ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλήσεις και διοικητικές αλλαγές

Οι ποινές για τις τράπεζες που δεν μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια

Πωλήσεις δανείων και διοικητικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο «ποινολόγιο» του SSM.
bank

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχουν οι τράπεζες σε περίπτωση που δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση αστοχιών θα υποχρεώσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων ενώ πιθανές είναι και διοικητικές αλλαγές στελεχών.

Με το «ποινολόγιο» του SSM οι διοικήσεις των τραπεζών για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρότατη πίεση για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Έτσι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές του ΣΣΜ. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις των τράπεζών και SSM θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους για την μείωση των «κόκκινων» δανείων με χρονικό ορίζοντα από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέλος του 2019. Συνολικά οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν, σε διάστημα 39 μηνών, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 40% δηλαδή από τα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων κάθε τράπεζας και στο τέλος κάθε τριμήνου θα γίνεται αναλυτικός απολογισμός και έλεγχος για την επίτευξη των στόχων και των άλλων δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις θα επιβάλλονται ποινές με πρώτη πρώτη την υποχρεωτική πώληση, με συνοπτικές διαδικασίες, χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων προκειμένου να υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τον στόχο που είχε τεθεί. Πρόκειται για εξαιρετικά αυστηρή κίνηση συμμόρφωσης καθώς ουσιαστικά συνεπάγεται βεβιασμένες πωλήσεις προβληματικών δανείων, συναλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιβαρύνοντας με ζημιές τις τράπεζες. Η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων σε τιμή χαμηλότερη από τις προβλέψεις που έχει διενεργήσει η τράπεζα συνεπάγεται ζημιές που μειώνουν την κεφαλαιακή βάση κάτι που σε δεύτερο χρόνο θα απαιτήσει την αναπλήρωση των κεφαλαίων μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Επιπλέον ο SSM μπορεί να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές, με την αντικατάσταση των ανωτάτων διοικητικών στελεχών των τραπεζών που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ακόμα περισσότερο, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αστοχιών στην υλοποίηση των σχεδίων οι εποπτικές αρχές εξετάζουν να απατήσουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ποινή ιδιαίτερα επώδυνη για τους μετόχους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.