ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel

Γιούνκερ: Ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων αν θέλει η Βρετανία πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ

Να επιτραπεί η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βρετανία μόνον αν αφήσει ανοικτά τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους πολίτες,θα προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiege

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ πρόκειται να πεί στην ομιλία του, την οποία θα εκφωνήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, ότι οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, είναι αδιαπραγμάτευτες. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα θέσει το όρια των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία μετά το Brexit. Η επιδιωκόμενη από τους Βρετανούς ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Στο θέμα αυτό συμφώνησαν με τον Γιουνκέρ την περασμένη Τρίτη ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να προσφέρει τη στήριξή του, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Ο Μάρτιν Σούλτς μάλιστα αντέδρασε με θυμό στην πρόταση του ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel να γίνουν αποδεκτές κατά τις διαπραγματεύσεις μόνο οι τρεις βασικές ελευθερίες χωρίς την ελευθερία διακίνησης προσώπων. «Είναι εντελώς άσκοπο να αποκλίνουμε από την διαπραγματευτική μας γραμμή.Δεν θα γίνει έκπτωση στις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την ψηφίσει» όπως δήλωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.