ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τώρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση»

Γ. Κατρούγκαλος: Ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ

«Ήταν μία διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
katr-b

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 19:48 14/09/2016

  Σόιμπλε από Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση
  ======================================================================
  – Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, αν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της
  Όπως κάθε φορά που αναφέρεται στην Ελλάδα, έτσι και κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της», καθώς και ότι «η παροχή επαναλαμβανόμενης ελάφρυνσης χρέους δεν θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία»
  Ερωτηθείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
  «Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.
  «Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
  Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι».
  Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση. «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», σημείωσε.
  Είπαμε στην Αθήνα,»σας παρακαλώ, αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί». Τόνισε ότι είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα.
  Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους, πρόσθεσε.
  Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ έχει αποτύχει.
  Στην ομιλία του, τόνισε ότι οι αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» για έλλειψη επενδύσεων από την Γερμανία παρά το τεράστιο πλεόνασμα. Σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώνει το χρέος του. «Ακόμη και αν πληρώνεις αρνητικά επιτόκια, το χρέος πρέπει να εξοφληθεί», υπογράμμισε.

 2. ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ‘’ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ’’ ..ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ?
  Τα προσόντα του πολιτικού ελέφαντα Πάνου καΜένου εντελώς,
  σε …υαλοπωλείο
  Σε περασμένη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung,
  ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει «νομίζω πως ο σημερινός συνασπισμός του Αριστερού Κόμματος με τους δεξιούς λαϊκιστές είναι ένα λάθος» και προσθέτει ότι το επισήμανε και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
  *Ενώ για τον Πάνο Καμμένο αναφέρει ότι…….
  ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι σε συνέντευξη του ο υπουργός Αμυνας στη Bild είχε απειλήσει να χορηγήσει στους μετανάστες χαρτιά για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
  *Επίσης ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε για τον Ελληνα υπουργό Άμυνας, ότι στη συνέντευξή του στη Bild μίλησε για τον Β. Σόιμπλε και την ανάμειξή του σε υπόθεση δωροδοκίας.«Εμείς οι Έλληνες θυμόμαστε καλά ότι ο κ. Σόιμπλε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του ως αρχηγός του κόμματος, επειδή είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας.
  -Σήμερα, όμως εξακολουθεί να είναι Υπουργός Οικονομικών,» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

  *Ο ‘’κλέφτης’’ λοιπόν Σόϊμπλε,
  ========================
  κατά τον συκοφάντη και ψεύτη Καμμένο, είναι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την τύχη της πατρίδας μας.
  *Αυτόν τον άνθρωπο τόλμησε ο πιο ηλίθιος –ξυδιάρης πολιτικός να κατηγορήσει ως ‘’λαμόγιο’’ και αφού ο Τσίπρας της Χούντας, τον ανέχεται, σημαίνει ότι συμφωνεί?

  *Τι άλλο θα ήταν τόσο συκοφαντικό,
  =========================
  προκλητικό, ασεβές από τις εκφράσεις αυτές του πιο ηλίθιου , αγράμματου, συκοφάντη και ψεύτη πολιτικού και μάλιστα δημόσια για έναν άνθρωπο και μια χώρα η οποία μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας?
  Τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στη κυβέρνηση ο φοροφυγάς ‘’ελέφαντας ..του υαλοπωλείου , κατά τον Σούλτς?

 3. NMan. 19:38 14/09/2016

  Κάνουν εχθρούς όπου βρεθούν και όπου σταθουν.
  Καταστρέφουν σχέσεις και φιλίες πολλών ετών και προσπαθειών

  Για τη Σύνοδο ηγετών του Νότου
  «Καρφιά» Βέμπερ σε Τσίπρα
  ==========================
  O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα “ευχαριστώ” στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες» είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής.
  «Δεν χρειαζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας καθυστερεί όμως».

 4. ΜΑΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΑΤΕ ΒΡΕ ΑΘΛΙΟΙ- ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ

  Απόσπασμα από την επιστολή της κας Κ.Λαγκάρντ
  [[Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.]]
  Κριστίν Λαγκάρντ

 5. Απάντηση στον Τσίπρα

  Λαγκάρντ: Ανοησίες τα περί πιέσεων μέσω πιστωτικού γεγονότος

  Την απάντησή της στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μετά από την διαρροή των αποκαλυπτικών διαλόγων μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ έδωσε το βράδυ της Κυριακής η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
  Μεταξύ άλλων εκφράζει στον Αλέξη Τσίπρα την ανησυχία της για το περιστατικό και το «κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών». Στη συνέχεια σημειώνει ότι «κατόπιν σκέψης «αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε δε, ότι οι συνεργάτες της έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική της υποστήριξη.
  Ζητά μάλιστα από τον πρωθυπουργό, οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα σέβεται την «ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια», ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
  Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ:
  Αγαπητέ πρωθυπουργέ,
  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.
  Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.
  Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο να τεθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο εύρωστης ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.
  Διαφορετικά, δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί να υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.
  Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, τονίζω με συνέπεια ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια επακόλουθη ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.
  Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.
  Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.
  Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.
  Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη, και όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσω περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα επομένως να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας, στοwww.imf.org.
  Αναμένω επίσης να έχω μία προσωπική συνομιλία μαζί σας για τον τρόπο που θα προωθήσουμε τις συζητήσεις μας.
  Ειλικρινώς,
  Κριστίν Λαγκάρντ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.