ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το Κίνημα καταθέτει το πολιτικό πλαίσιο για μία συμφωνία πνοής»

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος

Την αναγκαιότητα ενός δημόσιου διαλόγου και όχι πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην των πολιτών, με παράλληλη δέσμευση και εγγύηση των ηγετών του χώρου σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς του εγχειρήματος, τονίζει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

«Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες, το πολιτικό πλαίσιο για μια συμφωνία πνοής. Μόνο μας κριτήριο το συμφέρον της χώρας και οι ανάγκες μιας ισχυρής παράταξης που μπορεί να
αποτελέσει μοχλό μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών αλλαγών, με τη συνδρομή μιας κοινωνίας των πολιτών που διαθέτει αυτογνωσία και δημιουργική τόλμη» σημειώνει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

Η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.

Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη θα υπάρξει και πάλι μόνον αν εμπνευσθεί και προτείνει ένα ριζοσπαστικό, σαφές, συνεκτικό και καινοτόμο πολιτικό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που, με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, θα μας βγάλουν από την σημερινή κρίση, αλλαγών που θα αναμορφώσουν το ελληνικό κράτος, την ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα.

Απαιτείται να συνδιαμορφώσουμε το αξιακό πλαίσιο, τους κανόνες και τις νέες πρακτικές που θα μας ενώνουν και θα μας οδηγούν.

Αναγκαίο είναι να καθορίσουμε τις μεγάλες αλλαγές μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με τελικό κριτή τη βάση.

Αντί αυτών, φαίνεται ότι επιχειρήθηκε μια πρόχειρη, βιαστική συγκόλληση, που κατέληξε νομοτελειακά σε διαίρεση.

Είχαμε επισημάνει από πολύ καιρό ότι:

- Απαιτείται δέσμευση του προοδευτικού χώρου σε ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελληνική κοινωνία και η χώρα, που εξηγεί τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και περιγράφει το Σχέδιο εξόδου από αυτήν. Ένα πλαίσιο προσανατολισμένο στην ανατροπή του πελατειακού συστήματος, των αδικών και των ανισοτήτων.

- Είναι απόλυτη η ανάγκη δημόσιου διαλόγου, όχι πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην των πολιτών, με παράλληλη δέσμευση και εγγύηση των ηγετών του χώρου σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς του εγχειρήματος.

- Όλα μα όλα, διαδικαστικά και οργανωτικά, να προκύψουν από αυτόν τον ανοιχτό διάλογο. Ανοιχτό διάλογο, που θα εγγυάται η συστηματική και σταθερή συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγεσιών του προοδευτικού χώρου.

- Είναι αναγκαίος ο σεβασμός της αυτονομίας προσώπων και πολιτικών οντοτήτων, ως εγγύησης για την επιτυχία ενός εγχειρήματος που συντελείται σε συνθήκες κρίσης και έντασης, αλλά πρωτευόντως, ως εγγύησης της τήρησης αρχών και αξιών, μακριά από πρόσκαιρες επιδιώξεις και εκλογικούς τακτικισμούς.

- Υπάρχει ανάγκη ιδεολογικού, προγραμματικού και πολιτικού αυτοκαθορισμού της Κεντροαριστεράς, ώστε να είναι σαφές ότι ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος, επιδιώκει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στην προοδευτική πλευρά του ιστορικού άξονα Αριστεράς - Δεξιάς.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.

Ωστόσο, δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αργά να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο, επίπονο. Η επιτυχία του προϋποθέτει σοβαρότητα, ειλικρινείς προθέσεις, διαυγείς στόχους και διαφανείς διαδικασίες.

Η δημιουργία μιας νέας, μεγάλης και σύγχρονης προοδευτικής παράταξης πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει ευκαιριακούς υπολογισμούς και υποταγή του συλλογικού συμφέροντος σε ατομικές επιδιώξεις ή τακτικές. Αυτήν την αλήθεια πρέπει όλες οι πλευρές να κατανοήσουμε στα επόμενα βήματα της κοινής προσπάθειας.

Αποτελεί πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι επί μέρους δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες, το πολιτικό πλαίσιο για μια συμφωνία πνοής. Μόνο μας κριτήριο το συμφέρον της χώρας και οι ανάγκες μιας ισχυρής παράταξης που μπορεί να
αποτελέσει μοχλό μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών αλλαγών, με τη συνδρομή μιας κοινωνίας των πολιτών που διαθέτει αυτογνωσία και δημιουργική τόλμη.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν ειναι καθόλου τυχαίο οτι οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις του Γιωργου Παπανδρέου, όταν
    εμφανοζονται στα ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο, εκφράζουν επακριβώς τα οράματα,τα όνειρα καΙ τις ελπίδες των ανθρώπων της βάσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ .
    Εμπεριέχουν τις αρχές και τις αλτρουιστικές σκέψεις των απλών τίμιων και ενεργών πολιτών που προτάσσουν τα στήθη οχι για καρεκλες και τα κομματικά οφέλη αλλά για την πρόοδο της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος!
    Ειναι δυνατόν εμείς της βάσης να τον προδώσουμε , όπως έκαναν αρκετοί «σύντροφοι » απο
    το βαθύ ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ;
    Ακόμη και εκείνος ο πρωην Πρωθυπουργός ο οποίος έφτασε στο σημείο να επαναλάβει σαν μομφή για τον ΓΑΠ το «λεφτά υπάρχουν » χωρίς φυσικά τα οσα » ΑΝ » υπήρχαν στην ιδια πρόταση….
    Γιαυτό και εμείς που αρχίσαμε απο την αρχή διατηρούμε τις δημοκρατικές μας αρχές , υποστηρίζουμε γιά αρχηγό μας τον Γιώργο Παπανδρέου
    και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οχι μονον τα απολειφάδια της πολιτικής που εχει συμμαζέψει κοντά του ο Τσιπρας και τα αλλα αποκόμματα που πολεμούν τον Παπανδρέου γιατι φοβούνται το γεγονός :
    Ότι μιλάει στις καρδιές και τον νου των δημοκρατών που αγαπάνε την πατρίδα τους , χωρις σύνορα , όρια και κυρίως χωριά ανταλλάγματα.

  2. Δεν ειναι καθόλου τυχαίο οτι οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις του Γιωργου Παπανδρέου, όταν
    εμφανοζονται στα ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο, εκφράζουν επακριβώς τα οράματα,τα όνειρα καΙ τις ελπίδες των ανθρώπων της βάσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ .
    Εμπεριέχουν τις αρχές και τις αλτρουιστικές σκέψεις των απλών τίμιων και ενεργών πολιτών που
    Προτάσσουν τα στήθη οχι για καρεκλες και τα κομματικά οφέλη αλλά για την πρόοδο της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος!
    Ειναι δυνατόν εμείς της βάσης να τον προδώσουμε , όπως έκαναν αρκετοί «σύντροφοι » απο
    το βαθύ ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ;
    Ακόμη και εκείνος ο πρωην Πρωθυπουργός ο οποίος έφτασε στο σημείο να επαναλάβει σαν μομφή για τον ΓΑΠ το «λεφτά υπάρχουν » χωρίς φυσικά τα οσα » ΑΝ » υπήρχαν στην ιδια πρόταση….
    Γιαυτό και εμείς που αρχίσαμε απο την αρχή διατηρούμε τις δημοκρατικές μας αρχές , υποστηρίζουμε γιά αρχηγό μας τον Γιώργο Παπανδρέου
    και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οχι μονον τα απολειφάδια της πολιτικής που εχει συμμαζέψει κοντά του ο Τσιπρας και τα αλλα αποκόμματα που τον πολεμούν τον Παπανδρέου γιατι φοβούνται το γεγονός
    Ότι μιλάει στις καρδιές και τον νου των δημοκρατών που αγαπάνε την πατρίδα τους , χωρις σύνορα , όρια και κυρίως χωριά ανταλλάγματα.

  3. ορέστης 19:21 07/09/2016

    Γιώργο προχώρα

  4. Mνήμων 19:15 07/09/2016

    Γιατί δεν αποδεχθήκατε ποτέ τον Γιώργο Παπανδρέου

    Ακόμα, μήνες μετά την απομάκρυνση του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει στην επικαιρότητα με επικριτικά έως χλευαστικά σχόλια σε κάθε δραστηριότητά του.
    Αποφεύγοντας τον χαρακτηρισμό των επικριτών, αφού κάθε πολιτικό πρόσωπο υπόκειται στη κρίση του κάθε πολίτη, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που δεν αποδέχθηκε ποτέ μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, πάνω στον Γιώργο Παπανδρέου.

    *Μήπως, το ότι τηρώντας την παράδοση των Παπανδρέου δεν λειτούργησε ποτέ ως ο γιός του πατέρα του, αλλά τράβηξε δική του πορεία, διαφωνώντας κάποιες φορές με πολιτικές και στάσεις, αλλά πάντα μέσα στα όρια της κομματικής δημοκρατίας;
    *Μήπως, το ότι δεν συμβιβάστηκε, δεν έκλεισε συμφωνίες με τους μεγάλους εκδότες και καναλάρχες, επιδιώκοντας την αποδέσμευση της μιάς εξουσίας από την άλλη, με αποτέλεσμα να δούμε να τον «χτυπούν» ακόμα και έντυπα από ένα χώρο που δεν θα περίμενε;

    *Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την πίεση των βουλευτών του, τη στιγμή που είχε επιτυχει την αναδιάρθρωση του χρέους και η χώρα έπρεπε να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της για να προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που θα την έβγαζαν από την ύφεση.

    *Η συνέχεια είναι γνωστή, προσπάθησαν να του επιρρίψουν ακόμα και το προπατορικό αμάρτημα, ώστε οι υπόλοιποι να αναβαπτιστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα ως παρθενογεννημένοι «αναμορφωτές» ενός σάπιου συστήματος.

    *Εκείνο που δεν υπολόγισαν είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι Κώστας Καραμανλής. Δεν λούφαξε στη γωνιά του. Συνέχισε με την ίδια θέρμη και δύναμη να υπερασπίζεται το έργο και την πολιτική του, εντός και εκτός Ελλάδας. Αποδεχόμενος τα όποια λάθη ή παραλείψεις, αλλά ποιος δεν κάνει λάθη, όταν βρίσκεται μπροστά σε μια τόσο ακραία κατάσταση, παλεύοντας συμφέροντα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό;
    * Και αυτό δεν έχει σχέση με το «ουδείς αναμάρτητος» του ανεκδιηγητου Σαμαρά, γιατί ο Παπανδρέου δεν άλλαξε ποτέ τον κύριο και κεντρικό πολιτικό του στόχο ή τη στρατηγική.

    *Η έντονη κριτική και η χλευαστική διάθεση σε κάθε του κίνηση από μερίδα «δημοσιογράφων» αποδεικνύει την ανάγκη να υποβαθμίσουν τον δυναμισμό ενός πολιτικού που βρίσκεται έξω από τα δικά τους μέτρα και σταθμά.

    *Δεν μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό ότι τόλμησε να πει να την αλήθεια, ότι υπάρχει διαφθορά στην χώρα, ότι μας ξύπνησε από τον πλασματικό παράδεισο που ζούσαμε.
    *Αντίθετα, με ευκολία καλύπτεται η δυσωδία που αναδύεται από τα σκάνδαλα των νεοδημοκρατών βουλευτών, και αναβαθμίζεται η κάθε «δήλωση» που εκφέρει ο Βούδας της πολιτικής μας ζωής, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποιος με την κυβέρνηση του είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

    *Ή έχουν όλοι επιλεκτική αμνησία και δεν θυμούνται ότι επί θητείας Αλογοσκούφη είχαμε τεθεί υπό επιτήρηση και μετά η «ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη»;

    *Αλλά, η αλήθεια δεν είναι εύπτεπτη και δεν γίνεται αποδεκτή. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς δεν θα χρειάζονταν να ληφθούν μέτρα, λοιδωρούν ακόμα το «λεφτά υπάρχουν».

    *Ακόμα και σε ανθρώπινο επίπεδο, δεν έγινε ποτέ κατανοητό πως για να «ξεφύγει» από την πιεστική πραγματικότητα προτιμούσε να κάνει κανό από να τρώει ή ξεσπά σε συνεργάτες, οικογένεια.
    Τελικά, η αλήθεια, η αντικειμενική παρουσίαση των πραγμάτων, η διαφορετικότητα στην πολιτική και στη δυσανεκτική ελληνική κοινωνία είναι αμάρτημα…

  5. NMan. 19:07 07/09/2016

    Γιώργος Παπανδρέου: Μέσα σε μια διετία τα έζησα όλα»!
    ========================================
    Προηγουμένως η ομιλία του είχε πάρει τον χαρακτήρα «απάντησης-απολογίας» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
    «Να βγάλτε από το μυαλό σας τις φιλοδοξίες, θεμιτές κατά τα άλλα και να ακούσετε έναν άνθρωπο που μέσα σε μια διετία τα έζησε όλα» ζήτησε από δελφίνους και μη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .
    ========================
    «Έζησα πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει κρίση,
    να χρεοκοπείς σε λίγα χρόνια και να μην έχεις μέσα να το αντιμετωπίσεις…
    Τι θα πει απειλή από τις αγορές και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα…
    Τι θα πει μοναξιά, να παλεύεις μόνο σου, με ένα πολιτικό σύστημα που κοιμόταν μέχρι πριν λίγους μήνες τον ύπνο του Δικαίου» συνέχισε σε ύφος εξομολόγησης.
    «Είμαι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσα»
    ==================================
    Συνολικά για τα πεπραγμένα του ανέφερε:
    «Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω, αλλά είμαι υπερήφανος που έδωσα μια τόσο δύσκολη μάχη».
    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «μόνο η απραξία σε προφυλάσσει από τα λάθη», εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να νέμεται την εξουσία με ένα πελατειακό κράτος.
    «Το 2009 δεν τάξαμε παροχές.
    =====================
    Το σύνθημά μας ήταν ότι ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Δεν τάξαμε λεφτά όπως χυδαία διαστρεβλώνουν κάποιοι… Το πρόγραμμά ήταν να κάνουνε αλλαγές» ισχυρίσθηκε επίσης απαντώντας στη σχετική κριτική.
    Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε «βολεμένους των προηγούμενων δεκαετιών που λύσσαξαν με αυτές τις προσπάθειές μας… Προσπάθησαν να βάλουν πλοκάμια και μέσα στο κόμμα μας».
    Όπως ισχυρίσθηκε, δεν ήθελε να πάρει οριζόντια μέτρα περικοπών. «Ήθελα να αποφύγω τις μεγάλες περικοπές,
    Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.
    ===========================
    *Δεν θέλησα να πάρω μέτρα πριν γίνουν οι μεγάλες αλλαγές. Και οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα ότι φέραμε την ύφεση είναι οι ίδιοι που λέγανε τότε γιατί δεν παίρνατε μέτρα» σημείωσε.
    * Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι η στάση της Ε.Ε. που δεν πίστευε ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει το πολιτικό σύστημα τη συμπεριφορά του τον εξανάγκασαν τελικά να πάρει τα μέτρα. «Πήγαμε καλά στα μεγάλα και δεν πήγαμε στα μικρά» ανέφερε.
    *Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε επίσης στη διαμάχη του με εκδότες και ΜΜΕ, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε «εκβιασμούς».
    «Έχετε κάνει στόχο την οικογένεια μου. Αν θέλετε να με χτυπήσετε, εδώ είμαι»
    ========================================================
    Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Γ.Παπανδρέου στις επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του.
    «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία.
    =====================================
    Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω γίνει στόχος εγώ και η οικογένειά μου και σας απαντώ με μια φράση του Ανδρέα : Εμένα θέλετε να χτυπήσετε; Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα. Δεν ξέρω εάν αυτή τη μάχη θα την κερδίσω, αλλά θα την δώσω από κάθε μετερίζι» σημείωσε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.