ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank

Η έφοδος, η νέα διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια

Πολλά ερωτηματικά για την χρονική συγκυρία της «εφόδου» στην κατοικία Στουρνάρα.

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η αιφνιδιαστική έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή υπόθεση της γυναίκας του έφοδος που συνέπεσε με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να «κόψει» την διοίκηση της Attica Bank. Μάλιστα η ΤτΕ αργά χθες το βράδυ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας στην τράπεζα να χορηγεί νέα δάνεια μέχρι να επιλυθούν οι εκκρεμότητες! Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει πολλές προεκτάσεις καθώς συνδέεται με την επιμονή της κυβέρνησης να αποκτήσει –πάση θυσία- τον έλεγχο της Attica Bank. Μάλιστα η επιλογή του κ. Ρουμελιώτη, που είχε επιλεγεί, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είχε την προσωπική έγκριση του πρωθυπουργού.

Η Attica Bank συνδέθηκε και με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, μέσω της οποίας εξασφάλισε την εγγυητική για τη συμμετοχή του στην διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η χρονική σύμπτωση της χθεσινής εφόδου αποκτά πρόσθετη αξία δεδομένου ότι για χθες είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα εξέταζε τους υποψηφίους. Το ζήτημα είναι ότι η ΤτΕ εδώ και μέρες είχε εκφράσει την αντίθεσή της, στην τοποθέτηση ειδικά κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος χωρίς να έχει εκτελεστική εμπειρία σε τραπεζικό ίδρυμα προορίζονταν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα κύκλοι της ΤτΕ είχαν ενημερώσει άτυπα τον μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, ότι οι προτάσεις του για τη διοίκηση δεν θα γίνουν δεκτές προτρέποντας να αναζητήσουν άλλα πρόσωπα. Ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ αντέδρασε και σημείωσε ότι θα επιμείνει στην επιλογή ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αναφορές ότι αν η ΤτΕ απορρίψει την προτεινόμενη διοίκηση τότε θα ξεσπάσει πόλεμος με την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι το μπλοκ στην διοίκηση της Αττικής ήταν μια σπασμοδική κίνηση – αντίδραση του διοικητή στον έλεγχο που έγινε στη γυναίκα του.  Η βασικότερη ένσταση για τον κ. Ρουμελιώτη είναι ότι παρά τη μακρά του πορεία (έχει διατελέσει Υπουργός, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ.α) δεν διαθέτει σημαντική εκτελεστική διοικητική εμπειρία σε τραπεζικό οργανισμό για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται στο παρελθόν είχε διατελέσει μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά την αποχώρησή του στην Πειραιώς τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ στη θέση του προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του χρεώνεται ότι προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ, γεγονός που τον συνέδεσε με τμήμα της κυβέρνησης που αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις.  Σε ότι αφορά τον κ. Σαπουτζόγλου, επίσης διατυπώνονται αιτιάσεις, για περιορισμένη διοικητική εμπειρία με τελευταία ενεργή συμμετοχή του στο Δ.Σ. ως ανεξάρτητο μέλος της Proton Bank, του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διασπαστικέ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ είχε επιβάλει απαγόρευση συμμετοχής του κ. Σαπουτζόγλου σε τράπεζα εξαιτίας της συμμετοχής του στην Proton Bank που συνδέεται με το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.

Η ΤτΕ μπλόκαρε επίσης τα προτεινόμενα μέλη Κωνσταντίνος Μακέδος (αντιπρόεδρος - εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ) και Αννα Πουσκούρη. Στον κ. Μακέδο χρεώνεται με τις καθυστερήσεις και την αθέτηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΤτΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την άμεση εξυγίανση της τράπεζας. Η κα Πουσκουρή απομακρύνθηκε καθώς συνδέονταν με μεγάλο μη εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο είχε αποκρύψει από τις εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι επιτόπιος εποπτικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι αποκάλυψε πληθώρα προβλημάτων στην τράπεζα και οι εποπτικές αρχές απαίτησαν άμεση συμμόρφωση προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λήψης λίαν επώδυνων εποπτικών μέτρων. Σημειώνεται ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Attica Bank εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων 57% ενώ ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών βρίσκεται στο 45%.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Στουρνάρας σε Καμμένο : Ο Καραμανλής φταίει για το έλλειμμα»
    =======================
    Ευθεία απάντηση του υπουργού στον Καμμένο…
    Ευθεία απάντηση έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Πάνο Καμμένο, όταν ερωτηθείς για το έλλειμμα του 2009 και για το ποιος λέει τελικά την αλήθεια – ο Γεωργίου ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε:

    «Ο Γεωργίου» επαναλαμβάνοντας την άποψη, που είχε διατυπώσει εμμέσως στο παρελθόν, ότι οι Κυβερνήσεις Καραμανλή έχουν ευθύνες για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος.
    Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ είπε: «Αυτόν θα ψηφίσετε εσείς Υπουργοί του Καραμανλή; Ψηφίστε τον»
    Την ένταση μεταξύ των δύο εκτόνωσε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας: «Αυτή η συζήτηση δεν προσφέρει τίποτα»

  2. ΝΒ 12:24 16/09/2016

    ‘’ΚΩΤΣΤΑΚΗΣ’’…. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,
    ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ

    ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’ : Αστο για αργότερα!!!!!!

    Είναι μέσα του 2008. Ο υφυπουργός οικονομικών, αρμόδιος για τα οικονομικά της χώρας προσπαθεί να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, αλλά μάταια. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, και οι δείκτες τρελαίνονται. Ανήσυχοι και ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ , Αλογοσκούφης και Δούκας, και βλέποντας στο βάθος τη φιγούρα του εισαγγελέα να πλησιάζει, στέλνουν στον πρωθυπουργό τέσσερες(4) επιστολές επισήμως, ώστε να τις έχουν για το μέλλον, όπου με λεπτομέρειες περιγράφουν την ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ κατάσταση της οικονομίας. ‘’Κύριε πρωθυπουργέ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ !’’
    Κι όμως, ο ευτραφής αλλά αργόστροφος πρωθυπουργεύων απαντά: ‘’αφήστε τα για αργότερα!!!
    Οι υπουργοί κοιτάζονται μεταξύ τους τρομοκρατημένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η χώρα βουλιάζει και ο πρωθυπουργός ‘’απουσιάζει’’ ! Η χώρα βουλιάζει και ο Σαμαράς ‘’δηλώνει ότι δεν…άκουσε’’ ! Δεν μπορώ τα εσωτερικά μέτωπα, πάω για αρχηγός λέει στους δικούς του.
    Η απάντηση, αυτή τουλάχιστον που κυκλοφορεί, είναι ‘’τρελή’’. Μη με ανακατεύετε εμένα, εγώ κοιτώ το ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ !!! Και προς επίρρωση της προσωπικότητας του ανδρός, προβαίνει σε 250 παράνομους διορισμούς στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Πτωχεύαμε, ΤΟ ΞΕΡΑΝΕ!! και αδιαφορούσαν σαν να περίμεναν(ήθελαν?) τη χρεοκοπία???
    Είναι να τρελαίνεται κανείς διαβάζοντας και ζώντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί στην χρεοκοπία που έρχεται, ο Σαμαράς ‘’κάνει’’ πως δεν άκουσε και όλοι τους σχεδόν οι ομοϊδεάτες, ‘’βγάζουν’’ τα μαύρα βρώμικα λεφτά τους στο εξωτερικό και κανείς από την κυβέρνηση δεν λέει μια κουβέντα στο λαό.
    Τι περιμένουν όλοι?
    Να γίνουν εκλογές, να κερδίσει ο Παπανδρέου, να του χρεώσουνε τη χρεοκοπία της χώρας και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να διπλασιάσουν αυτοί τα ΜΑΥΡΑ ΄Η ΚΑΙ ΑΣΠΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ???
    ΔΙΠΛΟ το βρώμικο παιχνίδι:
    1. Είτε πτωχεύουμε και ‘’θησαυρίζουμε’’ , είτε τα ‘’ρίχνουμε’’ όλα στον Παπανδρέου και τον ρίχνουμε.
    2. Και αφού δεν πτωχεύσαμε, έριξαν τον Παπανδρέου, ήλθαν πάλι στην εξουσία και εξακολουθούν ούτε να πληρώνουν, ούτε να τιμωρούνται για όσες παρανομίες έκαναν, ούτε να φέρνουν τα λεφτά τους πάλι και να εξηγούν που τα βρήκαν.

  3. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα- Θα ξηλώσουμε τις παράνομες συμβάσεις

    2/21/2012

    Παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό…μανιφέστο του Αλέξη Τσίπρα:

    Εμείς, ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα, παρά μόνο για όσο διάστημα ασκεί η ίδια εξουσία. Δεσμεύει, δηλαδή, μόνον τον εαυτό της. Εάν μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από το λαό, που δεν τη θέλει ο λαός και που συστηματικά και συνειδητά ενεργεί εις βάρος του λαού, μπορούσε να δεσμεύσει μια χώρα – και μάλιστα για…

    …πολλές δεκαετίες – αυτό θα προσέβαλε τη δημοκρατία όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Την Ελλάδα τη δεσμεύει μόνον ο κυρίαρχος λαός της.

    Γι’ αυτό, εμείς ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, αποτέλεσμα της δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας του λαού μας, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξηλώσει μία-μία τις παράνομες συμβάσεις, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση Παπαδήμο με τους δανειστές και ένα-ένα τα μέτρα, που αυτές οι συμβάσεις επιβάλλουν για να διαλύσουν την κοινωνία και να ξεπουλήσουν τη χώρα.

    Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Χρυσή Αυγή διατυπώνει πια πιο μετριοπαθείς θέσεις από τον Τσίπρα. Να το προσέξεις αυτό Αλέξη, μπορεί να σου γυρίσει σε κρίση μεγαλείου. Να νομίζεις ότι είσαι ο Μέγας Αλέξανδρος κτλ.

  4. ΙΒΑΝ 12:09 16/09/2016

    ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
    ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΑΝ …
    ΕΥΤΥΧΩΣ….!!!!

    Με ξεκάθαρο ΜΗΝΥΜΑ-ΔΙΑΤΑΓΗ, οι Ευρωπαίοι ενημέρωσαν τους Αχρηστους και του συκοφάντες καΜένους εντελώς, να ΜΗΝ πειράξουν, χωρίς να ενημερωθούν, ΚΑΝΕΝΑ διοικητή Ανεξάρτητης αρχής, και ειδικά της τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία της ΒΡΩΜΙΑΣ των Καραμανλάκηδων, και να μην τα εξαφανίσουν οι…κλειδαράδες υπουργοί του άχρηστου παμφάγου χοντρόδερμου.
    Έτσι οι χουντο-‘’αριστεροί’’ , προσπαθούν να ‘’βρουν’’ αιτία ώστε να τους διώξουν.
    Έλα όμως, που οι Ευρωπαίοι ΣΕΒΟΝΤΑΙ τα χρήματα των λαών τους και αρνούνται να τα δώσουν στα τοπικά ΠΙΡΑΝΧΑΣ χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ελέγχους κάθε στιγμή.
    ΗΔΗ τα ΠΙΡΑΝΧΑΣ ‘’έβαλαν στο μάτι’’ τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,ώστε ανενόχλητοι να διασπαθίσουν το δημόσιο χρήμα σε στυλ αλλά ‘’ΠΑΚΗ’’, Πάνο και…ΣΙΑ.

    Αρνούνται οι Ευρωπαίοι , να άρουν την παροχή ασυλίας στους διοικητές της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και λοιπών «ανεξάρτητων» αρχών! αφού γνωρίζουν ότι οι ‘’συνέταιροι’’ χουντοαριστεροί είναι έτοιμοι να ξαναμαγειρέψουν τα στατιστικά και Τραπεζικά στοιχεία.
    *Η απαγόρευση αυτή έχει ‘’σκυλιάσει’’ τους βλαμμένους και τους καΜένους εντελώς, που βλέπουν καθαρά ότι όλοι οι ξένοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι εγκληματίες της Ελληνικής οικονομίας.
    *Να γιατί οι ξένοι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ‘’μεθυσμένων’’ από την εξουσία και όχι μόνον….
    *Όλες οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ Αρχές θα παραμείνουν ως έχουν, μακριά από τα ειδικά νομιμοφανή παραστρατήματα του Πάκη.
    Ο Γιώργος Ζορμπάς έσπασε το ‘’σπυρί’’ των Πάκηδων.
    Οι ξένοι γνωρίζουν τα πάντα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ‘’κηπουροί του’’ ψήφισαν νόμους διαφύλαξης και προστασίας του δημοσίου χρήματος από τα προηγούμενα και νεότερα πιράνχας των συμβιβασμένων ιδεολόγων ‘’χουντο—αριστερών’’ !!!
    Ευτυχώς…!!!

  5. Ιστός 12:07 16/09/2016

    ΑΦΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

    Πόσα ψέματα και πόση υποκρισία θα ακούσουμε πάλι, από τον «ΗΛΙΘΙΟ» και αποτυχημένο ψευτοπροπαγανδιστή , ώστε να μην αντιληφθούμε ότι η αναξιοπιστία και η πανθομολογούμενη ανικανότητά του, ήταν οι αφορμές και οι αιτίες να θέλουν ΟΛΟΙ ! (18 κατά – 1 υπέρ) να μας εξωπετάξουν, αφού καταφέραμε να τους κάνουμε όλους εχθρούς , με τις ‘’χαρτοταινίες’’ της στιγμής , που παρουσιάζαμε κάθε φορά σαν «προτάσεις» στην επίλυση της χρεοκοπίας μας ?

    Πόσο ΔΙΚΙΟ είχαν και έχουν οι ξένοι να χαρακτηρίσουν τον Αλέξη ..καΜένο εντελώς, ως τον πιο ανίκανο και τον πιο ακατάλληλο πολιτικό της χρονιάς 2015 για μια τόσο δύσκολη στιγμή και διαπραγμάτευση.
    Είναι πια φανερό και ΓΝΩΣΤΟ σε όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα μόνο..τυχαία θα μπορούσε να επιτύχει λύση , σε κάποια από τα πολλαπλά και δισεπίλυτα προβλήματά της.
    Δεν είναι λοιπόν τυχαία η επιλογή και ‘’πρωθυπουργοποίηση’’ του Τσίπρα γιου του Χουντολάτρη πατέρα, ώστε οι ξένοι να ΑΡΜΕΞΟΥΝ κυριολεκτικά και ‘’νομιμοφανή’’ κάθε σπιθαμή ευφόρου και προσοδοφόρου Ελληνικού εδάφους.
    Ήξεραν και ξέρουν, ότι οι άθεοι ‘’αριστεροί’’ του Τσίπρα , δεν γνωρίζουν , δεν έχουν διδαχτεί και δεν νοιάζονται τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει ΠΑΤΡΙΔΑ. Έτσι με κυνισμό και αδιαφορία ξεπουλούν, παραχωρούν τα πάντα σε αυτούς που τους ‘’έφεραν’’ προσπαθώντας να ‘’μονιμοποιηθούν’’ αλά Τσαουσέσκου- Μπερίσα – στην εξουσία.
    Και φυσικά για όλα ‘’φταίει’’ ο Παπανδρέου.

  6. ΝΜan. 12:04 16/09/2016

    ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ »ΦΙΕΣΤΑ»»?

    Γκουρία: Δεν φταίει η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας

    Την άποψη πως δεν φταίει η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Aνχελ Γκουρία.
    Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole, ο Gurria τόνισε ότι δεν είναι παραγωγικό να ενοχοποιείται η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας.
    «Αυτά δεν γεννήθηκαν πριν πέντε χρόνια, αλλά πολύ νωρίτερα.
    Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έλεγαν ότι το έλλειμμα τους ανέρχεται στο 5%, αλλά ήταν 15%» υποστήριξε ο Gurria.

    Όπως λέει, ο ΟΟΣΑ εργάζεται χέρι – χέρι με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, που όπως υποστηρίζει αφορούν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.