ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αθήνα εκτιμά πως το «ζουμί» είναι στην επόμενη αξιολόγηση

«Εξηγήσεις» για το πώς θα βγουν τα «νούμερα» - «Καμπανάκι» από έσοδα και ληξιπρόθεσμα χρέη

Λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup και την επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα, η Αθήνα επιχειρεί να υποβαθμίσει την «κουβέντα» για το πότε θα εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ.: Όμως τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους το πώς θα βγουν τα … «νούμερα», καθώς τα έσοδα «φρενάρουν» απειλητικά!
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Η ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους στην συζήτηση που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και ρίχνουν τα … «φώτα» στη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο Eurogroup της Παρασκευής σύμφωνα με την ατζέντα του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παρουσιαστεί έκθεση για το κατά πόσο αποπληρώνονται «ομαλά» οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.

Και από την έκθεση αυτή, θα κριθεί η εκταμίευση μέρους της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση.
Δηλαδή το πιο μεγάλο μέρος της υποδόσης αυτής (τα 1,7 δισ. ευρώ) συνδέονται με το κατά πόσο αποπληρώνει το κράτος τους ιδιώτες από τον Ιούνιο και μετά, με άλλα λόγια από την ημέρα που «γέμισαν» ξανά τα κρατικά ταμεία (εκταμιεύθηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ).

Το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ) συνδέεται με τα 13 (επί συνόλου 15) εκκρεμή προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.

Οι δανειστές, μέσω επισήμων και μη «προειδοποιήσεων» κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι δυσφορούν εντόνως για το νέο «κρούσμα» καθυστέρησης στην εφαρμογή των παρεμβάσεων που είχε ζητηθεί να είναι έτοιμες από τον Ιούλιο- Αύγουστο για να ξεκινήσει ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση. Και το ΥΠΟΙΚ μέσω κύκλων του απαντά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα γίνει εντός των προγραμματισμένου πλαισίου.

Κοντά σε αυτά όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για το πώς θα της βγουν τα «νούμερα»… Ήδη το «καμπανάκι» έχει «χτυπήσει».

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την «τρύπα» στα έσοδα του Ιουλίου οπότε  και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών εκτοξεύτηκαν κατά 811 εκατ. ευρώ..

Τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο το Δημόσιο περίμενε να γεμίσει τα Ταμεία του από τον φόρο εισοδήματος στις λίστες των οφειλετών προστέθηκαν άλλα  125.590 νέα ονόματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών που χρωστούν στην Εφορία στα 4,1 εκατ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως από τις αρχές του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 7,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να έχει σπάσει πια το "φράγμα" των 90 δισ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 90,5 δισ.
Υπό το βάρος των δόσεων του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ , αλλά και των τελών κυκλοφορίας που έρχονται.. τα ελληνικά νοικοκυριά «λύγισαν» και έτσι τα έσοδα του Αυγούστου ήταν 95 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τους στόχους.

Όπως και να έχει η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι να «τσεκάρουν» την πρόοδο της ελληνικής πλευράς προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για την υποδόση των 2,8 δισ.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα μπει στον «χορό» της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνουν «καυτά μέτωπα» όπως τα εργασιακά και το Δημόσιο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,
  ΟΥΤΕ ΠΡΟΔΩΣΕ,ΟΥΤΕ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣΕ.

  *ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΚΑΙ
  *ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
  *ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
  * ΕΔΟΘΗ 10ετης ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
  *ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ.
  *Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
  *Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.
  *ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!
  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε.
  ——————————————————————————-
  Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνας , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ. **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.
  *Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου, μείωσε το έλλειμμα των 35 δις ευρώ του Καραμανλή κατά 6% του ΑΕΠ, ή κατά 40% του όλου ελλείμματος, μείωσε το χρέος κατά 15 δις ευρώ και οδήγησε την Ελλάδα , λίγο πρίν την έξοδό της στις αγορές.
  *Τότε λοιπόν κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πρωτόγνωρα ,θετικά και ελπιδοφόρα για την επιστροφή του δρόμου της ελπίδας, τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ !!! προδότες και αποστάτες, υπηρέτες του συστήματος .
  *Το δίλημμα Παπανδρέου να συντρίψει τους προδότες ,Η, να σώσει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα πατριωτισμού, που μόνο λίγοι και σπάνια στην παγκόσμια ιστορίαν, θα βρεθούν να έχουν πάρει τέτοια απόφαση.
  *Ο κάθε τυχάρπαστος και ο κάθε ‘’νοικιασμένος’’… απλός πολίτης, μπορεί να γράφει ανώνυμα και ανώδυνα, ότι επιθυμεί ή, ότι εντολές του δώσουν.
  *Πάντως αποτελεί όνειδος η απόπειρα διαστρέβλωσης, παραποίησης ΝΟΘΕΥΣΗΣ της αλήθειας , όταν ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν το μεγαλείο και τις ευεργετικές και σωτήριες επιδράσεις από αυτήν την μοναδική πραγματικότητα.
  *Είναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των…απλών πολιτών να ξεχνούν ότι σήμερα βρίσκονται υπάρχουν και..υβρίζουν μόνο και μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε την σωτηρία της Ελλάδας , από την παραμονή του στην εξουσία.
  * Είναι γνωστή ΔΥΣΤΥΧΩΣ η άθλια συμπεριφορά μας, στον δημιουργό του ΑΣΕΠ, ευπατρίδη Σάκη Πεπονή, που για την απόφαση του νόμου περί εντιμότητας και διαφάνειας ΔΕΝ !!!! επανεξελέγη ούτε βουλευτής.
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  ΥΓ.
  Αυτόν το ΕΝΤΙΜΟ, εργατικό και επιτυχημένο πρωθυπουργό, αποκαλούσαν »πολιτικό απατεώνα», »Γεωργάκη» και »Βλάκα», οι αποδειγμένα παγκοσμίως και Ηλίθιοι και ψεύτες και συκοφάντες, φοροφυγάδες, εντελώς καΜένοι που ξευτιλίζουν την Ελλάδα με την αγραμματοσύνη τους και την ανικανότητά τους.
  Αυτοί που »αναθέτουν» σε ώρα κινδύνου, την… »συναρμολόγηση των ιπτάμενων »νεκροφόρων» σπαταλώντας 500 εκατ. ευρώ
  Αυτοί , που σε ώρα κινδύνου ΓΕΜΙΣΑΝ τις δημόσιες υπηρεσίες με κομματικά »μπάζα».
  Αυτοί , που »δημιουργούν» θύλακες παραδικαστικού και τρομοκρατίας θυμίζοντας την περίφημη εποχή του ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟΥ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.