ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Φεύγουν αφήνοντας… τελεσίγραφο οι δανειστές - Σε ποια σημεία υπάρχει ακόμη απόσταση

Η Αθήνα σε ένδειξη καλής θέλησης κατέθεσε στην Βουλή την σύμβαση για το Ελληνικό, οι δανειστές όμως δεν πείστηκαν απόλυτα από όλα όσα άκουσαν και φεύγουν αφήνοντας πίσω τους τελεσίγραφα... και απαιτήσεις.
daneistes

του Βαγγέλη Δουράκη

Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσίσκο Τρούντι και Νικολά Τζιαμαρόλι αναχωρούν σήμερα από την ελληνική πρωτεύουσα, μετά από μία ακόμη συνάντηση που θα έχουν με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης!

Αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον τέσσερα «κενά» και δίνουν στην Ελλάδα 13 ημέρες περιθώριο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισ.: Στην Ελλάδα παραμένει μόνον η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου από την Δευτέρα να ξεκινήσει την επισκόπηση της Ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έκθεσης του Ταμείου όπως ορίζει το άρθρο 4 του καταστατικού του.
Στις σημερινές συναντήσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι κυβέρνηση και θεσμοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν όσες περισσότερες από τις εκκρεμότητες έχουν απομείνει  προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει την συγγραφή του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα υλοποιεί τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 2,8δισ ευρώ.

Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον το ένα από τα 15 προαπαιτούμενα δεν θα λυθεί τόσο εύκολα, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν βρει ακόμα τη χρυσή τομή αναφορικά με τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να μην έχουν αποδεχτεί καμία από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα τρία πρόσωπα που θα τοποθετήσει η Ελληνική πλευρά, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους δανειστές ότι η κυβέρνηση (τουλάχιστον προς το παρόν) δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των δανειστών για την θέση του προέδρου.

Πηγές της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου.

Όπως και να έχει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία είναι ιδιαίτερα στενά καθώς η στελέχωση του Ταμείου αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου όταν θα συνεδριάσει το EuroWorking Group.

Επόμενο περίπλοκο -ίσως και πολιτικά- σημείο τριβής  αποτελεί η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τα έσοδα των επιχειρήσεων από τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα». Παρά το γεγονός ότι την εξαγγελία την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι δανειστές δεν έχουν δει με καλό μάτι την Ελληνική πρόταση.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της συνολικής συζήτησης για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία, της ρύθμισης των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες, αλλά και το πάγωμα των παλαιών οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτός είναι ένα ακόμη ζήτημα με διάσταση απόψεων καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές αναφορικά με την έτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των παλαιών ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον εξυπηρετούνται κανονικά οι τρέχουσες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Το τέταρτο σημείο και ίσως αυτός που θα λυθεί πιο δύσκολα, είναι το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές εγείρουν παράλογες απαιτήσεις αναφορικά με το ύψος των φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων που θα πρέπει να πληρωθούν, γεγονός που στην ουσία ο νόμος δεν θα παρέχει κανένα κίνητρο στους ενδιαφερόμενους.

Ως εκ τούτου και αυτή η συζήτηση θα παραμείνει ανοιχτή με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή το επόμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο.

 

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ…
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ, ΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ???

  Και τώρα πρόσωπο με πρόσωπο με όσους και όσα, μας πρόσφεραν και διαψεύστηκαν.
  *Σήμερα λοιπόν, έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο, αντιπαλότητας, ψευδολογίας, συκοφαντίας και οικονομικής αναιμίας. Ποιο είναι εκείνο το θαυματουργό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν οι τρείς κατ΄εξοχήν αντιμνημονιακοί, αντίπαλοι μεταξύ τους και με όλους, όλοι μαζί και καθένας χωριστά, ώστε να σωθούμε, αφού είναι οι «πατέρες’’ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ??? και εκτελεστές της εθνικής προσπάθειας για επιβίωση?
  * Πως θα πείσουν τον κόσμο να πληρώσει, και αυτά ακόμη που ίσως μπορεί, όταν οι κρουνοί του λαϊκισμού, έχουν πληρώσει όλα τα κενά, για κάθε εθνική και υπερεθνική προσπάθεια διάσωσης, επιβίωσης δια της προσωπικής μας συμμετοχής?
  Δηλαδή η καταστροφή και η χρεοκοπία που ‘’ρίζωσε’’ στον τόπο μας και με την δική τους ΑΜΕΡΙΣΤΗ συμμετοχή και συμπαράσταση, δεν τους φθάνει και νομίζουν ότι προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο να μη πληρώσει, θα καλύψουν τη δική τους ανικανότητα, έλλειψη προγράμματος, και εγκληματική επιθυμία να κυβερνήσουν?
  *Πόσο ηλίθιος θα πρέπει να είναι κάποιος για να ψηφίσει ένα εκατομμυριούχο ζάμπλουτο πολιτικό, όταν ακούς δια τηλεοράσεως, να ‘’εξορκίζεται’’ ο Καμμένος ότι δεν έχει να πληρώσει μέρος της εφορίας του, και όταν ακούς ότι έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ φορολογικές παραβάσεις, σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και θέλεις να τον ‘φτύσεις’’ τουλάχιστον και όχι να τον ψηφίσεις.?
  *Αλήθεια είναι τόσο φτωχός ( εκτός τω πνεύματι), ή, μας θεωρεί όλους τόσο μαλάκες ένας αποδεδειγμένα ηλίθιος συκοφάντης? Έχει τόσα πολλά χρήματα και αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν η πατρίδα μας ζητά επειγόντως χρήματα για να επιβιώσουμε, και ζητά ψήφο να κυβερνήσει τη χώρα?
  *Κι όταν ο αρχισυκοφάντης προικοθήρας, δηλώνει αδυναμία –άρνηση πληρωμής, τότε γιατί εγώ να πληρώσω, αυτό το δημόσιο πολιτικό εξάμβλωμα που καλύπτεται πίσω από χρήματα, για τα οποία ΠΟΤΕ δεν ίδρωσε?
  Κι όταν ο Στρατούλης, ο Σύριζα και όχι μόνον, δημοσίως αρνείται να πληρώσει και καυχάται ότι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ , πως θα με πείσετε τώρα να σας πληρώσω και γιατί, αφού τη στιγμή που ήμουν άνεργος και είχα μυριάδες υποχρεώσεις , εσείς προσπαθούσατε να γκρεμίσετε το κράτος για να αποτύχει και να αναγκαστεί να πέσει η κυβέρνηση για δικό σας και μόνο ιδιοτελές όφελος??
  Και αυθόρμητα ο νούς μας επιστρέφει σε εκείνους τους πολιτικούς που θυσιάστηκαν για να μας σώσουν.
  Που είσαι Γιώργο να μας σώσεις

 2. ΝΜan. 11:28 16/09/2016

  1. Ο Αλέξης απεδείχθη ολίγιστος και ‘’αριστερός’’.
  Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες.
  *Πόσο ανώριμος μπορεί να είναι ένας λαός, ένας ψηφοφόρος, όταν ‘’πείθεται’’ σε όσα του λέει και του υπόσχεται ..ένας Αλέξης…ένας καΜένος εντελώς?

  *Μα από .. περιέργεια δεν σκέφτηκε κανείς , τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα δύο ανώριμοι νεανίες χουντόφρονες, ουσιαστικά αγράμματοι και άεργοι?

  *Ποιο είναι το στοιχείο που ‘’συγκίνησε’’ κάποιους εκτός από το μίσος για εκδίκηση του ‘’τρίτου γύρου’’ του Αλέκου?

  *Ποιος ποντάρησε στον ‘’τρίτο γύρο’’ των απογόνων ‘’θηριοτρόφων’’ των φονικών λυκανθρώπων?

  *Ποιος ‘’έπεισε’’ όλους τους φιλο- Άκηδες και φιλο-Αρσένηδες να μετακινηθούν ‘’οικογενειακά’’ στο Σύριζα
  ========================================================================
  του 3% ,ώστε να δημιουργήσουν την ‘’αντιευρωπαϊκή Ελλάδα, μέσα στους κόλπους της Ευρώπης?

  *Ποιος οργανωμένα κτύπησε Ε.Ε και Παπανδρέου ώστε να δημιουργηθεί αυτή η Soros-meni κλίκα?
  Που βρίσκεται και που …βόσκει το ‘’θείον τέρας’’ ?……?

 3. NMan. 11:23 16/09/2016

  2. ΠΥΡΠΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  Έτσι, με το αέρα της κλίκας και της ξένης πλάτης, όπως πάντα, οι ‘’αριστεροί’’ της Ελλάδας, άρχισαν να καταστρέφουν και να ξεθεμελιώνουν τις περιουσίες (τις ρίζες)των Ελλήνων, ώστε να τους αναγκάσουν να φύγουν, για να ‘’επαληθευτεί’’ ο Κίσσινγκερ, που έλεγε: ‘’Κόψτε’’ τους τη γλώσσα και ξεθεμελιώστε τους , μόνο έτσι θα υποκύψουν οι έλληνες.
  *Ισοπέδωσε ο Αλέξης, αγώνες και θυσίες ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για μια δημοκρατική και ευνομούμενη Ελλάδα, και τοποθέτησε τον ακροδεξιό ΚαΜένο υπουργό να κάθεται και να συνδιαλέγεται με τόσους και τόσους δημοκράτες κυνηγημένους και από τον ίδιο, αγωνιστές
  *Συκοφάντησε και έβρισε προκλητικά και αδιάντροπα θεσμούς και αντιπάλους λες ήταν εχθροί του.
  *Κατέστρεψε και πυρπόλησε την Ελλάδα από τη μία άκρη μέχρι την άλλη παραπληροφορώντας ζωντανούς …και νεκρούς.
  *Εκμεταλλεύτηκε και καλλιέργησε την αδυναμία, τη φτώχεια , τη στέρηση, τη δυστυχία.
  * Διέσυρε και ξευτέλισε κάθε πολιτικό αντίπαλο ΠΛΗΝ του καΜένου ! και
  * πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος δεν ΠΛΗΡΩΝΩ, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια ‘’αίματος’’ για την σωτηρία από την χρεοκοπία.

  *Σαμποτάρισε με κάθε τρόπο κάθε κυβερνητικό θετικό αποτέλεσμα ‘’εν τη γενέσει του’’ συμμετέχοντας στην προδοσία, την αποστασία τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας και τον ξενιτεμό των παιδιών της.

 4. NMan. 11:20 16/09/2016

  3.ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ

  *Διαστρέβλωνε, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύης που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.

 5. *Από το 2000, μέχρι το 2012 εξήχθησαν με 765.000 εμβάσματα ,300 ΔΙΣ ευρώ στο εξωτερικό.
  ============================================================================
  Ποιοι είναι οι ‘’ιδιοκτήτες’’ αυτού του ΘΗΣΑΥΡΟΥ?

  ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ?

  *Τελικά, οι Έλληνες προτιμούν τον τυχοδιωκτικό έγχρωμο ‘’φασισμό’’?

  *Δεν επιθυμούν, όπως ζητούν τόσα χρόνια, ένα ευνομούμενο κράτος, μια ΕΝΤΙΜΗ δημόσια διοίκηση, ένα σύστημα Διαύγειας, διαφάνειας, ισοτιμίας, φοροδοτικής ισότητας, ένα ΑΣΕΠ, μία παραγωγική παιδεία, μία κοινωνική δικαιοσύνη?

  *Μήπως τελικά δεν απελευθερωθήκαμε από τα δεινά της πολύχρονης εξωτερικής και εν συνεχεία εσωτερικής σκλαβιάς μας?

  *Μήπως είμαστε οι πλούσιοι κάτοικοι του φτωχού κράτους, ‘’που σκοτωνόμαστε’’ στα καφενεία, ποιος το αγαπά και το σέβεται πιο πολύ?

  *Μήπως είμαστε τελικά όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, φανερά ή κρυφά, οι κάτοχοι των ‘’αδέσποτων’’ ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε όλο τον κόσμο?
  *Από το 2000, μέχρι το 2012 εξήχθησαν με 765.000 εμβάσματα ,300 ΔΙΣ ευρώ στο εξωτερικό. Ποιοι είναι οι ‘’ιδιοκτήτες’’ αυτού του ΘΗΣΑΥΡΟΥ?

  *Μήπως για αυτό όλοι σχεδόν, ‘’στραφήκαμε’’ και ψηφίσαμε στους γνωστούς εκατομμυριούχους του ΣΥΡΙΖΕΛ, και ..περιφρονήσαμε τον ΕΝΤΙΜΟ αλλά φτωχό Γιώργο Παπανδρέου, που ψήφισε νόμους και διαρθρωτικές αλλαγές ΔΙΚΑΙΗΣ φοροδοτικής δυνατότητας και υποχρέωσης?

  *Μήπως ο Παπανδρέου τιμωρείται επειδή ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ‘’ΧΡΗΜΑ’’ και άρχισε να ζητά και να εισπράττει αυτά που ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι φοροφυγάδες?

  *Μήπως γι αυτό ..’’ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ’’ ο Γιώργος Παπανδρέου?

  *Μήπως επειδή είναι ΕΝΤΙΜΟΣ και αποφασισμένος να εφαρμόσει τους νόμους?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.