ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εύφλεκτο το έδαφος του χρηματοπιστωτικού τομέα»

Γ.Δραγασάκης: Η φάρσα περί Κοσκωτά μπορεί να γίνει τραγωδία!

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο tvxs.gr, για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι», γιατί «για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως “παραμάγαζό” τους και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγγέλλει «πως κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα την Τράπεζα Αττικής, μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Όπως όμως προειδοποιεί «η φάρσα Κοσκωτά μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία». Ο κ. Δραγασάκης αναφέρεται και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και δηλώνει ότι αυτός αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, κυρίως διότι αποκάλυψε τί δεν γινόταν επί 27 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται και στην ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και καλεί κάποιους να πάρουν απόφαση ότι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες».

Ο κ. Δραγασάκης ερωτάται και για τη στάση του ΣΕΒ για τον οποίο τονίζει ότι πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι μια ιδεολογική «γιάφκα» της Δεξιάς και άντρο του νεοφιλελευθερισμού ή συλλογική έκφραση μίας νέας κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

«Επικοινωνιακό σκηνικό»

Στην ερώτηση «τί κρύβεται πίσω από τον πόλεμο για την Attica Bank;» και το πρόσφατο σχόλιο της αντιπροεδρίας ότι υπάρχουν «κέντρα και δυνάμεις που επιδιώκουν το κλείσιμο ή την εξαγορά της Τράπεζας έναντι ευτελούς τιμήματος», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά, ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, καταγράφηκαν πάνω από 1.000 στοχευμένα αρνητικά δημοσιεύματα για την Τράπεζα Αττικής. «Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι πίσω από αυτά υπάρχει πάντα “αθώο” δημοσιογραφικό ενδιαφέρον», αναφέρει.

Προσθέτει δε, πως «από ιστορική άποψη, πάντως, αυτό που ζούμε είναι μία “φάρσα”, διότι κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα τη μικρή αυτή Τράπεζα, μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά, ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Το δράμα, όμως, είναι ότι αυτή η “φάρσα” μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τραγωδία. Διότι ακόμη και μια μικρή φωτιά μπορεί εύκολα να γίνει πυρκαγιά στο εύφλεκτο έδαφος του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ο ρόλος της ΤτΕ
Αναφορικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και αν αυτή έχει ανταποκριθεί σωστά στον εποπτικό της ρόλο στην Attica Bank, δεδομένου ότι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, αποδίδουν ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα για τα δάνεια που έδωσε η Τράπεζα Αττικής, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζει πως εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της Τράπεζας Αττικής. «Κάθε πράγμα στην ώρα του. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της Τράπεζας Αττικής και το κλείσιμο των διοικητικών εκκρεμοτήτων στο τραπεζικό σύστημα. Και τα δύο απαιτούν τη στενή, διαρκή και ειλικρινή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος», σημειώνει ο Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής. Επικαλείται ταυτόχρονα, την ανακοίνωση της ΤτΕ ότι η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και η ρευστότητά της υποστηρίζεται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Επομένως, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς και οι προοπτικές της είναι θετικές.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μνήμων 0:27 24/09/2016

    ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ‘’89’’ !

    **«Κατηγορώ τους κατηγόρους μου,
    ότι διαστρέβλωσαν με πολιτική ιδιοτέλεια την έννοια της κάθαρσης, για να μπορέσουν έτσι να οργανώσουν αυτόβουλα τον πολιτικό μου διωγμό…
    **Κατηγορώ τους κατηγόρους μου,
    ότι εξοβελίζουν τον πολιτικό διάλογο και με στόχο το κομματικό όφελος θεσμοποιούν αδίστακτα τη συκοφαντία…
    **«Ειλικρινά λυπάμαι που σε λίγο καιρό οι σημερινοί μου κατήγοροι θα φέρουν πολιτικά και ιστορικά το στίγμα του συκοφάντη…
    Η παλινόρθωση μίας ρεβανσιστικής και μονεταριστικής και εξαρτημένης Δεξιάς δεν πρόκειται να επιτευχθεί».
    Τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, απευθυνόμενα στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι την ίδια μέρα τον παρέπεμπαν στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σημάδεψαν ανεξίτηλα τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 και σφράγισαν την πολιτική του απάντηση στους εμπνευστές του «βρόμικου 89».

  2. ΝΜαν. 19:52 23/09/2016

    Σύντομα ο λαός θα ΔΕΙ όλη την αλήθεια ….

    Όταν ο Γ Παπανδρέου ζητούσε χρόνο …
    Ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ζητούσε χρόνο από τους εταίρους, για να γίνουν οι αλλαγές και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, τη διοίκηση, το φορολογικό μηχανισμό και συνεπώς και στήριξη στα δημοσιονομικά μας, ενώ βρισκόμασταν ελέω κυβέρνησης Καραμανλή απομονωμένοι και ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, τότε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που γέμιζαν τις πλατείες της «αγανάκτησης», τον κατηγορούσαν ότι συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό και την παρουσιάζει ως «διεφθαρμένη».
    Κι όμως παρά τις αντιξοότητες, τις υπονομεύσεις και τις συκοφαντίες, κάποιοι δουλεύοντας σχεδόν 20 την ημέρα, κατάφεραν να ψηφίσουν εκείνους τους νόμους, που όλοι οι άλλοι μαζί ΔΕΝ κατάφεραν σε 50 χρόνια.
    Σήμερα, αυτούς τους λίγους, τους μοναδικούς σχεδόν ΕΝΤΙΜΟΥΣ , είμαστε πρόθυμοι και σχεδόν ‘’ευτυχείς’’ να τους κρεμάσουμε για όσα δημιούργησαν.
    Σφαίρα είναι και γυρίζει.
    Πάντως, Εμείς προδότες και λιποτάχτες δεν γίναμε !!!

  3. N Bράχος 19:30 23/09/2016

    ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ

    Με νόμο Σαμαρά και Βενιζέλου ξεπούλησαν τις τράπεζες οι Συριζανέλ.

    Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:
    -Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

    ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

    Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

    ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

    Αναλυτικά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Bloomberg μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

    Απέναντι στην καιροσκοπική αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτική λογική, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζεται ποιοι πολιτικοί υπηρετούν αρχές και ποιοι πολιτικοί και κόμματα εξυπηρετούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, που και επιλεκτική μνήμη έχει και θέλουν να μας ξεπλύνουν ευθύνες μέσα από το φιάσκο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

    Ήταν είναι και θα είναι πάντα ζήτημα αρχής..

  4. Κε. Δραγασάκη ,
    Η σπουδή σας να συγκρατήσετε εμάς τους απλούς πολίτες από το να σκεφτούμε και να ταυτήσουμε την Τραπεζα Αττικής με την Τταπεζα Κρήτης του Κοσκωτά ,ειναι και η μερική απόδειξης γιά το πόσο φιβάστε τις ομοιότητες των δύο τραπεζών .

    Άλλη σοβαρή ένδειξη είναι το ότι απο 11 εκάτομυρια Ελληνες βρήκατε εναν καρεκλοκινηγό πολιτικο-οικονομικό παράγοντα που σας υπηρετηςε και στο παρελθον προδίδοντας όσους τον ευεργέτηςαν πριν και ειναι πρόθυμος να «δώσει » οποιονδήποτε πολιτικό ή κομμα προκειμένου να εχει μιά θέση κάπου. Προσέξτε οταν βγάλει τα δικά σας άπλυτα στην φορα , αληθηνα , ή ψεύτικα…. για αυτόν δεν έχει σημασία ….
    Τον κ. Ρουμελιώτη τον οποίο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κανατε Διοικητή της Τράπεζας Αττικής, γιατί τα εβαλε στο βιβλίο του με τους πραγματικούς ανθρώπους που φοβάστε στην πολιτική.
    Αυτών που εχουν έργα να παρουσιάσουν εκεί που εσείς βγάζετε μεγαλεπίβολα λόγια στις ΔΕΘ, με υποσχέσεις να σκήσετε τα μνημόνια !

    Αν σας άφηνε ο ΔτΕ θα τον κάνετε, καλύτερα για σας, c/o για να γίνεται η δουλιά σας πιό υπόγεια!
    Προσέξτε λοιπόν κ. Δραγασάκη τι και ποιός θα γίνει δικο σας μπούμερανγκ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.