ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λέει για 2η αξιολόγηση, τηλεοπτικές άδειες κλπ

Φλαμπουράρης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία του

Αυτό  δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
flampouraris

Την ώρα των εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης εκφράζει τη γνώμη ότι το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων της ΝΔ θα καλυφθεί από απολύσεις και μειώσεις δαπανών σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και παιδεία. Αυτή άλλωστε -σημειώνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης- υπήρξε και η πολιτική φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη, όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και γι΄ αυτό σήμερα, όπως τονίζει, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εθνικό καθήκον να υποδείξει τον «μαγικό» τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος του.

Ο κ. Φλαμπουράρης επικαλείται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια ανάπτυξη «γενικώς και αορίστως» αλλά η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα επιτρέπει τη διάχυση του οφέλους στο σύνολο των πολιτών και ειδικά στους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους.

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτάται για τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν απώλειες της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, και δείχνει να μην ανησυχεί. Όπως λέει, η ΝΔ δεν φαίνεται να καρπώνεται την κυβερνητική φθορά. Ταυτόχρονα λέει πως σήμερα το πραγματικό πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομεί καθημερινά με τους πολίτες και αυτό θα εκφραστεί στην κάλπη. Όσο για το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνει ότι θα γίνουν το 2019 και μέχρι τότε και η ΝΔ θα έχει την χρόνο να προετοιμαστεί και να αποκτήσει θέσεις.
.
Ο κ. Φλαμπουράρης μιλάει για την δεύτερη αξιολόγηση, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ερωτάται και για το ενδεχόμενο το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τα κανάλια και για τον τρόπο που απάντησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στη δημοσιογράφο του Αlpha Ευαγγελία Τσικρίκα.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται και στον τομέα ευθύνης του, τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τη συνεκτικότητα της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η οικονομία «γυρίζει». Που βασίζετε αυτή σας την θέση όταν οι πολίτες έχουν απολέσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, και η παραγωγική ανασυγκρότηση έχει δρόμο μπροστά της;

Έχουμε πει πολλές φορές, ότι ο πρώτος μας στόχος ήταν να σταματήσουμε την καταστροφή. Τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τη δική μας αποφασιστικότητα αυτό επιτυγχάνεται και μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Πολύ συνοπτικά, η ελληνική οικονομία ήδη το δεύτερο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε άνοδο σε σχέση με το πρώτο, κατά 0,2% και αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο. Την προηγούμενη Πέμπτη δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω στο 23,1%, μέγεθος οπωσδήποτε μεγάλο που δείχνει όμως αλλαγή του κλίματος. Εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα εξοικονομώντας 750 εκατομμύρια από όσα το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε στους εργολάβους από ρήτρες, που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ύστερα από επίπονη διαπραγμάτευση μαζί τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες αποπληρώνονται τακτικά. Από την άλλη, η αύξηση των καταθέσεων, που δειλά - δειλά εμφανίζεται, αποδεικνύει ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ανάπτυξη άνω του 2,5% το 2017. Εμείς, όμως, αγωνιζόμαστε για την ευημερία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και μιλούμε όχι για «ανάπτυξη» γενικά και αόριστα αλλά για «δίκαιη ανάπτυξη». Δηλαδή για την ανάπτυξη που θα επιτρέπει τη διάχυση του οφέλους στο σύνολο των πολιτών και ειδικά στους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους, που υπέστησαν την καταστροφή στα χρόνια 2010-2015.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει μια σειρά φοροελαφρύνσεων, με πρόσφατη την δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30% μέσα στη διετία, και με περιστολή δαπανών που δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί ο πολίτης να επιλέξει στις επόμενες εκλογές λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ;

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν βασικός υπουργός σε κυβερνήσεις που καταβαράθρωσαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην φτώχια και την εξαθλίωση. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε. Άρα ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία σε σχέση τα πεπραγμένα του. Τον ΕΝΦΙΑ τον εφάρμοσε η κυβέρνηση του. Να μας πει λοιπόν γιατί δεν τον μείωσε τότε και που θα βρει τα 800 εκατομμύρια. Η γνώμη μου είναι ότι με βάση την πολιτική του φιλοσοφία θα τα αναζητήσει στις απολύσεις και στις μειώσεις δαπανών σε υγεία και παιδεία, όπως έκανε άλλωστε όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Αν τώρα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακάλυψε ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν, γιατί δεν μας τις αποκαλύπτει; ΄Εχει εθνικό καθήκον να υποδείξει αυτόν τον «μαγικό» τρόπο.

Η κριτική που ασκείται από αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχετε κάνει όσα θα έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από τον ΦΠΑ χάνονται ετησίως έσοδα 5 δις ευρώ. Είναι σχεδόν όσο και οι νέοι φόροι του μνημονίου. Γιατί καθυστέρησε τόσο το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

H κριτική είναι, θεωρώ, αβάσιμη. Η μάχη μας με τη φοροδιαφυγή είναι αδιάκοπη και δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει ότι για πρώτη φορά έχουν ανοίξει και ελέγχονται οι περιβόητες «λίστες», από τις οποίες έχουμε βεβαιώσει μέχρι σήμερα πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Υποθέτω ότι αριστερό αίτημα αποτελεί μια ισχυρή, δίκαιη αλλά και ανθρώπινη φορολογική διοίκηση, για την οποία προσπαθούμε καθημερινά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται στοχευμένα σε εστίες φοροδιαφυγής, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές που αναπτύσσονται στις τουριστικές περιοχές. Το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθυστέρησε πρωτίστως με ευθύνη των δανειστών αλλά σύντομα θα είναι νόμος του Κράτους. ΄Οσο για τις απώλειες του ΦΠΑ αυτές είναι, πρώτα απ’ όλα, αποτέλεσμα της αδυναμίας ελέγχου της πραγματικής οικονομίας, φαινόμενο, που, σας θυμίζω, απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη

Σας έχουν προβληματίσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν να παγιώνεται η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα προβληματιζόμουν εάν τα ευρήματα έδειχναν ότι η Ν.Δ. καρπώνεται την κυβερνητική φθορά.

Θα επιμείνω κύριε υπουργέ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο έχει εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο. Τι έφταιξε γι’ αυτό;

Θα επαναλάβω ότι από το 2008 μέχρι το 2015 η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είχε υποστεί τρομακτική συμπίεση του εισοδήματός του. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, και μεσαίοι επιχειρηματίες καταστράφηκαν. Οι νέοι μας έφευγαν στο εξωτερικό, οι άνεργοι από 400 χιλ. έφτασαν στο 1,5 εκατομμύριο. Αυτή την κατάσταση έπρεπε να ανατρέψουμε.
Το καταφέραμε; Όχι
Το επιχειρήσαμε, διαπραγματευτήκαμε σκληρά, αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε.
Αλλά αυτή η διαπίστωση, της υποχώρησης, της απέραντης δυσκολίας της κατάστασης και της συνέχειας των μνημονίων, ήταν πολύ σκληρή και για το λαό και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μην παραγνωρίζετε, ότι είμαστε λαός συναισθηματικός και εκδηλωτικός, μας εκνευρίζει η συναισθηματική ματαίωση. Θα έβρισκα, λοιπόν, παράδοξο να μας επιβραβεύουν οι δημοσκοπήσεις.
Όταν πρώτα και πάνω απ’ όλα, η ζωή παραμένει δύσκολη δεν υπάρχει τίποτα υγιέστερο από το να διαμαρτύρεται κανείς για τις συνθήκες της ζωής του και να απαιτεί από την κυβέρνησή του άμεσες βελτιώσεις. Αλλά, το να μην είσαι αυτός που θέλω, δεν σημαίνει ότι θέλω ή ότι εκτιμώ ότι χρειάζομαι κάποιον άλλον. Γι’αυτό σας τόνισα το γεγονός ότι το κρίσιμο είναι ότι κανείς και κυρίως η Ν.Δ. δεν καρπώνεται την όποια φθορά μας. Αυτό που σήμερα είναι το πραγματικό πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πια κόμμα διαμαρτυρίας, είναι η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομεί καθημερινά με τους πολίτες. Αυτό υφίσταται και θα το διαπιστώσετε όταν θα χρειαστεί να εκφραστεί πραγματικά και ουσιαστικά στην κάλπη.

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία τις ζητά με το επιχείρημα ότι κάθε ημέρα που περνάει με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι επιζήμια για τον τόπο και για την οικονομία. Πως σχολιάζετε το αίτημα για εκλογές;

Κάθε μέρα που περνάει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι πολίτες νοιώθουν ότι η κατάσταση αλλάζει. Γι’ αυτό ανησυχεί η ΝΔ. Η ηγεσία της έχει συνειδητοποιήσει ότι όσο θα μεγαλώνει το διάστημα παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα επανόδου της στην κυβέρνηση. Όσο για τις εκλογές η ΝΔ θα έχει όλο το χρόνο να προετοιμαστεί και να αποκτήσει θέσεις μια και οι εκλογές θα γίνουν όπως προβλέπει ο νομοθέτης , το 2019.

Που βασίζετε την πεποίθησή σας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το Μνημόνιο;

Δεν πρόκειται για απλή πεποίθηση. Γνωρίζετε ότι τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα λήγει. Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα έχει ανακάμψει, σύντομα θα έχουν ληφθεί τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα έχουν ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο δεκαετίας για τους επενδυτές, θα έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα έχουμε τη δυνατότητα με ασφάλεια να βγούμε στις διεθνείς αγορές αφήνοντας πίσω μας την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που συμφωνήσαμε στο Eurogroup του Μαΐου και σε αυτό το χρονοδιάγραμμα εμμένουμε τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας.

Ποιες πιθανότητες δίνετε για απόφαση μείωσης των στόχων των πλεονασμάτων με δεδομένη τη στάση του Βερολίνου;

Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει το 2012 για πλεονάσματα ύψους 4,5% από το 2016 μέχρι το 2030. Μετά την δική μας διαπραγματευτική προσπάθεια ρίξαμε τους στόχους σε -0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% του 2017 και 3,5% το 2018. Η μείωση, όμως, για τα έτη μετά το 2018 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Όλοι το γνωρίζουν αυτό καθώς δεν είναι δυνατόν μια οικονομία σαν την ελληνική μετά από μια εφταετία ύφεσης να συντηρεί πλεονάσματα ύψους 3,5% χωρίς να οδηγηθεί σε μεγάλες δυσκολίες και αδιέξοδα. Αυτό το γνωρίζει και το Βερολίνο που έχει ήδη συμφωνήσει για τα απαραίτητα μέτρα μείωσης του χρέους. Και είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα που θα οδηγήσουν και στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κατά τη γνώμη μου είναι απλώς θέμα χρόνου να οδηγηθούμε στις τελικές αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν σε μια επώδυνη συμφωνία το 2015, ακολούθησε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση με νίκες σε σημεία αλλά και σοβαρούς συμβιβασμούς. Αυτή η εμπειρία δεν θα έπρεπε να έχει καταστήσει πιο προσεκτική την κυβέρνηση ώστε να μην εμφανίζεται σχεδόν βέβαιη ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα;

Σας διαβεβαιώ, ότι έχουμε αφομοιώσει τις εμπειρίες. Αλλά και οι δανειστές έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, γιατί δεν είναι μόνον οι συμβιβασμοί που κάναμε αλλά και όσα έχουμε αυτό το διάστημα κερδίσει. Συνεπώς, σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα σε σχέση με παλαιότερα με μεγαλύτερη ακρίβεια από το παρελθόν. Σε τεχνικό επίπεδο, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Ευρωζώνης. Εξάλλου η 2η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει αντίστοιχο εύρος ζητημάτων με την 1η αφού σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους εταίρους τον Αύγουστο του 2015 ήταν έντονα εμπροσθοβαρές. Αυτό το στόχο εξάλλου φαίνεται να τον συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας. Όλοι κατανοούν ότι η κωλυσιεργία σε αυτή τη φάση είναι πολλαπλά ζημιογόνα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Πρέπει, λοιπόν, τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

H Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών είναι αντισυνταγματικός διότι έδωσε υπερεξουσίες σε έναν υπουργό, τον κ. Παππά, και ότι πρέπει να καταργηθεί. Τι θα κάνετε αν το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός; Θα επαναλάβετε το διαγωνισμό;

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με κάθε τρόπο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Συντάχθηκε ευθέως με τα συμφέροντα των καναλαρχών και της διαπλοκής και πολέμησε κάθε προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ. Μετά κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπερβεί τα εμπόδια που ίδια η ΝΔ έβαζε. Εδώ πρόκειται για τερατώδη υποκρισία αλλά εν πάση περιπτώσει η εκτίμηση μου είναι ότι ο νόμος δεν πάσχει και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τίμημα που καταβλήθηκε είναι υψηλότερο και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που δεν λύγισε από τον πόλεμο λάσπης, τους εκβιασμούς και τις απειλές. Τώρα μόνος αρμόδιος πάντως να αποφασίσει αυτή τη στιγμή είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και επομένως οφείλουμε να περιμένουμε. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι στο τέλος θα δικαιωθεί η επιλογή μας.

Πρόσφατα ο κυβερνητικός σας εταίρος Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά σε «μαύρα λεφτά» του κ. Καλογρίτσα. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία αδειοδότησης;

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά αυστηρές. Κάθε προσωρινός υπερθεματιστής οφείλει να δικαιολογήσει τα χρήματα του και ο έλεγχος είναι διεξοδικός και ενδελεχής. Η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν απολύτως διαφανής και αδιάβλητη. Αυτό φαίνεται να έχει στεναχωρήσει όσους έμαθαν για χρόνια να είναι υπεράνω του νόμου. Και τους επιχειρηματίες αλλά και τη ΝΔ. Πρέπει πλέον να συνηθίσουν ότι οι νόμοι θα εφαρμόζονται. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν ούτε εμένα αλλά ούτε και την κυβέρνηση.

Τώρα που έχει περάσει μια εβδομάδα από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχετε σκεφτεί αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να έχει αντιδράσει διαφορετικά στην ερώτηση της συναδέλφου του Alpha; Αν δηλαδή, ήταν αδόκιμο να ταυτίσει μια εργαζόμενη σε έναν τηλεοπτικό σταθμό με τους καναλάρχες;

Κατά την εντύπωσή μου, ο Πρωθυπουργός δεν ταύτισε την δημοσιογράφο με τον εργοδότη της και οπωσδήποτε η αντίδρασή του δεν ήταν της έντασης και του ύφους, που σκοπίμως της απέδωσαν όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τους εργαζομένους για να χτυπήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να τελειώνει με τα κακώς κείμενα των ΜΜΕ. Θεωρώ δε, αστείο να εγκαλείται η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός για έλλειψη ευαισθησίας έναντι των εργαζομένων, την ώρα που σε κάθε μας ενέργεια είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Επίσης έχουμε λάβει κάθε μέτρο για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και στην περίπτωση της αδειοδότησης των καναλιών. Δεν ξέρεις πια αν αξίζει τον κόπο να εκνευριστείς ή να γελάσεις μ’ αυτόν τον άκρατο φιλεργατισμό της διαπλοκής, της ανομίας και της ασυδοσίας. Πάντως, για την Αριστερά η δουλειά είναι πράγμα ιερό και αυτό δεν θ’ αλλάξει ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αποδεχόμαστε να μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε ανθρώπινη ασπίδα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Η εποχή της ασυδοσίας, της ανομίας και της διαπλοκής έχει λάβει τέλος. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην βρεθεί κανένας άνθρωπος στο δρόμο. Η πολιτική μας και η ευαισθησία μας σε ζητήματα εργασίας είναι δεδομένη και αυτό αποδείξαμε με τις προβλέψεις του νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τις θέσεις εργασίας, αλλά και με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έχουν λάβει άδεια.

Ως υπουργός αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, έχετε διαπιστώσει κάποιες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να επιλυθούν με έναν ανασχηματισμό;

Θα ήμουν ευτυχής, ειλικρινά, εάν είχα αποκομίσει την εντύπωση ότι το κυβερνητικό έργο στις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να απογειωθεί μετά από έναν ανασχηματισμό. Όμως, είναι τόσα αυτά που καλούμαστε να υλοποιήσουμε και τέτοιας αντικειμενικής δυσκολίας που υπερβαίνουν την συζήτηση για τα πρόσωπα και τις δεξιότητές τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα πρόσωπα δεν έχουν τη σημασία τους. Πάντως, σας διαβεβαιώ, ότι η Κυβέρνηση στο σύνολό της λειτουργεί απολύτως συνεκτικά, χωρίς τις εσωτερικές δυσλειτουργίες που ενδεχομένως υπαινίσσεστε. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να προχωρήσουν τα πράγματα, μέσα σε δύσκολες και συχνά αντιφατικές περιστάσεις. Ακόμη και οι διαφωνίες, που είναι φυσικό να υπάρχουν, βλέπουν στον ίδιο στόχο. Και βεβαίως, οι όποιες διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις σε επιμέρους θέματα, πιστεύω, ότι πρέπει να διατυπώνονται ελεύθερα και ανοικτά, εξάλλου τέτοια είναι η πολιτική μας παράδοση. Αυτό, προφανώς, τρέφει τους αντιπάλους μας, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να ανακαλύψουν πίσω από κάθε δημόσια τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους «ρήγματα» στην κυβερνητική πολιτική, όλα ανακρίβειες, υπερβολές και παραπολιτική φιλολογία που υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας.. Τα υπόλοιπα είναι θέμα του Πρωθυπουργού.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ποιον ΨΕΥΤΗ να πιστέψεις, τον Αλέξη ή όλη την κλίκα?
  ===========================================
  Αλέξη, το άλλο με τον Παύλο το ξέρεις?

  Τη 13η σύνταξη, υποσχέθηκε ο Φλαμπουράρης στους συνταξιούχους.
  =================================================
  [[Στα 392,7 ευρώ αντί για 486 διαμορφώνεται η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο]]
  Πρώτη Φορά Αριστερά:
  Από τις υποσχέσεις για 13η σύνταξη στη μείωση της κατώτατης σύνταξης με υπογραφή Χαϊκάλη
  Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν πρέπει να είχαν δει οι διάφοροι λαϊκοί αντιμνημονιακοί ήρωες ότι θα ξημέρωνε μια μέρα, που με δική τους υπογραφή θα μειωνόταν σημαντικά η κατώτατη σύνταξη.

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ της αντιμνημονιακής Εφημερίδας των Συντακτών:

  Στα 392,7 ευρώ αντί για 486 διαμορφώνεται η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο σε όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2015 με 15ετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή λόγω ατυχήματος, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υφυπουργός Εργασίας, Παύλος Χαϊκάλης.

  Να τι υποσχόταν 2 μήνες πριν ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης, από το σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους:
  Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε, ότι η κυβέρνηση επέτυχε μέχρι τώρα να μην καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις μέσα από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σημείωσε, ότι «οι συντάξεις θα παρθούν κανονικά» και πρόσθεσε πως «είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε με μεγάλη αγωνία και μεγάλο αγώνα να δοθεί η 13η σύνταξη στο τέλος του χρόνου, γιατί είχαμε πει ότι θα είναι μια σύνταξη των Χριστουγέννων».
  Με τον αρμόδιο τεχνοκράτη υφυπουργό Παύλο Χαϊκάλη να φέρει την ιδιότητα του ερευνητή αστρολογίας, αναρωτιέμαι αν είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη για τη σπουδαία πολιτική καριέρα του. Άραγε, στα άστρα θα πει τον πόνο του, που δεν τον μαρτυρούνε;

 2. Πόσοι θα πάνε φυλακή για το σκάνδαλο Καλογρίτσα;
  ===========================================
  Με τις πλάτες Τσίπρα και Παππά η απάτη.

  Οικογενειακές και φιλικές εξυπηρετήσεις της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταγράφονται στην προσπάθεια του Ιωάννη Καλογρίτσα να δικαιολογήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας τηλεοπτικού σταθμού.
  Mία σειρά από σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τα στοιχεία που είδαν σήμερα για 30 ολόκληρα λεπτά, αφού τόσο τους επιτράπηκε από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δεν αδειοδοτήθηκαν.
  Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας εμφανίζεται να πουλάει μετοχές εταιρειών του πατέρα του σε εταιρείες του πατέρα του και να εισπράττει εκατομμύρια για τα οποία όμως δεν προσκόμισε ούτε ένα καταθετήριο σε τραπεζικό του λογαριασμό.
  Στην πρώτη περίπτωση ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρείας ΜΙΚΗ, η οποία είναι συμφερόντων του πατέρα του στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ που επίσης είναι του πατέρα του.
  Εισπράττει 9 εκατ. ευρώ.
  Από τα χρήματα αυτά όμως πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ σε χρέη προς την εφορία.
  Τα υπόλοιπα 3,6 εκατ. ευρώ υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς όμως να υπάρχει έγγραφο που να το επιβεβαιώνει.
  Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποκαλύπτει και μια άλλη παράμετρο.
  Τα 5,3 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της εφορίας για να εξοφληθούν φόροι για τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 και 2012 και ο ΕΝΦΙΑ του 2015.
  Δηλαδή ο επιχειρηματίας δεν πλήρωνε αλλά ρύθμιζε τα χρέη του προς το δημόσιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο.
  Στη δεύτερη συναλλαγή που θα έπρεπε να ελεγχθεί, ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρείας ΜΙΚΗ του πατέρα του στην ίδια την εταιρία.
  Εισπράττει 5,5 εκατ. ευρώ αλλά πάλι δεν προσκομίζει καταθετήριο σε τράπεζα.
  Από το σύνολο των αγοραπωλησιών μετοχών ο επιχειρηματίας φέρεται να συγκεντρώνει σχεδόν 9,1 εκατ. ευρώ. Μπορεί να καλύπτει το μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση τηλεοπτικού σταθμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να καλύπτει το τίμημα της άδειας συγκεντρώνοντας σχεδόν το μισό της πρώτης δόσης.
  Χωρίς φυσικά να προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν τα χρήματα για το στήσιμο και τη λειτουργία του καναλιού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει.
  Αρκετές μέρες μετά τη ρουλέτα των αδειών στην οποία ο Ιωάννης Καλογρίτσας είχε ρίξει 52,6 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας τη 1 από τις 4 άδειες φέρεται να προσπαθεί να βρει τα χρήματα που έταξε στο ελληνικό δημόσιο.
  Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος εμφανίζεται όχι μόνο παραχωρεί τις μετοχές της εταιρείας του χωρίς αντάλλαγμα αλλά και τρία ακίνητα προκειμένου ο υπερθεματιστής να μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό.
  Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Σπύρος Καραμπάτσος, πρόεδρος της εταιρείας ΑΓΥΙΑ ΑΕ Γεωργικές και Κτηνοτροφικές Επιχειρήσεις παραχωρεί το δικαίωμα ενεχύρου για το 80,2% των μετοχών της εταιρείας του στον Ιωάννη Καλογρίτσα.
  Από το φάκελο του επιχειρηματία δεν προκύπτει ότι πλήρωσε κάποιο αντίτιμο για αυτή τη συναλλαγή.
  Η εξυπηρέτηση όμως δεν σταματά εδώ.
  Ο ίδιος επιχειρηματίας παραχωρεί στον Ιωάννη Καλογρίτσα και τρία ακίνητα στην Ιθάκη.
  Βάσει πληρεξουσίου ο υπερθεματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια για να λάβει δάνειο από τράπεζα προκειμένου να πληρώσει την άδεια.
  Μάλιστα, στο φάκελο αναφέρεται ότι το ένα από τα ακίνητα αποτιμήθηκε από τράπεζα για 100 εκατ. ευρώ.
  Ωστόσο η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από πέντε χρόνια.
  Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα στα οποία κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσει η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού που υποτίθεται ότι ήλεγξε τα πόθεν έσχες και έδωσε το πράσινο φως για να χορηγηθούν οι άδειες.
  Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι ούτε το πόθεν ελέγχθηκε αλλά ούτε και το έσχες, αφού τα χρήματα μεταφράζονται σε μια προσδοκία για ένα δάνειο που θα έρθει στο μέλλον από κάποια τράπεζα που θα δεχτεί ως εγγύηση κάποια χωράφια στην Ιθάκη!
  Ακόμα και αν ισχύει αυτό όμως, τότε η τηλεοπτική άδεια αποκτάται με οικονομικά μέσα μιας άλλης εταιρείας το πόθεν έσχες της οποίας ουδέποτε ελέγχθηκε.
  Οταν μάλιστα τα…χωράφια αυτά αμφισβητούνται από το Δήμο Ιθάκης και η κυριότητα τους θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.
  Μιλάμε για σκανδαλάρα για την οποία πολλοί θα πάνε φυλακή.

 3. ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια
  ΤΑ …ΟΙΚΟΠΕΔΑ! ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ πήρε ο Καλογρίτσας την τηλεοπτική άδεια
  9/14/2016

  Μόνο τον Παρθενώνα δεν έβαλε στο Πόθεν Εσχες του ο Καλογρίτσας
  Το σώσε έγινε προκειμένου να πάρει ο Καλογρίτσας την πολυπόθητη βεβαίωση του πόθεν έσχες.
  Η κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο Παππάς τον σπρώχνουν με τα χίλια, η δε επιτροπή ασχέτων που έφτιαξε ο Παππάς για να ερευνήσει το πόθεν έσχες των τεσσάρων υποψήφιων καναλαρχών δέχθηκε ως περιουσιακό στοιχείο του Καλογρίτσα …οικόπεδα φίλου του τα οποία-μάλιστα-είχαν εκτιμηθεί από Τράπεζα.
  Μιλάμε, πλέον, για ποινικά αδικήματα με υποψήφιους για τον Κορυδαλλό όλους αυτούς που ενεπλάκησαν σ΄αυτό το σκάνδαλο το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς πολιτική συγκάλυψη και μεθόδευση.
  Στην προκειμένη περίπτωση έχει τεράστια σημασία εάν η υπόθεση με τα μουσαντένια οικόπεδα ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ή τη δουλειά την έστησαν οι από κάτω γνωρίζοντας την σφοδρή και αχαλίνωτη επιθυμία της κυβέρνησης να πάρει άδεια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
  Πάντως για να στηθεί αυτό το μερακλίδικο πόθεν έσχες, εκτός από τον ίδιο τον επιχειρηματία και τον φίλο του με τα οικόπεδα, που δέχθηκε να βάλει τον εαυτό του σ΄αυτή τη δικαστική περιπέτεια, έχουν εμπλοκή και καμμιά 20αριά άλλοι νοματαίοι οι οποίοι- ο καθείς εκ της θέσεώς του- έσπευσαν να αποδεχθούν τόσο την σχετική δήλωση του Νόμου 105, όσο και όλες τις αλχημείες που στήθηκαν πάνω στα οικόπεδα του φίλου τα οποία μάλιστα εκτίμησαν και υπάλληλοι Τράπεζας κατ΄εντολήν των προισταμένων τους!
  Ε, ρε γλέντια…

 4. dimitris 12:26 17/09/2016

  Αν σας βάλω σε αγώνα ψευτιάς δεν ξέρω ποιος θα κόψει το νήμα.

 5. Να ! και ο αρχηγός της συντροφιάς της Αίγινας για την αξιοπιστία του Μητσοτάκη !
  μα μπάρμπα- Αλεκο μου , αυτός παίρνει την βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής του από το ΑΤ της γειτονιάς του , οχι απο το Γενικό αρχηγείο της Αστυνομίας .
  Να μιλάνε όλοι , οχι και οι @@@@@ ομως !

  • Μη με ρωτήσετε , φιλοι μου , αν ηταν ετεροχρονισμένη η βεβαίωσης αυτή ή οχι ..
   Ρωτείστε τον ίδιο !
   Εγώ θέλω να πάω για ψάρεμα στην Αίγινα με μιά βαρκούλα με κουπιά και φοβάμαι τα ταχύπλοα εκεί !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.