ΚΟΣΜΟΣ

Μετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι

Διαδήλωση Κούρδων κατά του Ερντογάν στη Γερμανία

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν εναντίον του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κολωνία της Γερμανίας, με κεντρικό σύνθημα «ούτε στρατιωτικό πραξικόπημα, ούτε πολιτική δικτατορία».

Είκοσι-πέντε έως και τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, με περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος επεισοδίων με τούρκους εθνικιστές.

Πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν εικόνες του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Ο Οτσαλάν εκτίει ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία από το 1999 και δεν υπάρχουν νέα του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, οι διοργανωτές δήλωσαν πως η διαδήλωση ήταν επίσης μία πράξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κούρδους αντάρτες στη Συρία, αλλά και για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει στις ένοπλες δυνάμεις και τη δημόσια διοίκηση μετά το πραξικόπημα.

Η διαδήλωση εκτυλίχθηκε ειρηνικά, όμως αστυνομικοί κατάσχεσαν πολλές σημαίες του PKK, που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Η κουρδική διαδήλωση έγινε στην ίδια περιοχή όπου στις 31 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του τούρκου προέδρου συγκεντρώθηκαν ώστε να δηλώσουν τη στήριξή τους στην τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Ερντογάν ήθελε να απευθυνθεί ζωντανά στη συγκέντρωση μέσω γιγαντοοθόνης, όμως η γερμανική Δικαιοσύνη απαγόρευσε την παρέμβασή του.

Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη, με περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους τουρκικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.