ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία

Δύο παραιτήσεις ο πρώτος πονοκέφαλος της δημάρχου της Ρώμης

Τις πρώτες ουσιαστικές δυσκολίες, εβδομήντα ημέρες μετά την θριαμβευτική εκλογή της, αντιμετωπίζει η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι.
dimarxosromi1

Όπως έκανε γνωστό η ίδια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η επικεφαλής του γραφείου της Κάρλα Ραϊνέρι και ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό Μαρτσέλο Μινένα υπέβαλαν την παραίτησή τους (η οποία και έγινε δεκτή). Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για τη διεκδίκηση ή όχι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 από τη Ρώμη, με το Μιλάνο να ετοιμάζεται να υποβάλει υποψηφιότητα.

Η Ραϊνέρι είχε δεχθεί πολλές κριτικές, εξαιτίας της αμοιβής της, η οποία άγγιζε τα 193.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. To κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, είχε απαντήσει ότι πρόκειται για το ποσό που καθορίζεται αυτόματα τον νόμο, λόγω του ότι πρόκειται για πρώην δικαστικό. O δε Μινένα είχε εκφράσει την άποψη ότι θα έπρεπε να μειωθούν όλοι οι μισθοί των μελών του δημοτικού συμβουλίου και είχε αρχίσει να ασχολείται σε βάθος με το τεράστιο χρέος της δημοτικής αρχής, το οποίο ξεπερνά τα έντεκα δις. ευρώ.

Η δήμαρχος, με ανάρτησή της στο Facebook, έκανε γνωστό ότι η παραίτηση της Κάρλα Ραϊνέρι έγινε δεκτή και έπειτα από γνωμοδότηση της ιταλικής αρχής κατά της διαφθοράς, σχετικά με νέα, νομική μορφή, που θα έπρεπε να λάβει η συνεργασία της με τον δήμο.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοικτό το θέμα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 από την Αιώνια Πόλη. Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας, αλλά η Βιρτζίνια Ράτζι έχει δηλώσει ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα», δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.

«Αν η δήμαρχος δεν αποστείλει γράμμα στο οποίο να εκφράζει το επίσημο ενδιαφέρον της, η Ρώμη τίθεται αυτόματα εκτός διεκδίκησης», δήλωσε την Πέμπτη ο ιταλός πρωθυπουργός στο ιδιωτικό ραδιόφωνο Rtl 102,5.

«Οι Ολυμπιακοί είναι κάτι φανταστικό. Αν πούμε όχι, θα κάνουμε κάτι πέρα για πέρα αρνητικό», πρόσθεσε ο Ρέντσι. Μεγάλο μέρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, όμως, συνεχίζει να κρατά αρνητική θέση, με συχνές αναφορές και στην περίπτωση της Αθήνας, «όπου τα έξοδα ξεπέρασαν κατά απρόβλεπτο και εντυπωσιακό τρόπο τις προβλέψεις», όπως υπογραμμίζεται.

Το συγκεκριμένο μπρα ντε φερ πρόκειται σίγουρα να παραταθεί και να αποτελέσει κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, κατά τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μάλιστα, σε περίπτωση που η ιταλική πρωτεύουσα δεν πάρει μέρος στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών του 2024, φέρεται να είναι έτοιμη να υποβάλει υποψηφιότητα η ιταλική συμπρωτεύουσα, το Μιλάνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.