ΕΛΛΑΔΑ

Καίριο χτύπημα στο λαθρεμπόριο καπνού

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με 16.000.000 λαθραία τσιγάρα

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, αντίστοιχα, κατάφερε να εξαρθρώσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
tsigara

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ότι στην υπόθεση που αφορά τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, οι διαφυγόντες δασμοί υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και 4 τόνοι καπνού.

«Με την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού, καταφέραμε ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου, που στερούν το Δημόσιο από σημαντικές πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζαφείρης, ενώ επεσήμανε ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση αυτών των οργανώσεων, έγιναν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου έχει αναβαθμιστεί η παρουσία και η δράση των Υπηρεσιών της αστυνομίας.

«Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συλλάβαμε στον Ασπρόπυργο δύο Ρουμάνους, ηλικίας 39 και 36 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με φορτηγό, μεγάλο αριθμό λαθραίων πακέτων τσιγάρων», τόνισε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις που αφορούν τον τελωνειακό κώδικα, τη νομοθεσία για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την φορολογία καπνού, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι επίσης πέντε Έλληνες, ηλικίας 37, 47, 50, 56 ετών και 84 ετών, καθώς και ένα ακόμα άτομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας στον Ασπρόπυργο, τα δύο από τα μέλη που εμφανίζονταν στο ΔΣ, είχαν αποβιώσει χρόνια πριν.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης ξεκίνησε όταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας πληροφορίες, εντόπισε και έθεσε υπό διακριτική επιτήρηση την αποθήκη εταιρείας στον Ασπρόπυργο, ενώ την περασμένη Τρίτη βγήκαν από την αποθήκη οι δύο συλληφθέντες, οδηγώντας φορτηγό και ΙΧ αυτοκίνητο, που συνόδευε το πρώτο όχημα. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τα παραπάνω οχήματα και σε έλεγχο που διενήργησαν στο φορτηγό, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 75.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Ακολούθησε οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με την συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας και της Ομάδας ΔΙΑΣ, στους χώρους της αποθήκης, όπου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποθήκευσης λαθραίων τσιγάρων και καπνού.

Ο χώρος παρακολουθείτο από δώδεκα κάμερες, ενώ εντοπίστηκε, επιμελώς απομονωμένο, υπόγειο, η πρόσβαση στο οποίο γινόταν μέσω κρυφού ανελκυστήρα. Στο υπόγειο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, καπνού και αντικείμενα συναφή με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ένας από τους κατηγορούμενους, ο 37χρονος, είχε προβεί στη σύσταση της εταιρείας με έδρα την Αθήνα, που λειτουργούσε ως βιτρίνα, για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και καπνού, χρησιμοποιώντας ως αποθηκευτικό χώρο - συσκευαστήριο την αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε όλους τους χώρους της αποθήκης αλλά και στα οχήματα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 824.932 πακέτα τσιγάρων, δηλαδή 16.498.640 τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία του υπουργείου Οικονομικών, 39 κιβώτια καπνού, βάρους περίπου 4 τόνων, φορτηγό και ΙΧ αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.