ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σύνοδος του Νότου» με οικοδεσπότη Τσίπρα

Οι προθέσεις και οι στόχοι του πρωθυπουργού

Με υψηλές προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, καθώς και άλλους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, φιλοδοξώντας να βάλει άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών.
tsipras2

Με την εξαίρεση της Ισπανίας, αφού ο Μαριάνο Ραχόι παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και, ως εκ τούτου, θα εκπροσωπηθεί από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της Ισπανίας, στην Αθήνα σήμερα θα χτυπήσει η καρδιά του ευρωπαϊκού Νότου. Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα θα βρεθούν δια των ηγετών τους στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον μπορεί η «ευρωμεσογειακή σύνοδος» να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Προεργασίες

Σημειωτέον ότι εν πολλοίς, η ατζέντα της συνόδου αφορά θέματα που έχουν συζητηθεί ξανά σε… «στενό κύκλο». Δηλαδή, είτε πρόκειται για την οικονομία και την ανάγκη περιορισμού της λιτότητας και αναπτυξιακών «ενέσεων», είτε πρόκειται για το προσφυγικό και την ανάγκη κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασφάλειας για όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν καταφέρει να βρουν κώδικα συνεννόησης. Βεβαίως, η «ευρωμεσογειακή διάσκεψη» γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί αναλυτικά σε αυτά τα θέματα με τον Ιταλό και τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι και Αντόνιο Κόστα αντιστοίχως, όπως επίσης και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Βεβαίως, οι ως τώρα «προεργασίες» έχουν γίνει στο πλαίσιο των συναντήσεων των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης, ωστόσο όπως παρατηρούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «το σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινό πεδίο αναφοράς και απόψεων». Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήδη από χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι «στόχος δεν είναι η συγκρότηση μετώπου του Νότου κατά του Βορρά». Μ’ άλλα λόγια, η Αθήνα προσπαθεί να «διευκολύνει» τον κεντροδεξιό Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και την υπηρεσιακή κυβέρνηση Ραχόι, προκειμένου να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση αναφορικά με τους συμμάχους τους στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της Κεντροδεξιάς, που ανήκει και το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Δημιουργία νέου μπλοκ

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου διευκρινίζει ότι στόχος δεν είναι η συγκρότηση μετώπου κατά των χωρών του Βορρά, είναι σαφές ότι στην σημερινή συνάντηση κορυφής των ηγετών στην Αθήνα προφανώς και θα συζητηθεί η δυνατότητα να αποκτήσει η «ευρωμεσογειακή διάσκεψη» μόνιμα χαρακτηριστικά. Εξάλλου, πέραν της οικονομικής κρίσης που μαστίζει περισσότερο το Νότο, οι χώρες της Μεσογείου ειδικά σηκώνουν και το τεράστιο βάρος της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ως εκ τούτου, απώτατος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποτελέσει η «ευρωμεσογειακή διάσκεψη» μονιμότερα χαρακτηριστικά και –γιατί όχι;- να συγκροτηθεί ένα εσωτερικό «μπλοκ» στην Ευρώπη, που θα μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής και να «μπλοκάρει» αποφασιστικά την πολιτική Μέρκελ. Εξάλλου, αν οι χώρες του Νότου αποφασίσουν να μετατρέψουν τον αρραβώνα σε… γάμο, τότε το Βερολίνο θα έχει απέναντί του την δεύτερη και την τρίτη χώρα της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ισχύος και συσχετισμών.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 14:44 09/09/2016

  Κάνουν εχθρούς όπου βρεθούν και όπου σταθουν.
  Καταστρέφουν σχέσεις και φιλίες πολλών ετών και προσπαθειών

  Για τη Σύνοδο ηγετών του Νότου
  «Καρφιά» Βέμπερ σε Τσίπρα
  ==========================
  O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα “ευχαριστώ” στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες» είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής.
  «Δεν χρειαζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας καθυστερεί όμως».

 2. ΝΜαν. 11:48 09/09/2016

  CSU: ‘’Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν κλόουν»
  ==========================================
  Κλόουν αποκάλεσε τους κυβερνώντες στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ, του βαυαρικού συμμαχικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
  Τα σχόλια είναι η τελευταία ένδειξη ότι η στάση Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα σκληραίνει, την παραμονή της συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο τέλος του μήνα.
  Ο Σόιερ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρξουν «επιπόλαιοι συμβιβασμοί» μόνο και μόνο για να μείνει η χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.
  «Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Σόιερ.
  «Συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στα τελευταία θρανία, αν και έχουν δεχθεί σαφείς προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές ότι ίσως να μην καταφέρουν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη».
  Ο Κλάους-Πίτερ Γουίλς, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ που έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει κατά της διάσωσης της Αθήνας, είπε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν και τίποτα σπουδαίο αν έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
  «Δεν θα ήταν και το τέλος της Ευρώπης» δήλωσε.

 3. ΤΑΣΙΑ: »ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

  ΤΑΣΙΑ: Αφού ισχυρίστηκε ότι τα νησιά «πλούτισαν» από την απόβαση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων επιτίθεται στα ΜΜΕ
  Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου σχετικά με το ότι τα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πλούτισαν από τα χρήματα που αφήνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπως υποστηρίζει η ίδια.

  Τόσο από τα κόμματα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την κατακραυγή με αποτέλεσμα να προβεί σε δήλωση-απάντηση, ρίχνοντας το φταίξιμο στα… ΜΜΕ για επιλεκτική παρουσίαση των λεγομένων της! Όπως αναφέρει, ο παράνομος πλουτισμός εις βάρος των προσφύγων έχει αναφερθεί πολλές φορές στα μέσα, ενώ κατήγγειλε πολιτικό bullying εις βάρος της.

 4. Δ. Μάρδας: Θα αναζητήσουμε επενδύσεις στους μετανάστες

  Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδαςανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, προκαλώντας τις αντιδράσεις στελεχών της αντιπολίτευσης.
  Ο κύριος Μάρδας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

  Σύμφωνα με το skai.gr, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα για το από που θα προέλθουν τα 5 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως δημοσιονομικό κενό σήμερα και σημείωσε «πως δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από φόρους με τη σημερινή μορφή τους. Υπάρχουν διάφορα σενάρια υπό συζήτηση σήμερα εντός της κυβέρνησης».
  Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού ο κύριος Μάρδας σημείωσε «μας κατηγόρησαν για πλημμελή φύλαξη των συνόρων της χώρας. Πλέον στην περιοχή βρίσκεται και επιχειρεί το ΝΑΤΟ και βλέπετε και σήμερα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Για τη φράση του ο «Μουζάλας δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο» ο κύριος Μάρδας σημείωσε πως ήταν μία λεκτική υπερβολή.

  • ΠΟΣΟ ΑΥΞΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ?

   Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επιστήμονες ζουν από την φτωχή σύνταξη του παππού?

   [[Ο Τσίπρας, δεν λέει κουβέντα για την ΑΝΕΡΓΙΑ ειδικά των νέων που σπάει κόκαλα.]]

   [[ Τι τιμωρία άραγε του ‘’αξίζει’’, για την ολική σχεδόν καταστροφή της οικονομίας και την γενοκτονία μιας ολόκληρης γενιάς, που πίστεψε φανατισμένα και χωρίς λογική τους καΜένους τρομοκράτες της ψυχικής μας υγείας και της
   επιβίωσης μας? ]]
   Από το 1,5 εκατομ. Ανέργους του Παυλόπουλου και του Καραμανλή στον …Τσίπρα !
   867.000 χιλιάδες προσλήψεις ‘’έγιναν’’ επί Παυλόπουλου…..

   *Δεν ήξερε ο Τσίπρας και η ‘’αριστερά’’ ότι η οικονομική κατάσταση ήταν όπως την παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου?
   Και βέβαια το ήξερε.
   *Τι έκανε λοιπόν ο Τσίπρας?

   Αντί να βοηθήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όσο μπορούσε, διπλάρωσε τον Καραμανλή και άρχισαν από κοινού την εκτέλεση των σχεδίων για την ανατροπή του Παπανδρέου.?

   *Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου ζήτησε να κάνει δημοψήφισμα? Τον είπε προδότη, τον είπε Πινοσέτ, Τσολάκογλου, κλέφτη, λαμόγιο και ξεσήκωσε τον κόσμο με κατηγορίες και συκοφαντίες, τις οποίες συμπλήρωνε κάθε μέρα ο Αντώνης ,που ήταν μέλος στο παιχνίδι της συμμορίας για την ανατροπή και την προδοσία του Γιώργου.

   Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου, λίγο πρίν την υπογραφή του μνημονίου εξηγούσε μέσα στη βουλή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας?

   Τον ειρωνεύτηκε ότι »παίζει θέατρο» επικοινωνιακό !
   *Κι όμως ο Παπανδρέου δεν λιποτάχτησε. Κατάφερε να εξαφανίσει ‘’ τη ρήτρα μη βοήθειας’’ της ΕΕ προς χώρες μέλη της που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
   *Κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 40%, να μειώσει το χρέος κατά 15 δις ευρώ και να ψηφίσει όλους αυτούς τους εθνοσωτήριους νόμους και ταυτόχρονα να ‘’πλησιάσει’’ την οικονομία στο δρόμο των αγορών.

   *Σήμερα, μετά τον Σαμαρά ‘’παρέλαβε’’ ο Τσίπρας χρησιμοποιώντας σαν ανάβαθρο τις… αυτοκτονίες, τις λιποθυμίες ,τις ψευδολογίες, τις υποσχέσεις για ‘’σχίσιμο’’ αυθημερόν και με νόμο του μνημονίου, για το πλήθος όλων σχεδόν των ‘’αμαρτιών’’ της εφαρμογής του μνημονίου του οποίου ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ έγινε φανατικός υποστηρικτής και αγωνιστής.
   *Είναι , με μεγάλη ακρίβεια υπολογισμένη, η επιβάρυνση του χρέους από τα ΝΕΑ δάνεια ,όσο και η καταστροφή σχεδόν της οικονομίας και ειδικά του κλάδου των μικρομεσαίων.
   *Το κύμα ΑΝΕΡΓΙΑΣ που σαρώνει τη γενιά των 15-35 ρηδων, είναι το αδιαφιλονίκητο ‘’τρόπαιο’’ του Καραμανλή, του Σαμαρά , του Βενιζέλου,
   του Τσίπρα !
   *Ο Τσίπρας ‘’σχίζεται’’ για τις πενταροδεκάρες της ελεημοσύνης για τους μετανάστες της ΕΕ και του Σόρος και δεν λέει κουβέντα για την ΑΝΕΡΓΙΑ ειδικά των νέων που σπάει κόκαλα.
   *Ποιος να συγκινηθεί για το μέλλον και τη δυστυχία αυτών των παιδιών? Και το
   χειρότερο ότι με τη δική τους ψήφο βγήκε ο Τσίπρας της ΑΠΑΤΗΣ!!!
   *Τώρα τους ξεχνά και κρύβεται πίσω από ΤΡΙΤΟ μνημόνιο της ‘’αριστεράς’’ πιστεύοντας ότι ‘’μπόρα είναι’’.
   *Έτσι ψηφίσατε τον Τσίπρα εσείς οι νέοι για να σας σώσει και εμάς μαζί.
   *Τι τιμωρία άραγε του ‘’αξίζει’’, για την ολική σχεδόν καταστροφή της οικονομίας και την γενοκτονία μιας ολόκληρης γενιάς, που πίστεψε φανατισμένα και χωρίς λογική τους καΜένους τρομοκράτες της ψυχικής μας υγείας και της επιβίωσης μας?

 5. ΕΛΕΓΕ Ο ΨΕΥΤΗΣ …ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  «Φόρο – αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια για ζωή για να φτιάξουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν το παιδί τους» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πλήρως τον φόρο. Αλήθεια, διερωτήθηκε, πως θα πληρώσουν οι ρημαγμένοι από τις πολιτικές του μνημονίου πολίτες;

  «Ο ΕΝΦΙΑ βάζει στον ίδιο κοινό παρονομαστή πλούσιους και φτωχούς, άνεργους και μη έχοντες. Ο Φόρος θα σημάνει διάλυση οικονομίας και κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ακόμη περισσότερο, ενώ αυξάνονται ήδη 1 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα» υποστήριξε.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γίνει λάθη στον ΕΝΦΙΑ. «Αφήστε τα λάθη, αυτά είναι επιλογές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οποίος διαθέτει πλάκες χρυσού και πανάκριβα έργα τέχνης δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ.»

  Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους ενστόλους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πολλή αγάπη για τους ενστόλους, ο κ. Σαμαράς «θα τους πνίξει τους ανθρώπους».

  «Ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει» σημείωσε.

 6. ΝΜan. 11:30 09/09/2016

  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  «go back madam Merkel»
  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι.
  Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του.
  Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει».
  Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ•
  O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης.
  Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.