ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα με τις προτάσεις περί μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, ο οποίος σημειώνει πως ασκούνται υπερατλαντικές πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
soible

Για το θέμα αυτό φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτό τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άτομα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων και τα οποία επικαλείται η Handelsblatt εκτιμούν πάντως ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις «τότε η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας θα τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χρόνο».

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο φέρεται να ζητά να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο καθώς το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και έναν χρόνο χωρίς το ΔΝΤ. Ιχύει η συμφωνία του Μαΐου που προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη συμμετοχή του, αναφέρουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «δεν έχει συζητηθεί Plan B».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 19:01 26/09/2016

  Σόιμπλε από Ουάσινγκτον:
  Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση – Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, αν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της

  Όπως κάθε φορά που αναφέρεται στην Ελλάδα, έτσι και κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της», καθώς και ότι «η παροχή επαναλαμβανόμενης ελάφρυνσης χρέους δεν θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία»
  Ερωτηθείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
  «Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.
  «Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
  Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι».
  Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση. «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», σημείωσε.
  Είπαμε στην Αθήνα,»σας παρακαλώ, αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί». Τόνισε ότι είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα.
  Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους, πρόσθεσε.
  Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ έχει αποτύχει.
  Στην ομιλία του, τόνισε ότι οι αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» για έλλειψη επενδύσεων από την Γερμανία παρά το τεράστιο πλεόνασμα. Σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώνει το χρέος του. «Ακόμη και αν πληρώνεις αρνητικά επιτόκια, το χρέος πρέπει να εξοφληθεί», υπογράμμισε

 2. «Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022, λόγω Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά.
  ==================================================
  Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
  -Αλήθεια ποιος πρωθυπουργός κατάφερε όλα αυτά τα ‘’θαύματα’’ για την περίοδο και τις συνθήκες της εποχής 2010?
  Φυσικά ο αφανής ήρωας, ο αθόρυβος αλλά εργατικός και παγκόσμια αποδεκτός Γιώργος Παπανδρέου.
  -Μήπως ‘’ακούσατε’’ κάποιο… πολιτικό, κάποιο… δημοσιογράφο να τα αναφέρει και να ενημερώνει τον κόσμο ΠΩΣ!!! γλιτώσαμε από την χρεοκοπία?

  Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε:
  «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022,μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα».
  Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
  «Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.

 3. ΝΜan. 18:50 26/09/2016

  Ο Τσίπρας δεν κουράζεται ποτέ να επαναλαμβάνει να τα ίδια παραμύθια περί ρύθμισης του χρέους

  Αν κάτι θαυμάζω στον Αλέξη Τσίπρα είναι το εντυπωσιακό κουράγιο του να επαναλαμβάνει διαρκώς και με υπέροχη συνέπεια τα ίδια ακριβώς ψέματα.

  Απευθυνόμενος χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος, κάτι το οποίο έχει δηλώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3.500 φορές.

  Πράγματι, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος αλλά θα είναι αρνητικές, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. Όχι ότι μετά θα συμβεί κάτι συγκλονιστικό αλλά ίσως μας δώσουν πάλι την ίδια αόριστη υπόσχεση που είχαν δώσει και στον Σαμαρά το 2012.

  Όσο για το «τέλος της επιτροπείας», ας εξηγήσει επιτέλους κάποιος στον κ. Τσίπρα τι ακριβώς είναι ο περίφημος δημοσιονομικός κόφτης…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.