να γίνει μια νέα αρχή».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει προσκληθεί ωστόσο το Brexit πλανάται παντού στον αέρα και 'παραβρίσκεται' μάλιστα στο τραπέζι των εργασιών ως αθέατος επισκέπτης. «Ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων και το σύμπτωμα αυτής της κρίσης και παραμένει παράγοντας Χ», παρατηρεί η Μπάρμπαρα Βέζελ. «Όσο καιρό το Λονδίνο δεν ενεργοποιεί το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών που θα δρομολογήσει την έξοδο της Brετανίας από την ΕΕ, παραμένει ανοιχτό πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις με τη χώρα».

Deutsche Welle

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. *Από το 2000, μέχρι το 2012 εξήχθησαν με 765.000 εμβάσματα ,300 ΔΙΣ ευρώ στο εξωτερικό.
  ========================================================================
  Ποιοι είναι οι ‘’ιδιοκτήτες’’ αυτού του ΘΗΣΑΥΡΟΥ?

  ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ?

  *Τελικά, οι Έλληνες προτιμούν τον τυχοδιωκτικό έγχρωμο ‘’φασισμό’’? Δεν επιθυμούν, όπως ζητούν τόσα χρόνια, ένα ευνομούμενο κράτος, μια ΕΝΤΙΜΗ δημόσια διοίκηση, ένα σύστημα Διαύγειας, διαφάνειας, ισοτιμίας, φοροδοτικής ισότητας, ένα ΑΣΕΠ, μία παραγωγική παιδεία, μία κοινωνική δικαιοσύνη?

  *Μήπως τελικά δεν απελευθερωθήκαμε από τα δεινά της πολύχρονης εξωτερικής και εν συνεχεία εσωτερικής σκλαβιάς μας?

  *Μήπως είμαστε οι πλούσιοι κάτοικοι του φτωχού κράτους, ‘’που σκοτωνόμαστε’’ στα καφενεία, ποιος το αγαπά και το σέβεται πιο πολύ?

  *Μήπως είμαστε τελικά όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, φανερά ή κρυφά, οι κάτοχοι των ‘’αδέσποτων’’ ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε όλο τον κόσμο?

  *Από το 2000, μέχρι το 2012 εξήχθησαν με 765.000 εμβάσματα ,300 ΔΙΣ ευρώ στο εξωτερικό. Ποιοι είναι οι ‘’ιδιοκτήτες’’ αυτού του ΘΗΣΑΥΡΟΥ?

  *Μήπως για αυτό όλοι σχεδόν, ‘’στραφήκαμε’’ και ψηφίσαμε στους γνωστούς εκατομμυριούχους του ΣΥΡΙΖΕΛ, και ..περιφρονήσαμε τον ΕΝΤΙΜΟ αλλά φτωχό Γιώργο Παπανδρέου, που ψήφισε νόμους και διαρθρωτικές αλλαγές ΔΙΚΑΙΗΣ φοροδοτικής δυνατότητας και υποχρέωσης?

  *Μήπως ο Παπανδρέου τιμωρείται επειδή ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ‘’ΧΡΗΜΑ’’ και άρχισε να ζητά και να εισπράττει αυτά που ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι φοροφυγάδες?

  *Μήπως γι αυτό ..’’ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ’’ ο Γιώργος Παπανδρέου?

  *Μήπως επειδή είναι ΕΝΤΙΜΟΣ και αποφασισμένος να εφαρμόσει τους νόμους?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.