ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει τις πόρτες του αύριο

Ένα Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα

Το 9ο κατά σειρά θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

Ένα ακόμη μουσείο εντάσσεται στο ήδη εκτεταμένο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ανοίγει τις πόρτες του αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο κοινό. Πρόκειται για το 9ο στη σειρά μουσείο του Δικτύου - το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Στην περίπτωση αυτού του μουσείου, τα πάντα είναι ταιριαστά: το αντικείμενό του συνδυάζεται με την ίδια την πόλη και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της, αλλά και του πλούτου της στο διάβα του χρόνου.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, ενώ, εκτός από τους τοπικούς άρχοντες, στην εκδήλωση θα παραστεί και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η εκδήλωση θα αρχίσει με ομιλία της Προέδρου και "ψυχής" του ΠΙΟΠ κ. Σοφίας Στάϊκου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο είναι τα δύο νεότερα αποκτήματα-μέλη του Δικτύου, το οποίο παρουσιάζει μια ικανοποιητική διασπορά, τόσο γεωγραφική όσο και θεματική σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, με τα δύο τελευταία ολοκληρώνεται και ένας πρώτος κύκλος ως προς τη δημιουργία θεματικών μουσείων. Σήμερα πέρα από τα δύο προαναφερόμενα λειτουργούν άλλα επτά μουσεία: Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα Αρκαδίας, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Αγία Παρασκευή), Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία.

Το Δίκτυο των Θεματικών Μουσείων φέρει, δίχως άλλο, την προσωπική σφραγίδα της κ. Σοφίας Στάικου, που από την θέση της προέδρου του ΠΙΟΠ πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει ένα σύνθετο έργο που συνδυάζει τοπικές κοινωνίες, οικονομικές δραστηριότητες, ιστορία και πολιτισμό. Τα μουσεία που είναι ενταγμένα στο Δίκτυο του ΠΙΟΠ αποτελούν πρότυπα για τη μέθοδο δημιουργίας μουσείων και για τον τρόπο της μουσειογραφικής εκφοράς τους και προβάλλουν σε κάθε περίπτωση τον ειδικό χαρακτήρα της παραγωγής της περιοχής που βρίσκονται.

Το Ίδρυμα επεξεργάστηκε και δημιούργησε ένα πλήρες μοντέλο λειτουργίας του Δικτύου: έχει αναλάβει τη διοικητική, λογιστική και γραμματειακή κάλυψη των μουσείων του από το κέντρο, ενώ συγχρόνως μεριμνά για τη συντήρηση, την άψογη λειτουργία και την προβολή τους, οργανώνοντας επί τόπου διάφορες εκδηλώσεις. Το μοντέλο αυτής της λειτουργίας επιτυγχάνεται με την άμεση και αμέριστη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών της χώρας. Αυτό το συνεχώς επεκτεινόμενο Δίκτυο Μουσείων αποτελεί μία μοναδική, μεγάλης κλίμακας πολιτιστική παρέμβαση. Στόχος του Ιδρύματος είναι να μεταδώσει μέσω αυτού του δικτύου μία άλλη αντίληψη για τη δραστηριότητα και την ενίσχυση της περιφέρειας. Τα μουσεία αυτά φιλοδοξούν να αποτελέσουν τόπο συνάντησης και σημείο αναφοράς των τοπικών κοινωνιών.

Το 2012 το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, βραβεύτηκε από την Europa Nostraστην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες» (Dedicated Services). Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή αυτή της ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης αναφορικά με την παραδοσιακή και βιομηχανική κληρονομιά, κινούνται και οι υπόλοιπες δράσεις του ΠΙΟΠ: εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, επιστημονικές εκδηλώσεις και οργάνωση του Ιστορικού Αρχείου τoυ ΠΙΟΠ.

proedrosxristodoulos

Η ερίτιμος Πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου, η Αυτού Εξοχότης Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στα εγκαίνια του Μουσείου μαστίχας στη Χίο...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.