ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο στόχος Τσίπρα

Η «Ευρωμεσογειακή Σύνοδος» δοκιμάζεται... στην Μπρατισλάβα

Σε «κρας τεστ» για την… αντοχή και την ειλικρίνεια των ηγετών της «Ευρωμεσογειακής Συνόδου» αναδεικνύεται η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα, με τον πρωθυπουργό να στοχεύει στην αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της Ε.Ε.
ÌÁËÔÁ - ÓÕÍÏÄÏÓ ÊÏÑÕÖÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÐÑÏÓÖÕÃÉÊÏ

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας επιδιώκοντας αφενός να παίξει ενεργό ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της Ευρώπης, αφετέρου να θέσει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Χρέος-εργασιακά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος στις επαφές που θα έχει, αλλά και στην Σύνοδο, την ανάγκη να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τις δεσμεύσεις τους ως προς τα πρώτα βήματα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου -όπως φάνηκε από την προχθεσινή ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη- γνωρίζουν πολύ καλά ότι οριστική λύση για το χρέος δε θα δοθεί ούτε φέτος ούτε τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις του Eurogroup περιγράφουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα βήματα
για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του χρέους, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διασφαλίσει ότι θα γίνουν τα πρώτα βήματα.

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει στους ομολόγους του και το θέμα των εργασιακών. Ήδη, το ΔΝΤ, στις πρώτες «αναγνωριστικές» συζητήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει αφήσει να διαφανούν οι ακραίες απαιτήσεις του. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα ζητήσει να τηρηθεί η ασφαλιστική «δικλίδα» του τρίτου Μνημονίου, που ορίζει μεταρρύθμιση των εργασιακών «κατά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει να τηρηθεί και να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο, όπως παρατηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, «δεν περιλαμβάνει ούτε ατομικές συμβάσεις, ούτε αποκλείει κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις, ούτε δίνει στους εργοδότες την ευχέρεια των απεριόριστων ομαδικών απολύσεων».

Όλοι (;) εναντίον Μέρκελ

Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, πάντως, είναι κρίσιμη και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή «μεγάλη εικόνα». Δηλαδή, σε μία συγκυρία που στην Ευρώπη αρχίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις και οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες αναμένεται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της θέσης κάθε χώρας, θα φανεί κατά πόσον η «Ευρωμεσογειακή Σύνοδος» και άλλες κριτικές φωνές προς το Βερολίνο έχουν θέσει τις βάσεις προκειμένου να αμφισβητηθεί το δόγμα της ακραίας λιτότητας, εμπνεύσεως του διδύμου Μέρκελ - Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου περιμένουν να διαπιστώσουν τις πραγματικές διαστάσεις των αλλαγών που μπορεί να φέρει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς η «Ευρωμεσογειακή Σύνοδος», που συνεκλήθη στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή,
με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και κατέληξε στην «Διακήρυξη των 7» που αμφισβητεί το δόγμα της μονοδιάστατης λιτότητας.

Ήδη, η Σύνοδος αυτή φαίνεται ότι έχει παραγάγει τα πρώτα αποτελέσματα: ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δείχνει «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά την στροφή της Γαλλίας σε μία πιο «κοινωνική» πολιτική, ενώ μόλις προχθές ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αμφισβήτησε το δόγμα της λιτότητας, «καρφώνοντας» μάλιστα τη Γερμανία για… υψηλότερο πλεόνασμα από τα όρια του Μάαστριχτ. Στα «παράγωγα» της «Ευρωμεσογειακής Συνόδου» συμπεριλαμβάνεται και η διαπίστωση του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας, σύμφωνα με τον οποίο «η λιτότητα τελείωσε».

Με τη συνδρομή Γιούνκερ

Συν τοις άλλοις, η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη προφανώς και δεν είναι υπόθεση μόνο των χωρών του Νότου. Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα, αλλά και των σοσιαλιστών ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας φαίνεται να στηρίζονται και από την Κομισιόν. Ο πρόεδρος Γιούνκερ, άλλωστε, με τη χθεσινή ομιλία του, υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους την ανάγκη να γίνει η Ευρώπη «πιο κοινωνική», εξήγγειλε διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» και ζήτησε την στροφή προς την ανάπτυξη, αλλά και την «ευφυή ευελιξία» ως προς την διαχείριση του Συμφώνου Σταθερότητας. Κατά
πληροφορίες, λοιπόν, η Κομισιόν αναμένεται να στηρίξει τις πρωτοβουλίες άλλων ηγετών και μένει να φανεί αν η καγκελάριος Μέρκελ θα αρχίσει, από την Μπρατισλάβα και μετά, να αισθάνεται κατά τι λιγότερο ισχυρή στις Συνόδους Κορυφής…

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Handelsblatt: Αδύναμος ηγέτης ο Τσίπρας

  Η τραγωδία – τελευταία πράξη» είναι ο τίτλος του σχολίου για τις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

  Αναφερόμενη στον έλληνα πρωθυπουργό, η εφημερίδα γράφει: «Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό δεν είναι παράξενο μιας και τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν το ίδιο. Την ίδια στιγμή όμως ο Α. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα για τη διατήρηση του ευρώ».
  «Ο έλληνας πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι έχει παραλύσει. Είναι αδύναμος ως ηγέτης και δεν λαμβάνει εύκολα αποφάσεις. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει η Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

 2. ΝΜan. 15:20 15/09/2016

  Δηκτικά σχόλια και ειρωνείες από τον Βέμπερ

  «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, στην Βild. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως», μεταδίδει το ΑΠΕ.
  Στη συνέχεια, ο κ. Βέμπερ έκανε νέα επίθεση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, αναφέροντας σε ανακοίνωση του:
  Ο Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά

  • ΚΑΙ υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου ΚΑΙ οπαδός του δεξιού Βέμπερ. Τρικυμία εν κρανίω ο δυστυχής

 3. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
  =======================================
  «Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι στιγμής»

  ‘’Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε χρήματα σε κανέναν’’
  Το μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα: Βρείτε τα με τους δανειστές σας
  Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ.
  Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο κ. Στορτσάκ είπε επιλέξει: «Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».
  Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

 4. Μίκης Θεοδωράκης: Το φάσμα του Τσαουσέκου υπερίπταται της χώρας μας
  ========================================================
  Η Ελλάδα και η Ευρώπη εισέρχονται σε μία νέα αποφασιστική φάση της ιστορίας, με τη μορφή φαρσοκωμωδίας
  Τροφή για σκέψη και για διάλογο προσφέρει με άρθρο-παρέμβαση ο Μίκης Θεοδωράκης, σχολιάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, της οποίας «υπερίπταται το φάσμα του Τσαουσέσκου», αλλά και στην Ευρώπη, με «τα φαντάσματα των επιφανών μνηστήρων της Ευρώπης» να ανοίγουν την πόρτα σε μία νέα «αποφασιστική φάση» της ιστορίας, «με τη μορφή φαρσοκωμωδίας».

 5. Ιστός 15:09 15/09/2016

  Αιχμηρό σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού.

  Εχοντας τη δική του εμπειρία από την υπόθεση του «βασικού μετόχου» ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε, σε συνομιλίες του, τεράστιο λάθος τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι κατάφερε να τους κάνει όλους εχθρούς του: Και αυτούς που δεν πήραν άδεια αλλά και αυτούς που πλήρωσαν ακριβά για να την αποκτήσουν.
  Συνεχίζοντας ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτός, με την υπόθεση του «βασικού μετόχου», έναν έβαλε απέναντί του, την οικογένεια Μπόμπολα, και τράβηξε τα πάνδεινα! «Τώρα» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός «πως τα κατάφερε ο Τσίπρας και τους έβαλε όλους απέναντι»

 6. Και βέβαια εξακολουθείτε να γράφετε με διαφορετικά ψευδώνυμα σαν κοινός διαρρήκτης. Για να φαίνεστε πολλοί μήπως; Αφού γράφετε με το ίδιο στυλ, τις ίδιες λέξεις, το ίδιο ύφος, την ίδια λεκτική διάρροια

  • ΓΛΕΖΟΣ: Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό

   Τον λόγο έχει ο λαός . Αυτός τους ψήφισε.
   Αυτά είπαν στον λαό και γι αυτά τους ψήφισε.
   Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς,
   του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
   *Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
   *Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
   *Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
   *Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
   *Πέρασε ένας χρόνος κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
   Κρίμα και πάλι κρίμα.
   Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
   Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
   Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
   Μανώλης Γλέζος

 7. Με τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός»

  σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά και την κόντρα του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετέθη με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως πέρασε στην αντεπίθεση επιδέξια, γράφει το δημοσίευμα για να εξηγήσει τον τίτλο του και συνεχίζει σε επιθετικό ύφος:

  «Πριν από μερικούς μήνες το σετάκι (Τσίπρα και Σόιμπλε) θα ήταν καλή για μια δημόσια διαμάχη με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας πεισματάρης πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει την χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα».

  «Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός, που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς τα πάνω στο 10,4% που είναι το ψηλότερο επίπεδο του χρόνου από τον περασμένο Αύγουστο», προσθέτει ο αρθρογράφος.

  Η «Die Welt» σημειώνει δηκτικά ότι στο πάνελ του Νταβός ο κ. Τσίπρας έκανε έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όμως αυτό που εννοούσε ήταν «περισσότερα χρήματα για την καταχρεωμένη χώρα του».

  «Μετά προσπάθησε να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις μάχες του παρελθόντος και έδειξε επιπλέον ότι διαθέτει ελάχιστη κατανόηση για τα οικονομικά […] Τη θεμελιακή σχέση ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, τους μισθούς και την παραγωγικότητα έδειξε ο Τσίπρας να μην την κατανοεί».

 8. NMan. 13:15 15/09/2016

  Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

  Η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
  Αντιμέτωπη με ομοβροντία αιχμηρών δηλώσεων των ευρωπαίων εταίρων έρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup που έχει ξεκινήσει στη Μπρατισλάβα.
  Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η εκταμίευση των υπολοιπόμενων 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα γίνει μόνο αν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και ότι η Ελλάδα έχει χρόνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία.
  Πρόσθεσε δηκτικά ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος και περιορίστηκε να πει απλά ότι «περιμένω να πάρουμε την έκθεση των τριών θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Ιουλίου».
  Ο Ευρωπαίους Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ακόμη αρκετή δουλειά για να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πίεση προς την Ελλάδα έχει επανέλθει και ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει τις προθεσμίες.
  «Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους», είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
  «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
  «Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα», δήλωσε ο οικοδεσπότης ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ.
  Σημειώνεται ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

  • Τους απολαμβάνετε του θριάμβους του Σόιμπλε επί του Τσίπρα, αγαπητέ κύριε. Ηδονίζεσθαι ! Αξιος ο μισθός σας

 9. Φαντασιόπληκτος, ψεύτης, πολιτικός απατεώνας,
  ΄Η, απλώς δίδυμος ..καΜένος εντελώς?

  «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε», εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της…
  * Τόση προκλητική άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας?
  *Τόση ασέβεια σε πρόσωπα και σε θεσμούς?
  *Τόση μικρότητα και αδικαιολόγητη σκληρότητα σε πολιτικούς αντιπάλους ?
  *Τόση »δίψα» για εξουσία χωρίς περίσκεψη και χωρίς αυτοσεβασμό?
  *Τόσα πολιτικά παραμύθια και υποσχέσεις που άγγιζαν τα όρια της φαντασίωσης?
  *Είναι δυνατόν να »του αναθέσουμε» τον χειρισμό τόσο »λεπτών» εθνικών και οικονομικών θεμάτων, χωρίς να έχουμε »δείγμα γραφής» των δυνατοτήτων του?
  *Βασιστήκαμε στις..επιλογές και κρίσεις του Καραμανλή για το πρόσωπό του? Μα ο Καραμανλής είναι ότι χειρότερο είδος πολιτικής »κοπριάς» παρήγαγε ο τόπος από το 1830 και μετά.
  *Τι »βρήκαμε»? Τι διαλέξαμε στον Τσίπρα? Μήπως τις επιλογές του? Τους συνεργάτες του? Τους συνεταίρους του?
  *Ή μήπως τη θεσμική »εκτροπή» με την ..παρουσία του Πάκη σε αυτή τη θέση?
  *Μήπως τελικά μας »συγκίνησαν» η από κοινού με τον καΜένο εντελώς, κατά φαντασία, »φιλική» και οικονομική υποστήριξη, τόσων διεθνών προσώπων και κρατών ,που προκαλούν ακόμη την οργή και την θυμηδία…
  Ή μήπως, η ασυλία των Καραμανλικών κακουργημάτων?
  *Μήπως ‘’πιστέψαμε’’ και εμείς στην..ικανότητά του όταν έβριζε ΧΥΔΑΙΑ και απομείωνε αγώνες και θυσίες του Γιώργου Παπανδρέου και οδηγούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ‘’ΕΙΔΙΚΟ Δικαστήριο’’ γιατί ήταν ΕΝΤΙΜΟΙ αγωνιστές ?

  • Μήπως εκεί κάτω στην ….Ελεύθερη Μάνη ενδημεί το είδος του πρασινόμαυρου χρυσαυγουλοφασίστα;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.