ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόπους απεμπλοκής από την υπόθεση Καλογρίτσα ψάχνει η κυβέρνηση

Φόβοι για νέο «Βατοπέδι» στο Μαξίμου

Να απεμπλακεί από την «υπόθεση Καλογρίτσα» και να διαλύσει τα «σύννεφα» αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής επιδιώκει πλέον τον Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι αποκαλύψεις και το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται εντείνουν τα «αλληλοκαρφώματα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, δημιουργούν φόβους ότι η υπόθεση Καλογρίτσα μπορεί να εξελιχθεί στο… «Βατοπέδι» της κυβέρνησης Τσίπρα.
kalogritsastsipras

Οι αποκαλύψεις και οι «λεπτομέρειες» για τον δανεισμό του εν λόγω επιχειρηματία από την Τράπεζα Αττικής, αλλά και για τις εκκρεμότητές του με την Εφορία έχουν προκαλέσει βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση. Αυτό διότι την ώρα που το Μαξίμου είχε το «πάνω χέρι» πολιτικά μετά την επιτυχημένη -σε επίπεδο διαδικασίας- διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, πλέον η κυβέρνηση πιέζεται πανταχόθεν και η διαδικασία μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο κρέμεται από μία κλωστή.

Αποστάσεις

Ήδη, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία διακινούνται σενάρια περί έκπτωσης του υπερθεματιστή Καλογρίτσα από την τηλεοπτική άδεια που κέρδισε, ενώ αρκετοί διερωτώνται αν μετά το «μπλόκο» της Τραπέζης της Ελλάδος στην Τράπεζα Αττικής, ο γνωστός εργολάβος και ο γιος του θα καταφέρουν να βρουν τα περισσότερα από 15 εκατομμύρια που απαιτούνται για να πληρωθεί ως την Δευτέρα η πρώτη δόση του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια. Σημειωτέον, πάντως, ότι ήδη από την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός έθεσε… «όρια» μεταξύ της κυβέρνησης και της οικογένειας Καλογρίτσα, καθώς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή και «φωτογραφίζοντας» εμφανώς τον εργολάβο, ανακοίνωσε ότι αν προκύψει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, τότε όποιος έχει τέτοια προβλήματα θα κηρυχθεί έκπτωτος και θα χάσει την
τηλεοπτική άδεια που κέρδισε.

Ο «γρίφος» της Αττικής

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να λύσουν κι άλλον γρίφο, αφού η κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με κατηγορίες περί «εύνοιας» προς την οικογένεια Καλογρίτσα, αλλά και με το σενάριο να χαθεί η μόνη τράπεζα που μπορεί να λειτουργήσει ως «αναπτυξιακό εργαλείο». Ο λόγος, φυσικά, για την Τράπεζα Αττικής, η οποία ως μη συστημική μπορεί να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στον χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομική δραστηριότητα, βάσει των επιδιώξεων και των σχεδίων της κυβέρνησης. Μ’ άλλα λόγια, οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να παίξει η Τράπεζα Αττικής έναν ρόλο «αναπτυξιακής τράπεζας», δίνοντας ώθηση στην «στεγνή» από δανεισμό και ρευστότητα οικονομία. Ωστόσο, μετά το «μπλόκο» της Τράπεζας της Ελλάδος στις κυβερνητικές προτάσεις για τη διοίκησή της, αλλά και έπειτα από την εμπλοκή της ίδιας της τράπεζας στον δανεισμό της οικογένειας Καλογρίτσα, τα κυβερνητικά σχέδια ανατρέπονται. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η χθεσινή επίθεση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο καταλόγισε απόπειρα «αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος». Εξάλλου, πέραν της πλευράς Σπίρτζη, σχέδιο διάλυσης ή πώλησης της τράπεζας σε χαμηλή τιμή κατήγγειλαν και συνομιλητές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Αγωνία

Όπως και να έχει, στο Μαξίμου ψάχνουν τρόπους άμυνας βλέποντας ότι η ΝΔ έχει κηρύξει «ανένδοτο» και προσπαθεί να μετατρέψει την υπόθεση Καλογρίτσα σε «Βατοπέδι του ΣΥΡΙΖΑ». Με άλλα λόγια, ακόμη και ορισμένοι εντός κυβέρνησης ή κυβερνώντος κόμματος, φοβούνται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να πλήξει το Μαξίμου στο μαλακό υπογάστριό του: στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που ως τώρα δεν έχει τρωθεί και παραμένει ειδοποιός διαφορά μεταξύ του «νεομνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ και των… «παλαιομνημονιακών» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, αν και αποφάσεις οριστικές δεν θα ληφθούν πριν επιστρέψει από την Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, αλλά και καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Όπως και να έχει, αν η πλευρά Καλογρίτσα δεν καταφέρει να αποδείξει ότι όλα έχουν γίνει με το γράμμα του νόμου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί εισηγήσεις να κινητοποιήσει η κυβέρνηση το «άδειασμά» του και την έκπτωσή του ως υπερθεματιστή, προκειμένου να μην ενταθεί το πολιτικό πρόβλημα και να μην βρεθεί, για μία ακόμη φορά, απολογούμενη….

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σας βάζω ενα προβληματάκι να μου λύσετε :
  Ποός ή ποιά Αισαγγελέας θα παίξει τον ρόλο του ΣΑΝΙΔΑ στο » νεο Βατπεδι του Μαξίμου» ;

 2. ΛΕΤΕ ΓΙΑΥΤΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ?

  ΘΑ τα ‘’μπαλώσει’’ και με τον Καλογρίτσα?

  Tην ανάληψη της προεδρίας του ΚΠΕΕ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
  Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή είπε πως η κίνηση αυτή έγινε σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και αναλαμβάνει την προεδρία του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας.
  Το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ) ιδρύθηκε το 1975 και θεωρείται ένα σημαντικό think tank. Είναι το παλαιότερο ερευνητικό και επιμορφωτικό σωματείο στη χώρα και στόχος του είναι να προωθεί και να διαμορφώνει πολιτική σκέψη για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Βασίζεται στις αρχές της ατομικής ελευθερίας, ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους αυξημένων δυνατοτήτων και μίας κοινωνίας ευκαιριών για όλους.
  Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν είναι ενεργός και πολιτικά απάντησε με την γνωστή ρήση των αρχαίων Ελλήνων πως ο πολίτης είναι συγχρόνως και πολιτικός.

 3. ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ…

  Η..ΝΕΑ ΕΡT των Συριζαίων ψηφοφόρων και αγωνιστών, είναι η πιο τρανή απόδειξη της νέας ‘’εκλεπτυσμένης’’ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ που θέλει και ετοιμάζει να γενικεύσει ο Αλέξης της χουντοανατροφής: ( Σας μιλούν τα Τίρανα, η φωνή της πλέριας γνώσης και της καθάριας κατανόησης) που και αυτή 24 ώρες συνέχεια, κάνει ‘’πλύση’’ εγκεφάλου στην προσπάθεια να μη φανεί ο Αλέξης, σαν ο ‘’ΗΛΙΘΙΟΣ’’ των Ευρωπαίων…και να θάψουν την αλήθεια, την ανικανότητα, το κακούργημα εις βάρος των παιδιών μας.
  Παραμορφώνει και ‘’ωραιοποιεί’’ κάθε ψευτιά, κάθε αποτυχία , κάθε Σταλινική προσποίηση της ανύπαρκτης δημοκρατίας και των πολλών καταστρατηγήσεων του συντάγματος , με αιχμή του δόρατος τον ‘’διορισμένο’’ Πάκη ! τον ακροδεξιό συκοφάντη, ψεύτη ,μπουρδολόγο και φοροφυγά συγκυβερνήτη του και πρώην κολλητό και υπουργό της καραμαλήτικης κλίκας?

  Ποιος λοιπόν θα ‘’αγοράσει’’ προνομιακή συχνότητα και σε ποιον θα ..τύχει ο λαχνός της ακροδεξιο-αριστερής εύνοιας και προτίμησης.

  Ποιος θα γίνει ‘’ιδιοκτήτης’’ της νέας Σταλινικής θηριωδίας της ελεγχόμενης πληροφόρησης και παραπληροφόρησης και δεν ‘’ανταποδώσει’’ το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικο δώρο με κάθε ‘’κυβερνητικό’’ αντίδωρο τρόπο και επιθυμία?

  *Ποιος μπορεί πλέον, να πιστέψει Τσίπρα και ..Παπάδες ‘’αδόξαστους’’?

  * ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ παρέχει ασυλία και συγκαλύπτει και προστατεύει ΤΟΝ ΕΠΙΟΡΚΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ και όλους τους ..ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥΣ και καΜένους αυτουργούς της χρεοκοπίας μας?

  *Πως είναι δυνατόν να κοιμάται το βράδυ με 5.000 αυτοκτονίες στα ‘’χέρια’’ της εγκληματικής καραμαλήτικης κλίκας.
  *Πως κοιμάται με τόσο αίμα στα χέρια ‘’του’’?

  Διπλασίασε ο Καραμανλής και οι υπουργοί του, το χρέος των 178 δις ευρώ,
  ==========================================================
  που είχαν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, από το 1960 και μετά μέχρι το 2004 !!!
  *Ανέβασαν το χρέος στα 350ΔΙΣ Ευρώ. Δηλαδή μόνο να γράψεις και να προσπαθήσεις να σκεφτείς το ποσό παθαίνεις..εγκεφαλικό.
  * Ένα ποσό πρωτόγνωρο και ασύλληπτο χωρίς διαφάνεια.
  * Επί πλέον 35 δις ευρώ ετήσιο ΕΛΛΕΙΜΜΑ και 24 Δις έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Και παρέμεναν στις θέσεις τους και παραμένουν ακόμα.
  *Μέσα σε πέντε χρόνια (2004-2009) χάσαμε σχεδόν τα πάντα.
  *Τι ζητάει ο απλός Έλληνας που δεν ξέρει από οικονομία και ΑΠΑΤΗ.
  *Ζητά να μάθει πως φτάσαμε στα 350 Δισεκατ. από 178 που ήταν το 2004?.
  * Πως »γεννήθηκε » ένα χρέος σε πέντε χρόνια ΙΣΟ με το χρέος όλων των κυβερνήσεων από το 1960 και μετά?
  *Σήμερα έρχεται ο, ως εκ παρθενορραφής Κυριάκος Μητσοτάκης, γιός του Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της επί πολλά χρόνια υπουργού και υψηλόβαθμης Ντόρας και υπόσχεται να ‘’διορθώσει’’ αυτά που κατέστρεψε ‘’ο ίδιος’’ και ο Αλέξης?
  Μας ‘’δουλεύουν’’ ασύστολα, αδιάντροπα και φυσικά προσυνεννοημένα..

  *Βέβαια θα πεί κανείς, ότι όπως φαίνεται μέχρι ΤΩΡΑ ‘’το ΜΑΖΙ τα φάγαμε’’ είναι ίσως η πιο ακριβής περιγραφή, της ασύστολης μάσας και σπατάλης των τελευταίων ετών.
  *Φυσικό είναι να έχουμε ο καθένας τις απόψεις του, αφού τελικά ΕΜΕΙΣ θα πληρώσουμε τους κλέπτες ‘’ αμφοτέρων’’ των …ληστειών…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.