ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ...

Τρόπο να απεμπλακούν από την υπόθεση Καλογρίτσα θα πρέπει να αναζητήσουν στην κυβέρνηση. Όταν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς και η πλειονότητα των βουλευτών θεωρούν πως η ιστορία με τα βοσκοτόπια και οι δικαστικές και φορολογικές περιπέτειες του "κόκκινου εργολάβου" και μελών της οικογενείας του, εξ αντικειμένου, πλήττουν ευθέως την κυβέρνηση, η λύση είναι μία: Ανατίναξη κάθε γέφυρας που μπορεί να συνδέσει την κυβέρνηση με τα σχέδια και τα συμφέροντα του επιχειρηματία Καλογρίτσα.

Ερώτημα: Μπορούν να το κάνουν; Απάντηση: Μόνο οι ίδιοι και ειδικότερα οι Τσίπρας - Παππάς μπορούν να μας το πουν. Πάντως, όσο συνεχίζεται -και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη- το καθημερινό σήριαλ των αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες, τις δοσοληψίες και τις δραστηριότητές του κουμπάρου του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και αρχηγού των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Καμμένου (παρότι αυτός είχε εξαρχής κρατήσει αποστάσεις από την υποψηφιότητα Καλογρίτσα) μόνοι κερδισμένοι είναι οι αντίπαλοι της κυβερνήσεως.

Και τούτο γιατί: Πρώτον, απαξιώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών, στην οποίαν επένδυσε πολλά το Μαξίμου αφενός για να υποστηριχθεί το επιχείρημα: "εμείς σε αντίθεση με τους προηγούμενους τα βάλαμε με τη διαπλοκή και όχι μόνον τη νικήσαμε, αλλά και την εξευτελίσαμε" και αφετέρου για να εξισορροπήσει, όσο είναι δυνατόν, μέσω του προσφερόμενου "θεάματος" την έλλειψη "άρτου" των πολιτών.

Δεύτερον, η ταύτιση της κυβερνήσεως με έναν εργολήπτη δημοσίων έργων και τις διοικητικές εξελίξεις στην "αμαρτωλή", όπως αποδεικνύεται, Τράπεζα Αττικής επιτείνει τη δυσφορία των πολιτών καθώς δίδεται η εντύπωση πως το "νέο" στην πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο, που επαγγέλθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο "παλιό" και αποκρουστικό ήθος και ύφος εξουσίας με το οποίο κυβέρνησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, εάν, όπως λέγεται, συνεχιστεί η ανάδευση των "βοθρολυμάτων" και ο πολιτικο-επιχειρηματικός πόλεμος συμφερόντων επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις με περισσότερους πρωταγωνιστές, τότε η βασίμως πιθανολογούμενη ενίσχυση των άκρων με ταυτόχρονη αύξηση της κοινωνικής έντασης μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας που, σε συνδυασμό με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση θα βλάψουν τη χώρα και την προσπάθεια να βγει από την κρίση και να επανέλθει στην κανονικότητα.

Τέταρτον, η αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος Αριστεράς σε μια περίοδο που το σύνολο της κοινωνίας πλήττεται από την υπερφορολόγηση, την ύφεση και τα επαχθή μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συντελεί στην πολιτική απονομιμοποίηση της κυβερνήσεως, ενώ, επειδή γίνεται και παραμονές του κομματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας και η περί αυτόν ηγετική ομάδα να γίνουν στόχος έντονων εσωκομματικών επικρίσεων που μπορεί να διχάσει την Κουμουνδούρου, να δυσχεράνει το κυβερνητικό έργο και να καθυστερήσει ακόμη και να αλλοιώσει τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν δεν βρεθεί τρόπος απεμπλοκής της κυβερνήσεως, και ιδιαίτερα ορισμένων προβεβλημένων στελεχών της, από τον δεύτερο υπερθεματιστή του διαγωνισμού οι τηλεοπτικές συχνότητες από πεδίο θριάμβου μπορεί να γίνει ο δρόμος της απωλείας ακόμη και της κυβερνήσεως".

Το ευκταίο για την κυβέρνηση θα ήταν ο Καλογρίτσας, μετά τα όσα έχουν συμβεί, να μην καταβάλει τα περίπου 18 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης ώστε να καταστεί έκπτωτος και τη θέση του να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, ήτοι ο Ιβάν Σαββίδης ή ο Κοντομηνάς εάν ο ομογενής εκ Ρωσίας δεν θέλει να ανακηρυχθεί σε υπερθεματιστή. Βεβαίως, επειδή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καλέσει τον εργολάβο και να του ζητήσει μια τέτοια διευκόλυνση, η μόνη ορθή τακτική είναι αυτή της τήρησης αποστάσεων.

Ένας πρόσθετος λόγος για την τήρηση αποστάσεων είναι επειδή όσο η υπόθεση σέρνεται ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την δικανική κρίση του ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου και τις προσφυγές των υποψηφίων καναλαρχών για το διαγωνισμό, την Επιτροπή και τους ανταγωνιστές τους. Εξυπακούεται, πως μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό αντισυνταγματικό θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ απέκλεισε -ανεπίτρεπτα βεβαίως και ως μη όφειλε- ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω της πόλωσης που θα υπάρξει, να δρομολογήσει και εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί η εφεξής πορεία της κυβερνήσεως να είναι σε συνάρτηση με την πορεία των ερευνών για την οικονομική επιφάνεια και τις δοσοληψίες του Καλογρίτσα. Αν δηλαδή αποκαλυφθεί ότι δεν έκανε κάτι καλά σ' ένα δημόσιο έργο που ανέλαβε ή είναι ανοιχτός κάπου στις συναλλαγές του με τις τράπεζες θα κατηγορείται η κυβέρνηση; Θα είναι συνεχώς υπόλογη για τα έργα και τις ημέρες ενός επιχειρηματία επειδή τυγχάνει να είναι ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με κάποιους υπουργούς;

Και για να είμαστε καθ' όλα δίκαιοι πρέπει να πούμε πως το ίδιο ισχύει και για τον Καλογρίτσα. Και ο ίδιος, πιθανώς, βλάπτεται επιχειρηματικά όσο ισχύει η εντύπωση ότι είναι "ο άνθρωπος της κυβερνήσεως στα δημόσια έργα". Τον συμφέρει η απεμπλοκή. Εφεξής, θα είναι πολύ πιο δύσκολο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, να παίρνει έργα του δημοσίου αφού θα περισσεύει η καχυποψία, ενώ αν αλλάξει η κυβέρνηση, ενδεχομένως, θα συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση -παρά τις καλές σχέσεις που έχουν με τον Καλογρίτσα επίλεκτα στελέχη της- μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του πάντως δύο τινά μπορούν να συμβούν: Ή ο Καλογρίτσας αποφασίζει οικειοθελώς(;) και εγκαταλείπει το σχέδιο να γίνει καναλάρχης οπότε δεν θα χρειάζεται στην κυβέρνηση να ανησυχούν αν ο επιχειρηματίες αποδειχθεί στην πορεία ότι έχει κι άλλες εκκρεμότητες. Φυσικά αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θε πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη τη στήριξη που θα παρείχε το κανάλι του Καλογρίτσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ή να καταβάλει ο Καλογρίτσας την πρώτη δόση, εφόσον μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα, ώστε αφενός να τελεσφορήσει η διαδικασία ανάδειξης των υπερθεματιστών και επομένως να δικαιωθεί το Μαξίμου για τη διαδικασία που επέλεξε και αφετέρου για να μην υπάρξουν και νέες νομικές αμφισβητήσεις και εμπλοκές στην εξέλιξη του διαγωνισμού° αν δηλαδή τη θέση αυτού που αποχωρεί την παίρνει (και με ποιούς όρους;) ο πρώτος επιλαχών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή τίθεται θέμα ακυρότητος, όπως υποστηρίζουν αυτοί που δεν έλαβαν άδεια καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όποια απόφαση πάντως και να λάβει ο Καλογρίτσας, σ' αυτή, εκτός από επιχειρηματικά κριτήρια, θα ενυπάρχουν και πολιτικές στοχεύσεις και προτεραιότητες. Η κυβέρνηση μπορεί να αρνείται, και ορθώς, πως εμπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Καλογρίτσα, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως πολιτικά ο Χρήστος είναι ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει την κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου, τους οποίους γνωρίζει παλαιόθεν και τους οποίους έφερε κοντά προκειμένου να σχηματισθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σάκης 15:39 26/09/2016

  Φελνίκο, μου έγινες αγνώριστος. ΤΊ φοβάσαι δηλαδή, τήν αλήθεια η τήν πραγματικότητα;
  Το τέλος του σήριαλ θά το δούμε και θα τελειώσει ποιό γρήγορα αν συνεχίσει κανονικά και όχι με αδικαιολόγητες διακοπές για τεχνικούς λόγους. Αν είναι έτσι καλύτερα να κλείσουμε την συχνότητα και το κανάλι. Κανένας ευρωπαϊκός σταθμός δεν εργάζεται έτσι γιατί θα χάσει την θεαματικότητα καιθα κλείσει.

 2. ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΣΤΟΝ…ΣΑΒΒΙΔΗ?

  Τι απαντά ο κ Παπανδρέου σε όσα είπε ο Ιβάν Σαββίδης;

  Αναμένουμε μια απάντηση από τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στη δήλωση του Ελληνορώσου βουλευτή κ. Ιβάν Σαββίδη σχετικά με την απόρριψη της πρότασης δανειοδότησης της Ελλάδας από τη Ρωσία.

  Σύμφωνα με σημαντική αποκάλυψη του κ. Ιβάν Σαββίδη ,στο περιοδικό Επίκαιρα 14/07-20/07/2011, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στη Ρωσία τον Φεβρουάριο το 2010, ο Πούτιν προσφέρθηκε να δανείσει στην Ελλάδα το ποσό των 25 δις €, έναντι χαμηλού επιτοκίου. Αυτή μάλιστα θα ήταν ή πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας προς..
  τη χώρα μας. Εισέπραξε την άρνηση όμως από πλευράς Παπανδρέου.

  Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση έκρινε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν πιο συμφέρουσα για την πατρίδα μας; ; H μήπως ο στόχος δεν ήταν η διάσωση της Ελλάδας αλλά των διεθνών τοκογλύφων που μας απομυζούν;

  • Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

   ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΣΑΜΑΡΩΤΟΙ …ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ!

   Παρόν και στην Ελληνική πολιτική σκηνή ο Ιβάν Σαββίδης

   Τα τελευταία χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε επανειλημμένα να ανοίξει πόρτες, τόσο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το μόνο που μπόρεσε, επί ΠΑΣΟΚ, ήταν να περάσει το κατώφλι του γραφείου του Θ.Πάγκαλου , χωρίς τίποτα περισσότερο. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα τις ενέργειές του.
   Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι συναντήθηκε με άλλον αρχηγό κόμματος και αποφάσισαν πολλά.

   ΚΑΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗ, ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΜΕ?
   ‘’Βοήθα με και εδώ είμαι εγώ?’’

   Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που ο πολυπράγμων ομογενής προχώρησε σε μια δριμεία επίθεση κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

   Το καλοκαίρι του 2011, την ώρα που κλυδωνιζόταν τότε η κυβέρνηση.
   Ο Ιβάν Σαββίδης σε μια συνέντευξή του από τη Μόσχα σε Ελληνική εφημερίδα υποστήριζε ότι ο τότε
   ——————————————————————————————————————————————–
   πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (με δική του μεσολάβηση), κατά τη συνάντηση που είχε με τον
   —————————————————————————————————————————————————–
   Γ. Παπανδρέου στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο, ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα χαμηλότοκο δάνειο 25
   —————————————————————————————————————————————–
   δισ. ευρώ, ώστε μην καταφύγει στο ΔΝΤ. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να του μιλούσε για…
   —————————————————————————————————————————-
   οικολογία!

   Έβλεπε μάλιστα πίσω από αυτό «δάκτυλο των Αμερικανών του ΔΝΤ και της ΕΕ».

   Ο ομογενής επιχειρηματίας θα προσπαθήσει τώρα να ανοίξει για τον ίδιο τις πόρτες της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν, ως αφεντικό του ΠΑΟΚ. Ήδη φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

   ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Έχει «κάποιος» να προσθέσει κάτι και να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου; Διαφορετικά τα …20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ! του κ. Σαββίδη θα δοθούν στην Κύπρο;

 3. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  «Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι στιγμής»
  ‘’Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε χρήματα σε κανέναν’’
  Το μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα: Βρείτε τα με τους δανειστές σας
  Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ.
  Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο κ. Στορτσάκ είπε επιλέξει: «Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».
  Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

 4. Τελικά Φελέκη σε άκουσαν στην κυβερνηση και ο Καλογρίτσας δεν καταθέτει τα λεφτα και αποχωρεί

 5. Ε.Στ. 10:30 26/09/2016

  Παραχαλαρώσατε στις διακοπές σας , κε Φελνίκο.

 6. Θ.Τ. 9:34 26/09/2016

  Επιτέλους Κε Φελνίκο μας .
  Σε κυβέρνηση με το μεγαλύτερο ( ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ) ανήθικο μειονέκτημα
  δεν έχουν θέση τα «μπορεί» κ.λπ.
  γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ .
  Το ΜΟΝΟ που θέλει είναι η παραμονή στην καρέκλα
  μέρα την μέρα, βδομάδα την βδομάδα .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.