ΚΟΣΜΟΣ

Χαμηλό 5ετίας

Δημοσκοπικός κατήφορος χωρίς τέλος για τη Μέρκελ

H γερμανίδα καγκελάριος και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) βαδίζουν προς τις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούγου-Δυτικής Πομερανίας υπό το βάρος των κακών δημοσκοπικών ευρημάτων. Η Αγγελα Μέρκελ καταλαμβάνει πλέον την έκτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και βρίσκεται στη μεγαλύτερη δημοσκοπική της πτώση από 5ετίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, το 46% των ερωτηθέντων προτιμά μεν μια χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση, όχι όμως με την Αγγελα Μέρκελ.

Επίσης, το 46% των ερωτηθέντων πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το 51% τάσσεται κατά.

Υπέρ της συνέχισης του σημερινού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται το 45%, ενώ υπέρ του λεγόμενου κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πρασίνων) το 31%.

Οι ψηφοφόροι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τάσσονται υπέρ της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ για την καγκελαρία σε ποσοστό 81% και μόνο το 16% κατά. ΟΙ ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού κλάδου των Χριστιανοδημοκρατών, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της σε ποσοστό 71%, ενώ την απορρίπτει το 29%.

Τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτιμούσε ως υποψήφιο καγκελάριο το 45% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της υποψηφιότητάς του τάσσεται το 51%. Από τους ψηφοφόρους του SPD, το 62% τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ την απορρίπτει το 37%.

Εάν οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν απ΄ευθείας τον καγκελάριο και υποψήφιοι ήταν οι Μέρκελ και Γκάμπριελ, τότε την νυν καγκελάριο θα ψήφιζε το 45% των ερωτηθέντων και μόνο το 27% τον Γκάμπριελ. Το 26% κανέναν από τους δύο.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο από την δουλειά του. Τον ακολουθεί σε δημοφιλία ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με 65%. Τρίτος κατατάσσεται ο πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν με 56%, το μεγαλύτερο ποσοστό του μέχρι τώρα. Τέταρτος είναι ο πράσινος συμπρόεδρος Τζεμ Εζντεμιρ με 50% και πέμπτος ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Η καγκελάριος Μέρκελ καταλαμβάνει μόλις την 6η θέση απολαμβάνοντας με ποσοστό 45%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοσή της από τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια.

Ακολουθούν στην κατάταξη ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ με 45% και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με 41%.

Εάν γίνονταν εκλογές την άλλη Κυριακή το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα λάμβανε το 33% των ψήφων και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το 23%. Η Αριστερά (Die Linke) παραμένει στο 9% , οι Πράσινοι πέφτουν κατά 2 μονάδες στο 11% και το μη εκπροσωπούμενο σήμερα στο Κοινοβούλιο Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα έμπαινε στη Βουλή με 5% (το οποίο είναι και το όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή), ενώ το ακροδεξιό, ξενοφοβικό, λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα ελάμβανε 14%.

Επίσης, το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ τη γενικής απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία και το 36% υπέρ της μερικής, δηλαδή σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, ενώ το 13% τάσσεται απολύτως κατά μιας τέτοιας απαγόρευσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.