ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για τις «ομαδοποιήσεις»

Διχάζει η «Συμμαχία του Νότου»

Προβληματισμό αλλά και θετικές αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρώπη η υπό διαμόρφωση συμμαχία των μεσογειακών χωρών λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της Αθήνας. Σαφή μηνύματα για όλους κομίζει η κίνηση, εκτιμούν κάποιοι.
simmaxianotou

Ετερόκλητα τα πρώτα δημοσιογραφικά σχόλια: κάποιοι κάνουν λόγο για συνάντηση χωρίς ουσία, άλλοι για περαιτέρω «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι για αξιοσημείωτη σύγκλιση των Νοτίων με στόχο να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας. Μάλιστα σε πρόσφατη ανταπόκριση από τη Ρώμη, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine βλέπει τον «Ρέντσι στο πλευρό του Τσίπρα», εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας εισέρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Άνγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο ιταλός επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα υποστηρίζει ότι η συμμαχία των Νοτίων δεν στρέφεται εναντίον κανενός, κομίζει όμως σαφή μηνύματα για όλους. Παράλληλα, στρέφει τα βέλη του στον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Δεν είναι μία συμμαχία εναντίον τρίτων, είναι μία συμμαχία που επιδιώκει μία άλλη πολιτική από εκείνη που ακολουθούσε η Επιτροπή Μπαρόζο» λέει ο ιταλός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. Και εξηγεί: «Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας του Μπαρόζο, γιατί έχει καταστρέψει την οικονομία, έχει αυξήσει την ανεργία και τα αδιέξοδα των πολιτών. Οι ηγέτες του Νότου δεν στρέφονται ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ ή σε οποιονδήποτε άλλον. Όμως η Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να αντιληφθούν ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε εκφράσει επιφυλάξεις πριν καν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Αθήνας. Την Τρίτη, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, φάνηκε πιο διαλλακτικός, επισημαίνοντας ότι ασφαλώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Επέμεινε ωστόσο ότι υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» δημοσιονομικής πολιτικής, που δεν επιδέχεται αλλαγές. «Οι βασικές γραμμές της πολιτικής μας είναι σταθερές. Δεν μπορεί να αμφισβητούμε όσα έχουμε συμφωνήσει και κυρίως το αποκαλούμενο εξάπτυχο (six-pack) και το δίπτυχο (two-pack) για την ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και της δημοσιονομικής εποπτείας, που δίνουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο στην Ευρώπη μετά την κρίση, χωρίς να συσσωρεύουμε συνεχώς χρέη» δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle.

Προβληματισμός για τις «ομαδοποιήσεις»

Τη Δευτέρα, μόλις τρεις μέρες μετά τη Σύνοδο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ βρέθηκε στη Μάλτα και δεν εξέφρασε κάποια όχληση για τη συμμετοχή της χώρας στην «ομάδα των Νοτίων». Αντιθέτως, δήλωσε ότι η Μάλτα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η προσφυγική κρίση και το Brexit. Για να λάβει την απάντηση, από τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ότι και η ίδια η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Brexit. Και αυτήν ακριβώς την ανάγκη υπογραμμίζει η Σύνοδος της Αθήνας, εκτιμά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ: «Νομίζω, είναι λογικό να υπενθυμίζει κανείς κατ΄αυτόν τον τρόπο ότι χρειάζονται αλλαγές στη ΕΕ. Από ό,τι ακούω, ο κ. Γιούνκερ φαίνεται διατεθειμένος να προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά, ίσως και να εξαιρέσει δαπάνες για την παιδεία και για άλλους τομείς από το δημόσιο χρέος. Θα δούμε τί ακριβώς θα γίνει».

Μία διαφορετική τοποθέτηση από μία ασυνήθιστη προσωπικότητα: η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής στην Ιταλία με τη Λίστα Τσίπρα (LˊAltra Europa con Tsipras), αλλά διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια, λέει ότι είναι αντίθετη στη λογική των ομαδοποιήσεων. Την ίδια στιγμή ωστόσο δηλώνει ότι θα ήθελε κάτι περισσότερο από τη συγκεκριμένη «ομαδοποίηση», δηλαδή τη Συμμαχία των Νοτίων. «Εγώ θέλω να εκφράσω κάποια επιφύλαξη σε όλες αυτές τις ομαδοποιήσεις, αυτό αφορά και τη συνάντηση του Νότου» λέει η ιταλίδα ευρωβουλευτής. «Οι χώρες του Νότου λένε ότι υπερασπίζονται τις αξίες τους απέναντι στους κανόνες, αλλά αυτό δεν μου λέει κάτι. Το θέμα είναι να αλλάξουμε τους ίδιους τους κανόνες, να καταργήσουμε τους κανόνες εκείνους που επιβάλουν λιτότητα, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα του χρέους».

Αναζητώντας συνταγές για την ελληνική οικονομία

Η επόμενη ευρωπαϊκή «ματιά» στην ελληνική πραγματικότητα αναμένεται στις 19 Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη αντιπροσωπείας από την επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τέρυ Ράιντκε, η οποία, μιλώντας στην Deutsche Welle, προτείνει μία διαφορετική, βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα με καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και έμφαση στην κοινωνική οικονομία: «Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδοτούμε λίγο απ΄όλα, δεν κατασκευάζουμε τεράστιους αυτοκινητοδρόμους ή περιφερειακά αεροδρόμια, όπου θα προσγειώνεται ένα αεροπλάνο την ημέρα. Θέλουμε επενδύσεις με μακροπρόθεσμο όφελος. Βλέπουμε ότι πολλές φορές δεν χρειάζονται δισεκατομμύρια για αυτό. Χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και συνεταιριστικές μονάδες ή στην κοινωνική οικονομία, που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα».

Μέχρι στιγμής το πιο σημαντικό εργαλείο παρέμβασης για τις χώρες της κρίσης είναι το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, που είχε ξεκινήσει με μία «μαγιά» δεκαέξι δισεκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικά προγράμματα συν άλλα έξι δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο να «μοχλεύσει» ιδιωτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων. Αλλά αρκεί αυτό; «Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι, βλέποντας τι (ελάχιστο) ποσοστό της μόχλευσης έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα» λέει η Τέρυ Ράιντκε. «Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι σε εποχές κρίσης τα διαρθρωτικά ταμεία είναι πλέον η μοναδική πηγή για χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Γι αυτό η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη στη διαχείρισή τους. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να δούμε πώς η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά θέλουμε να αποκτήσουμε εικόνα για τα επόμενα βήματα, καθώς και για τις αλλαγές που ίσως χρειάζονται».

Deutsche Welle

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 16:06 14/09/2016

  Η γλυκιά διαπλοκή των εξοπλιστικών…
  ==============================
  Η ξαφνική συμπάθεια των Γάλλων για το ελληνικό χρέος και το θολό τοπίο των «χρυσών» μιζών γύρω από τα εξοπλιστικά – Ποιοι και πώς έβγαλαν από τη μέση Ρώσους και Αμερικανούς εμπόρους όπλων και μεσάζοντες και άφησαν το παιχνίδια στα χέρια των Γάλλων;

  Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που υποτίθεται ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα έστελνε στη φυλακή όλους όσοι ενεπλάκησαν στο φαγοπότι δεκαετιών, φαίνεται ότι ξεχνάει πολλά πράγματα…

  Το Newsbomb.gr
  θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεδιαλύνει την ομολογουμένως ξαφνική αγάπη του Ολάντ με την Ελλάδα και την πρόθεσή του να λύσει το θέμα της απομείωσης του χρέους.
  Επειδή στην πολιτική όλα είναι business δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος γιατί οι φίλοι μας οι Γάλλοι εμφανίζονται ως… από μηχανής θεοί τώρα που βγήκαν από τη μέση οι υπόλοιποι έμποροι όπλων (Ρώσοι και Αμερικανοί).
  Για να μπούμε όμως στην ουσία της υπόθεσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ξεψαχνίσει όλους τους φακέλους των ρωσικών εταιρειών που πουλούσαν οπλικά συστήματα και έχει στείλει στη δικαιοσύνη τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο που
  ———————————————————————————————————————–
  εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Μόσχας.

  Παράλληλα, έστειλε στη φυλακή και τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των
  —————————————————————————————————————————————–
  Αμερικανών, αλλά δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει την πιο καυτή υπόθεση.
  Η υπόθεση αυτή ακούει στο όνομα «Λουκάς Ρωμανός».
  Άραγε στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τίποτα για τον φάκελο «Ρωμανός»;

  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που ευαγγελίζεται ότι θα τους στείλει όλους φυλακή δεν γνωρίζει κάτι για τον κ. Λουκά Ρωμανό και πώς σχετίζεται με την υπόθεση της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας Thales, την οποία και φέρεται να εκπροσωπεί;
  Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμανός εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας, η οποία κατέχει όλα τα γαλλικά αμυντικά συστήματα, τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα Scalp και Exocet των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signia, ενώ έχει συνεργαστεί πολλάκις με το ελληνικό Δημόσιο κ αι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φροντίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών.
  Ένα από τα πολλά γνωστά deal της εν λόγω εταιρείας είναι η σύμβαση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου Standard αξίας 381 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2002 και είχε υπογραφεί επί Γιάννου Παπαντωνίου το 2003.
  Μάλιστα, σοβαρό θέμα είχε εγερθεί και το 2005 όταν πρώην στέλεχος γαλλικής εταιρείας οπλικών συστημάτων με δηλώσεις και καταθέσεις του, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού για το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού 6 ελληνικών φρεγατών αξίας 381 εκατ. ευρώ.

  Ο Μισέλ Ζοσεράν, στέλεχος της εταιρείας Thales μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία του είχε δώσει χρήματα σε μέλος ελληνικής Κυβέρνησης για να προωθήσει το συμβόλαιο των φρεγατών ενώ λίγο μετά η Liberation είχε δημοσιεύσει μέρος της κατάθεσης του σύμφωνα με την οποία, όπως του είχαν υποδείξει κάποιοι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών έγινε ύστερα από μεσολάβηση του Υπουργού Άμυνας. Τότε, ο κ. Παπαντωνίου είχε προσφύγει στη γαλλική Δικαιοσύνη και είχε δικαιωθεί.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι κοινό έχουν ο αντιπρόσωπος των μαχητικών «Ραφάλ» και διευθυντής της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας «Ντασό», Ανρί Λερουά, μεσίτης οπλικών συστημάτων, και οι κύριοι Χρ. Ζώης (πρώην μέλος της επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα) και Π. Καμμένος, (πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ και νυν υπουργός Άμυνας) και ο κ. Χρήστος Χούμπαυλης;

  Μήπως και οι τέσσερις είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Ελλήνων Φίλων του Νικολά Σαρκοζί (Club des amis grecs du candidat a la presidentielle francaise Nikolas Sarkozy);
  Κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει ποιες είναι οι σχέσεις Σαρκοζί-Ντασό;
  Μήπως ο Σερζ Ντασό, πρόεδρος του ομίλου «Dassault Aviation», είναι γερουσιαστής του UMP (του κόμματος Σαρκοζί), ενώ ο γιος του, Ολιβιέ Ντασό, βουλευτής και προσωπικός φίλος του Σαρκοζί;

  Στη Γαλλία άπαντες γνωρίζουν ότι ο Όλιβερ Ντασό είναι τόσο στενός φίλος με τον Σαρκοζί, ώστε στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο είναι συνέταιρος ο Σαρκοζί ανατέθηκε η δύσκολη υπόθεση ξεκαθαρίσματος της κληρονομιάς των Ντασό.
  Στην οικογένεια άνηκε μέχρι πρόσφατα και η μεγαλύτερη συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας, η «Figaro».
  Τυχαίες συμπτώσεις θα πείτε.
  Όπως τυχαία είναι προφανώς και η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

  Το ενδιαφέρον της Γαλλικής πλευράς για τους εξοπλισμούς είναι παλιό και ξεκινά από την κυβέρνηση Σημίτη. Συνεχίστηκε έντονα και κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά αφού ο Χρ. Χούμπαυλης είχε οικογενειακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ.
  Τώρα πια που έφυγαν από τη μέση Ρώσοι και Αμερικανοί, το ενδιαφέρον της Γαλλίας έγινε κάτι παραπάνω από στενό… και βεβαίως ο φάκελος «Λουκάς Ρωμανός» αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το… καλό του τόπου!

  Φανταστείτε κάποια στιγμή η δημοσιογραφική έρευνα να έφερνε στο φως τον φάκελο με τα στοιχεία των
  ================================================================================
  μιζών από τα γαλλικά εξοπλιστικά… με τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες που πληρωνόντουσαν μέσω Κυπριακής εταιρείας από την γαλλική κρατική εταιρεία DCN για να γράφουν υπέρ της Ντασό.
  Αν δει κανείς τα αποδειχτικά πληρωμών θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν εφημερίδες που έπαιρναν 25 εκατομμύρια ελληνικές δραχμές την εβδομάδα!!!
  Φανταστείτε να βγει και το όνομα του Έλληνα FIXER που όλα αυτά τα χρόνια κανονίζει τις δουλειές των Γάλλων και μοιράζει τις μίζες.
  Και φανταστείτε να αποδειχθεί ότι είναι Πασόκος που όμως διατηρεί τον ίδιο ρόλο ακόμα και σήμερα με όλες τις κυβερνήσεις!!!
  Και φανταστείτε όλα αυτά να τα ξέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μαξίμου και να μην πηγαίνουν το φάκελο στη δικαιοσύνη όπως έκαναν με τις προηγούμενες περιπτώσεις μιζών.
  Η έκρηξη από τις αποκαλύψεις θα είναι υπερκαινοφανής!!! Διότι θα τινάξει την Μπάνγκα και σε πολιτικό επίπεδο, σε όλο αυτό το ωραίο αφήγημα ότι οι φίλοι μας οι Γάλλοι έβαλαν πλάτη για να μειώσουν το χρέος της χώρας.
  Υπομονή, όλα στην ώρα τους.
  ΥΓ: Η επιλογή της κεντρικής φωτογραφίας του θέματος είναι από την προηγούμενη επίσκεψη Ολάντ επί Σαμαρά. Εκτός από τους θεσμικούς παράγοντες που υπάρχουν στην επίσκεψη, κάποιοι, μπορείτε να αναγνωρίσετε και άλλες γνώριμες φυσιογνωμίες στο χώρο της εμπορίας όπλων…

 2. Mνήμων 15:35 14/09/2016

  ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!!!

  Στις 23 Νοεμβρίου 2007, μετά τιμών και πλούσιου μπουφέ στην Τανάγρα, ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέστη στην παραλαβή των 15 πολύπαθων μαχητικών Mirage 2000-5 της γαλλικής Dassault, παρουσία του ομολόγου του Ερβ Μορέν (επί τη ευκαιρία έκαναν και μια συνάντηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ο γάλλος υπουργός τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών).
  Διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι «15 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Mirage 2000-5 εντάχθηκαν στη δύναμη του στόλου της πολεμικής μας Αεροπορίας…» και νιώσαμε ασφαλείς, ίσως και λίγο περήφανοι, γιατί τα χρήματα που πάνε από την τσέπη μας στα εξοπλιστικά προγράμματα αποδίδουν καρπούς.

  Αλλά, αν υιοθετήσουμε την Global τακτική, αν προσεγγίσουμε δηλαδή το θέμα από τη διεθνή του άποψη, διαβάζουμε άλλα: «27 Νοεμβρίου 2007: Το τελευταίο από τα 601 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη της Mirage 2000 κατασκεύασε η Dassault, και έκλεισε τη γραμμή παραγωγής τους. Αυτό το αεροσκάφος παραδόθηκε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος μιας παραγγελίας συνολικά 15 αεροπλάνων. (http://www.strategypage.com/htmw/htairfo/articles/20071127.aspx). Δηλαδή οι γάλλοι μάς πούλησαν τα τελευταία αεροπλάνα και μετά πάει, το ’κλεισαν το μαγαζί!
  Λίγα ακόμη στοιχεία, από την ίδια πηγή: «Το Mirage σχεδιάστηκε το 1970, πέταξε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1978 και εντάχθηκε για πρώτη φορά σε πολεμικό στόλο το 1984. Υπηρέτησε σε διάφορες ζώνες μάχης, αλλά εκτός από τη ρίψη μερικών βομβών δεν έζησε ποτέ πολλή δράση. […] Το project των Mirage κόστισε στη γαλλική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις».

  Η παραγγελία των 15 Mirage, μαζί με τον εκσυγχρονισμό άλλων 10, που είναι ήδη ενταγμένα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε αποφασιστεί στις 21.8.2000 από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Οι εξαγγελίες μιλούσαν και για ταυτόχρονη απόκτηση του πραγματικά νέου αεροσκάφους Eurofighter, αλλά δεν είδαμε ποτέ ούτε πτερύγιο. Το συνολικό κόστος τους, συμπεριλαμβανομένων 200 νέων βλημάτων αέρος – αέρος και 56 αέρος – εδάφους, έφτασε τα 1,627 δισ. ευρώ («Απογευματινή», 16.12.06).
  Ένας από τους λόγους που είχαν προτάξει τότε για την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου ήταν η «ελάττωση της πολυτυπίας στην Πολεμική Αεροπορία».

  Η σύμβαση μιλούσε για έναρξη της παράδοσης των αεροσκαφών σε 35 μήνες (δηλαδή το 2003!), αλλά η Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε να τα παραλάβει λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν σε ένα υποσύστημα αυτοπροστασίας. Η Dassault μιλούσε για οικονομικές εκκρεμότητες κι αργότερα μπήκε στη μέση η απογραφή. Έτσι, με περίσσεια υπερηφάνεια, εν έτει 2007, παραλάβαμε τα υπερσύγχρονα Mirage – λίγο πριν βάλουν οριστικό λουκέτο στη γραμμή παραγωγής τους…

 3. Mνήμων 15:12 14/09/2016

  ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ,
  ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ Ο »ΓΑΛΛΟΦΡΩΝ» …!!!
  Τι ακριβώς σκέπτεται ο καΜένος για την αγορά..?

  (…)Ο οποίος κατά την εδώ διήμερη επίσκεψή του πρόλαβε να αναστήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα – «δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια αλήθεια», είπε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου – εισηγήθηκε να αγοράσει η
  ==========================================
  Κύπρος μαχητικά αεροπλάνα τα οποία για λόγους ασφαλείας να σταθμεύουν στην Ελλάδα – στην Κρήτη,
  ==========================================================================
  δίπλα από τους S300, και στη Ρόδο – και λίγο πριν αναχωρήσει από το νησί βάφτισε «μονάδα επίθεσης» την ΕΛΔΥΚ, «που όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη». Προσέξτε, όχι εάν παραστεί ανάγκη, αλλά «όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου». Τέλος, χρησιμοποίησε κι ένα τετριμμένο σύνθημα των Αθηνών – «Η Κύπρος δεν είναι μακριά», είπε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος προφανώς δεν είχε ακόμα την ευκαιρία να μιλήσει με τους πιλότους της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Σούδα της Κρήτης, οι οποίοι ακούνε Κύπρος και δακρύζουν, αλλά μπορούν καλύτερα απ” όλους εμάς να εξηγήσουν στον θερμόαιμο υπουργό εάν η Κύπρος είναι ή όχι μακριά.

 4. Mνήμων 15:09 14/09/2016

  Pano, parlez vous francais?
  «ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ».
  Αντάμωσαν και πάλι σήμερα οι… παλιοί φίλοι, Πάνος Καμμένος και Χρήστος Ζώης. Ο δεύτερος, αφού… ρώτησε τους ψηφοφόρους του (έτσι το λένε τώρα…) ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο αριστεροδεξιοκεντρώο μόρφωμα Καμμένου. Είναι, όμως –όπως είπαμε- παλιοί φίλοι. Και δεν ήτανε μαζί μόνο στη ΝΔ, αλλά και στο «Σωματείο Ελλήνων Φίλων του Νικολά Σαρκοζί», του οποίου υπήρξαν… ιδρυτικά μέλη.
  Μαζί με τον αντιπρόσωπο των μαχητικών «Ραφάλ» και διευθυντή της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας κι έναν μεσίτη όπλων –σύμφωνα με ένα «περίεργο» δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στις 29/04/2007, που θα παραθέσουμε παρακάτω.

  Κατά… διαβολική σύμπτωση, οι δύο σημερινοί… φανατικοί αντιμνημονιακοί εθνοσωτήρες, είχαν την εποχή εκείνη θέσεις που είχαν σχέση με την εθνική άμυνα και τα εξοπλιστικά προγράμματα! Άντε μετά να…..πείσεις τυχόν … κακόβουλους «νεοναζιστές» ότι επρόκειτο (ασφαλώς!) περί μιας ακόμη συμπτώσεως. Τέλος πάντων, εμείς δε θα σχολιάσουμε το δημοσίευμα, θα το παραθέσουμε και θα το αφήσουμε στην κρίση των πραγματικά ανεξάρτητων Ελλήνων αναγνωστών μας:

 5. Mνήμων 15:08 14/09/2016

  Pano, parlez vous francais?
  “Οι εντιμότατοι φίλοι του Νικολά Σαρκοζί.

  Των ΒΑΣ. ΣΙΟΥΤΗ, Ν. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

  Τι κοινό έχουν ο αντιπρόσωπος των μαχητικών «Ραφάλ» και διευθυντής της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας «Ντασό», Ανρί Λερουά, μεσίτης οπλικών συστημάτων και οι βουλευτές της Ν.Δ., Χρ. Ζώης (μέλος της επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα) και Π. Καμμένος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών; Είναι και οι τέσσερις ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Ελλήνων Φίλων του Νικολά Σαρκοζί (Club des amis grecs du candidat a la presidentielle francaise Nikolas Sarkozy).

  Η σχέση Σαρκοζί-Ντασό είναι μια κλασική ιστορία παράλληλων σχέσεων: Ο Σερζ Ντασό, πρόεδρος του ομίλου «Dassault Aviation», είναι γερουσιαστής του UMP (του κόμματος Σαρκοζί), ενώ ο γιος του, Ολιβιέ Ντασό, βουλευτής και προσωπικός φίλος του Σαρκοζί. Τόσο στενός, μάλιστα, ώστε στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο είναι συνέταιρος ο Σαρκοζί ανατέθηκε η δύσκολη υπόθεση ξεκαθαρίσματος της κληρονομιάς των Ντασό.
  Pano, parlez vous francais?
  2. “Οι εντιμότατοι φίλοι του Νικολά Σαρκοζί.

  Στην οικογένεια ανήκει και η μεγαλύτερη συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας, η «Figaro», η οποία πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές δούλεψε εναντίον μιας νέας υποψηφιότητας του Σιράκ, προκειμένου να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για τον Νικολά.

  **Ο Α. Λερουά, διευθυντής της «Ντασό» στην Ελλάδα και πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Σαρκοζί, έχει άλλη άποψη: «Πρόκειται, για μία συναρπαστική προσωπικότητα. Εμένα μου αρέσει που δεν μιλάει σαν πολιτικός. Δεν μασάει τα λόγια του».

  – Είστε όμως πρόεδρος στον Σύλλογο Φίλων Σαρκοζί και ταυτόχρονα διευθυντής της «Ντασό» στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενός τύπου ασυμβίβαστο ανάμεσα στις δύο αυτές θέσεις;

  «Η “Ντασό” είναι μια ιδιωτική κι όχι κρατική εταιρεία. Είμαστε στο έτος 2007, και ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη γνώμη του. Έχω, άλλωστε, συνεργάτες που είναι σοσιαλιστές. Είμαστε μια εταιρεία με διεθνή παρουσία, αλλά πλέον δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στα αεροσκάφη τύπου Φάλκον…», είναι η απάντησή του.

  Pano, parlez vous francais?
  3. “Οι εντιμότατοι φίλοι του Νικολά Σαρκοζί.

  **Εκτός από τα «Φάλκον», βέβαια, ο όμιλος παράγει και τα μαχητικά «Ραφάλ», για τα οποία ασκείται έντονο πρέσινγκ στην ελληνική κυβέρνηση. Πέρυσι μάλιστα ο υπουργός Άμυνας είχε συναντήσει τη γαλλίδα ομόλογό του, Αλιό Μαρί, συνοδεία του βουλευτή Χρ. Ζώη. Η εφημερίδα «Φιγκαρό» ήταν εκείνη που έσπευσε τότε να γράψει ότι θέμα της συνάντησής τους ήταν η ενδεχόμενη αγορά των γαλλικών μαχητικών.

  **Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με τον Χρ. Ζώη, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο κλαμπ Φίλων του Σαρκοζί, αρνήθηκε όμως ότι γνωρίζει τον Ανρί Λερουά: «Μπήκα στο κλαμπ μόνο επειδή είμαι πρόεδρος της ελληνογαλλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας».

  Ο ίδιος ο διευθυντής της «Ντασό», ωστόσο, μιλώντας στην «Κ.Ε.» τον διαψεύδει: Δηλώνει ότι γνωρίζει τον βουλευτή της Ν.Δ. καθώς αμφότεροι ανήκουν στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου.

 6. NB 13:54 14/09/2016

  ΣΥΡΙΖΑ –ΟΛΑΝΤ- ΚΥΠΡΟΣ –ΤΣΙΠΡΑΣ- ΔΝΤ

  Η ΓΑΛΛΙΚΗ ‘ΚΟΛΩΝΙΑ’’ ..ΚΑΛΥΠΤΕΙ ‘’ΑΣΧΗΜΕΣ’’ ΜΥΡΟΥΔΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  Ορισμένα παραδείγματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως με την εκλογή Ολάντ φύσηξε άλλος αέρας στην Ευρώπη και ότι το μοντέλο της λιτότητας άρχισε να ξηλώνεται. Τι είπαν οι Γάλλοι για την Κύπρο; Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, η οικονομία της Κύπρου είναι «μια οικονομία – καζίνο που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έπρεπε και πρέπει να κάνουμε κάτι, διότι διαφορετικά θα είστε εσείς, θα είμαι εγώ, θα είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε το λογαριασμό».
  Τι λένε οι ίδιοι οι Κύπριοι για τη στάση της Γαλλίας; Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής της Κύπρου, Χ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι «ο κ. Ολάντ, στο πρόσωπο του οποίου είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αλλαγή στάσης στην Ευρώπη σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, έχει εξαφανιστεί». Και είναι απολύτως φυσικό, αφού τα συμφέροντα της γαλλικής αστικής τάξης, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, ταυτίζονται στο ζήτημα της Κύπρου, όπως και της Ελλάδας, με αυτά των Γερμανών και των άλλων, άρα ενιαία είναι και η στάση τους στη διαχείριση της κρίσης στο νησί.
  Αλλο παράδειγμα:
  Άνθρωπος ‘’αγράμματος’’ ξύλο απελέκητο.
  Όταν δεν ξέρουμε τι ζητάμε…πάντα μας φταίνε οι άλλοι
  Το Γενάρη, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία του ΔΝΤ και αμέσως μετά δήλωσε:
  «(…) το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο «κούρεμα» χρέους
  (…) Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».
  Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΝΤ είναι εν δυνάμει σύμμαχος των απανταχού «καταπιεσμένεων» από το γερμανικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης.
  Ωστόσο, όπως επανειλημμένα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, η θέση της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο ταυτιζόταν εξ αρχής με αυτήν του ΔΝΤ, το οποίο κατά κοινή ομολογία κράτησε και την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις πριν και μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.