ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάθεση του Γ. Πάσχα στην Εξεταστική

Επιθεωρητής ΤτΕ: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξυπηρετούν τα δάνεια τους, όπως και ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1 και Πρώτο Θέμα

Αισιόδοξος για την θετική πορεία της Τράπεζας Αττικής με τη νέα διοίκηση, εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από Τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ, ο γενικός διευθυντής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων των κομμάτων προς τις Τράπεζες είναι της τάξεως των 295 εκατ. ευρώ και από αυτά, μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θεωρούνται ομαλής είσπραξης.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς τα ΜΜΕ, όπως είπε, ο έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους, διευκρινίζοντας ότι «ΣΚΑΙ», «ΑΝΤ1» και «Πρώτο Θέμα» εξυπηρετούν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, διευκρίνισε, ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του για πολιτική παρέμβαση στη χορήγηση δανείου σε κόμμα ή Μέσο Ενημέρωσης.

Ο κ. Πάσχας, κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική, εξηγώντας και αναλύοντας τα σχετικά πορίσματα του ελέγχου της ΤτΕ στις πέντε ελληνικές Τράπεζες, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Ειδικότερα, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, ο κ. Πάσχας δήλωσε αισιόδοξος, μετά την παραδοχή της διοίκησης για τα προβλήματα που υπήρχαν και το πλάνο που έχει βάλει για την επίλυσή τους.

«Αυτό που με προβλημάτισε για την Τράπεζα Αττικής και με ανησύχησε, ήταν ότι από το 2010 η διόρθωση γινόταν με αργούς ρυθμούς. Αυτό άλλαξε. Χθες, η Τράπεζα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και έβαλε συγκεκριμένο πλάνο για την επίλυσή τους», ανέφερε ο κ. Πάσχας.
Όπως είπε, το πιο σημαντικό εύρημα για την Τράπεζα Αττικής, ήταν ότι «ένα μεγάλο, σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της, τιμολογείτο κάτω του κόστους. Όμως η ανακοίνωση της Τράπεζας, ότι θα επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο».
«Είμαι 41 χρόνια στο τραπεζικό χώρο. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Η πορεία μιας Τράπεζας καθορίζεται από τις αποφάσεις των μετόχων της», τόνισε.

Σε ερώτηση δε, του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελου, αν είναι ασφαλείς οι οικονομικοί δείκτες της Τράπεζας και δεν παρουσιάζει πρόβλημα σταθερότητας, ο κ. Πάσχας απάντησε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής είναι αναστρέψιμη. Αν έχεις ένα διοικητικό συμβούλιο, όπως αυτό που είναι σήμερα, που έχει και την εμπειρία και την κατάρτιση και συνεχίζουν να δείχνουν την συνέπεια που έδειξαν αυτές τις τελευταίες 10 μέρες, είμαι αισιόδοξος».
Χαρακτηριστική δε ήταν η απάντησή του για τον νέο πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής, Θόδωρο Πανταλάκη.

«Συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με τον κ. Πανταλάκη. Φεύγω όμως από τα πρόσωπα. Άπαξ και ξεκινάει αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και λέει αυτό είναι το πλάνο μου, είμαι αισιόδοξος», τόνισε.

Ο κ. Πάσχας, επεσήμανε στη συνέχεια, ότι στα πορίσματα της ΤτΕ, που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2016, «υπάρχουν όλοι οι έλεγχοι και οι αξιολογήσεις όλων των δανειακών χαρτοφυλακίων, όλων των Τραπεζών και έχουν ελεγχθεί, ένα προς ένα, τα δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις».

«Τα πορίσματα δεν αναφέρονται σε πρόσωπα, αλλά στα όργανα κάθε Τράπεζας που έλαβαν αποφάσεις», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, αν στελέχη Τραπεζών έχουν παραβιάσει το νόμο σχετικά με τις δανειοδοτήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ.

«Όταν το πόρισμα σταλεί στον εισαγγελέα και διαπιστώσει δόλο, ζητά τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις επιτροπές», ανέφερε και εξήγησε:

«Τις ποινικές ευθύνες τις καθορίζει ο εισαγγελέας όταν έχει ένα πόρισμα τέτοιο που προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Και υπάρχουν τέτοια πορίσματα και για αυτό έγιναν και παραπομπές. Πήγαν στον εισαγγελέα και αυτός θα εξετάσει αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες. Ήδη έχει ξεκινήσει για μια υπόθεση έρευνα.

Υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να ελεγχθούν από τον εισαγγελέα. Αυτό έγινε πρόσφατα για ένα ΜΜΕ, τον ΔΟΛ και στον Σταύρο Ψυχάρη και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε όλα τα πρόσωπα της Επιτροπής της Τράπεζας που πήραν απόφαση για το δάνειο, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ το 2012, για αγορά μετοχών του ΔΟΛ».

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί το πόρισμα ήταν στα αγγλικά και αν έπρεπε να είναι στα ελληνικά, απάντησε:

«Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να έρθει στα ελληνικά. Ήταν στα αγγλικά γιατί η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου είναι Γερμανίδα, το δουλεύουν στη Φραγκφούρτη. Εγώ θα στείλω επιθεωρητή μου για να υπάρχει πιστή μετάφραση του πορίσματος».

Ο κ. Πάσχας, αντίθετα από όσα είχε καταθέσει η διευθύντρια εποπτείας της ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, τόνισε ότι οι πιστοδοτικοί κανόνες των Τραπεζών δεν αναιρέθηκαν με την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

«Υπάρχουν οι πιστοδοτικοί κανόνες και είναι και το πιο κρίσιμο σημείο ελέγχου που κάνουμε στις Τράπεζες. Είναι το πρώτο που κάνουμε. Αυτά προβλέπει με μεγάλη σαφήνεια η Βασιλεία ένα και δύο και ο νόμος 2491. Δεν ισχύει ότι αναιρέθηκαν ποτέ οι πιστοδοτικοί κανόνες των Τραπεζών» τόνισε.

Είπε ακόμα ότι:
-Στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε έλεγχος στις 5 Τράπεζες, οι τέσσερις από αυτές είναι συστημικές και ελέγχθηκαν κατά πόσο υπήρχε διπλή μόχλευση.

-Δεν υπήρχε κανονιστική πράξη της ΤτΕ που να λέει στη ναυτιλία θα δώσεις τόσα, στα κόμματα τόσο, στα Μέσα τόσα.

-Μέχρι το ’90 υπήρχαν περιορισμοί στις χορηγήσεις δανείων οι οποίοι είχαν αρθεί αλλά επανήλθαν.

ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ανέφερε, ότι την περίοδο 2000-2003 ήταν χαμηλού κινδύνου, σε σχέση με την ετήσια επιχορήγησή τους, ωστόσο όσο πέρναγαν τα χρόνια και αυξάνονταν τα δάνεια και ενεχυριάζονταν οι απαιτήσεις, γίνονταν ολοένα και πιο υψηλού κινδύνου. Πάντως, όπως είπε, τα τελευταία δάνεια δόθηκαν το 2011.

«Όταν απέναντι σου έχεις έναν πολιτικό οργανισμό, δεν περιμένεις να αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Όσο περνούσε ο καιρός και αυξάνονταν τα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων και έφτασαν μέχρι το 2020, ήταν εκ των πραγμάτων υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό οι Τράπεζες είχαν προβλέψεις 90% για τα δύο κόμματα, ενώ για τα άλλα κόμματα είχαν μηδέν προβλέψεις», ανέφερε.

Ο κ. Πάσχας επεσήμανε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

«Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ», είπε.

ΔΑΝΕΙΑ ΜΜΕ

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο κ. Πάσχας τόνισε ότι μέχρι το 2009, παρά το γεγονός ότι το κάθε Μέσον έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η προσέγγιση ήταν διαφορετική, οι χρηματοδοτήσεις ήταν σε ανεκτό επίπεδο.
Πρόσθεσε δε, ότι κάποιες επιχειρήσεις άργησαν να αντιληφθούν ότι έπρεπε να νοικοκυρευτούν και να βάλουν λεφτά στις επιχειρήσεις.
«Οι Τράπεζες ήταν ανέτοιμες να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Είμαι από το 1975 στον τραπεζικό τομέα. Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτά που ζήσαμε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούσαν να αγοράσουν χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία, ήταν μεγάλα ονόματα και όποιοι έβαλαν λεφτά και εγκαίρως restructuring, αυτοί είναι που θα επιβιώσουν.
Είπε ακόμα ότι ο όμιλος του ΣΚΑΙ, η εταιρία του ΑΝΤΙ και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους μέχρι σήμερα και το STAR πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου που έχει λάβει.
Για την εταιρία «Τηλέτυπος» και το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 98 εκατ. ευρώ που έλαβε, ανέφερε ότι ήταν συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις μέχρι το 2012, ενώ μέχρι το 2015 πληρώθηκαν 13,5 εκατ. ευρώ δόσεις και 18 εκατ. τόκοι, σύνολο 31 εκατ. ευρώ και έχει μείνει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένα τιμολόγια 20 εκατ. ευρώ που πληρώνονται.
Ενδεικτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση, γιατί οδηγήθηκε ο «Τηλέτυπος» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
«Ήταν υποχρεωμένοι οι μέτοχοί του να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν ο όρος για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου. Δεν το κάνανε» είπε ο κ. Πάσχας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.